Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 224
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mokka napisał(a):
A dojrzała, prawie 7-letnia sucz, na placu treningowym dostaje głupawki, totalnego radosnego odpału, że trudno ja opanować. Śmiga dookoła placyku powarkując i poszczekując i osiąga przy tym prędkości niemal ponaddźwiękowe.

Mokka

jakieś dragi??? :cool3:

A w ogóle to przebrnęłam przez te 11 stron i <respekt> za Waszą cierpliwość, żelazne nerwy itd.
A w dodatku jestem bogatsza o nowe doświadczenie i wiele się o sobie nauczyłam: moja suka po raz kolejny okazuje się być biedną, nieszczęsliwą i ciemiężoną :D ale w zasadzie tylko połowicznie, bo na zawody nie jeździmy ;]

Posted

To straszne, że Cię Ameryka rozczarowała, olalala! ale tutaj jest Polska, a nie Ameryka Biedni, naprawdę biedni Ci ćwierćinteligentni Amerykanie z 4% bezrobociem...

W "zepsutych" Amerykanach podoba mi się jedno: gdy na ich drodze życiowej napotkają coś nowego myślą "Hmm... może fajnie byłoby to poznać, może fajnie by było to zrobić" a Polak "O rany lepiej się nie zbliżać bo to pewnie nie przyniesie nic dobrego".:razz:

Posted

To ja może pokażę, bo widzę, że słowa nic tu nie zdziałają. :evil_lol:
Bonika, teraz uważaj!

TAK wygląda moja sucz, kiedy jej NIE szkolę, NIE bawię się z nią i NIC od niej nie wymagam:

A teraz, tu się proszę skup :cool3: TAK wygląda moja sucz, gdy ją SZKOLĘ, BAWIĘ SIĘ z nią i WYMAGAM od niej wykonywania różnych dziwacznych poleceń:

Jak myślisz - na którym zdjęciu wygląda na SZCZĘŚLIWĄ??

Posted

:-o oh nie! NIEEEEEEEEE..... Wind, z Twojego podpisu zginal moj sucz!!!!! :-( :-( :-(

sorry ze nie na temat, ale na temat napisano juz chyba wszystko a i tak nie pomoglo..:mad:

Posted

yassue napisał(a):
:-o oh nie! NIEEEEEEEEE..... Wind, z Twojego podpisu zginal moj sucz!!!!! :-( :-( :-(

sorry ze nie na temat, ale na temat napisano juz chyba wszystko a i tak nie pomoglo..:mad:

Zaktualizowalam galerie i zmienilam nieco baner ... Ale nic straconego! Sezon agility na swierzym powietrzu otwarty :-) Wkrotce pojedziemy na jakies zmanipulowane zawody :evil_lol: , po ktorych niewatpliwie przybedzie i nowych zdjec i jakis nowy banerek :razz:

W.

Posted

I ten wygłodniały wzrok...
(ooops, miałam się nie odzywać... ale to offowo, więc się nie liczy).

Analogiczny efekt u Sunday (ona z tych, co się żywią piłeczkami):

Posted

Wind - w twojej galerii widzę same biedne, zmanipulowane i męczone ... a co najważniejsze GłODNE psy! :evil_lol::evil_lol:

bonika - nie wiem z jakiego świata ty pochodzisz, ale ja oglądając te zdjęcia czyję drapanie w gardle ze wzruszenia - taka radość i entuzjazm bije od tych psów!
(yoreczek rules :p)

Posted

PaulinaT napisał(a):
Wind - w twojej galerii widzę same biedne, zmanipulowane i męczone ... a co najważniejsze GłODNE psy! :evil_lol::evil_lol:

Paulina,

Bo to nie Galeria tylko dowod rzeczowy dla TOZ-u :evil_lol:

No to do kolekcji Majut ...

Majut bez manipulacji i stymulacji ;)

A tu umeczony i wykorzystywany niecnie Majutek :-(

agility

flyball

obedience

:evil_lol:

W.

Posted

To niesamowite ze takie maleństwo ma taka potęgę skoku! :-o
I jak sie wychyla żeby ci w oczy zajrzeć... :evil_lol::evil_lol: cód miód!

Czy jest cos czego ta pchełka nie robi??

Posted

Wasnie doznalam olsnienia. Wiecie kto jest w tym wszystkim manupulatorwm nad manipulatorami?? Nasza Wind, rzecz jasna :diabloti: bo to dla perspektywy zalapania sie na jedna z jej pieknych fotek jestesmy gotowi poswiecic dobro naszych futrzakow.:cool3:

Posted

Wind napisał(a):

Co ona ma w pyszczku? Aport ze sznureczkami? :evil_lol:

O, to ja jeszcze mojego rojberka pokaze :P

PRZED - pies kanapowiec / ogrodowiec

PO - pies sportowiec

I co, który lepszy? Ja bym nie chciała mieć flegmatycznego molosa, tylko np. bordera :loveu:

Posted

dog_master napisał(a):

Ja bym nie chciała mieć flegmatycznego molosa

O NIE!! JA KATEGORYCZNIE PROTESTUJĘ!!!!:mad:

Żebym wiedziała jak wkleić zdjęcie to bym pokazała molosa flegmatycznego jak ...echhhh może się kiedyś nauczę :D

Posted

Sic! nie jestem pewna czy to my się widziałyśmy na seminarium w Bydgoszczy, chyba tak.
Twój molos jest rzeczywiście baaardzo flegmatyczny :evil_lol:

Posted

dog_master napisał(a):
Ja bym nie chciała mieć flegmatycznego molosa, tylko np. bordera :loveu:

mi sie prosze od molosków odtenteges... :mad::mad:
najcudowniejsze na świecie zaplute fafluny! :loveu:

Posted

Saba napisał(a):
Sic! nie jestem pewna czy to my się widziałyśmy na seminarium w Bydgoszczy, chyba tak.
Twój molos jest rzeczywiście baaardzo flegmatyczny :evil_lol:

Tak widziałyśmy się! Czyli zamiast zdjęcia mata potwierdzenie naocznego świadka :D

AAAA jednak się udało :D

Posted

A ja kiedyś od osób nieagilitowych usłyszałam taki komentarz do zdjęć mojej suki "rozwala mnie ten wyraz radości na jej pysku". Zdjęcia oczywiście obrazowały sportowe wyczyny mojego zmanipulowanego kundla.

Posted

Normalnie chyle czolo przed Wasza cierpliwoscia:modla:
Chyba jednak pozostane przy moich manipulacjach zywymi istotami, bo jakos nie wyobrazam sobie zycia z psem naturalnie agresywnym, strachliwym, niepewnym, sfrustrowanym i znerwicowanym, bo nikt nie potrafi mu wyznaczyc zadan do wykonania, a sam sobie z tym nie radzi:shake:
I to chyba tyle, wszystko inne zostalo juz powiedziane - wiemy przeciez najlepiej co daje szkolenie i jak wyglada pies, ktory sie nudzi - Bonika nie ma takiego porownania i porozmawiac mozemy wtedy, gdy sprobuje i po powiedzmy pol roku stwierdzi, ze to jej sie nie podoba i pies tego nie lubi(ale wtedy bedzie musiala sklamac:lol: )

Posted

Nie wiem, czy warto jeszcze pisać na ten temat, czy poza goooopimi uwagami, coś konstruktywnego możemy wnieść ;) . Odnoszę wrażenie, że Bonika i my żyjemy w jakichś różnych światach, że ona marzy o życiu "zgodnie z naturą", cokolwiek by to miało oznaczać, ale czytając jej posty widzę osobę, która najchętniej trochę by pochodziła po lesie, trochę posiedziała pod drzewkiem, może nie całkiem trafnie odczytuję jej intencje, ale mam takie wrażenie, że poleniuchowałaby w leśnej głuszy i tego samego oczekuje od swoich psów. Żeby nic nie robić, nie wysilać się, nie poddawać się żadnym emocjom, tak sobie powoli i bez ekscesów przejść obok życia. Z pewnością znalazłyby się psy, którym to odpowiada (tak samo, jak są ludzie, któym bardzo odpowiada nicnierobienie), ale zdecydowana większość psiej populacji woli jednak aktywne życie.
Boniko, nie podoba Ci się "wygłodniały" wzrok psa proszącego o kawałek karmy. Tak to odbierasz, bo tak chcesz to odebrać. Ja też widziałam wiele zawodów, nie tylko w Polsce i z moich obserwacji wynika, że większość psów jednak pracuje na zabawki nie na żarcie. I te psy mają dokładnie takie samo spojrzenie. Twoja teoria o głodzeniu psów, aby osiągnąć lepsze rezultaty jest bezpodstawna. Ten kawałek karmy czy piłka czy inny aporcik są bardzo symboliczne, wiążą się głównie z poczuciem akceptacji. Pies pracujący, pies sportowiec jest bardzo silnie emocjonalnie związany ze swoim przewodnikiem, zadowolenie pana (pani) daje psu poczucie ogromnej satysfakcji, nagroda jest oczywiście ważna, ale jest nierozerwalnie wpisana w tę więź, w to uczucie, że jest dobrze, że pies spełnił oczekiwania swojego przewodnika, to mu daje satysfakcję, choć oczywiście jego myśli idą troche innymi torami niż myśl człowieka.
Powiem coś jeszcze. Moje psy mają podobny wyraz pyska, kiedy idziemy na spacer. Zwłaszcza teraz, kiedy trzeba się ubrać, pozapinać, założyć zimowe buty itd, to wyczekiwanie przekracza czasami ich możliwości. Psy czekają z głodnym wyrazem twarzy, podrygują, popiskują, patrzą mi w oczy, szturchają nosami kurtkę, buty, smycze, kagańce, klucze, wszystko, co jest w ich zasięgu i jako żywo przypominają mi te biedne zmanipulowane agilitowce - wyczynowce. A wiesz dlaczego? Bo tak patrzy niecierpliwy pies w oczekiwaniu na coś przyjemnego. Zapowiedź nagrody - piłki, zabawki czy smakołyka działają na psa tak samo jak zapowiedź spaceru - to jest coś przyjemnego, wyczekanego, coś co podwyższa poziom adrenaliny, co wprowadza psy w podniecenie, niekoniecznie niezdrowe i niepożądane.
Porównujesz psy do ubezwłasnowolnionych, pozbawionych rozumu istot, którym wmawiamy, że działamy dla ich dobra, a tak naprawdę spełniamy swoje wygórowane ambicje, wykorzystujemy je do własnych chorych celów. Wiadomo, pies to nie człowiek, rozumek ma trochę inny, nie wszystko do końca rozumie. Ale ten pies chce ze mną pracować, chce uczyć się cyrkowych sztuczek, chce aportować różne dziwne przedmioty niekoniecznie z głodu, ale dlatego, że on pragnie kontaktu z człowiekiem, chce być potrzebny, chce być akceptowany, pochwalony, wyklepany i wycałowany, bardzo pragnie na to wszystko zapracować. On wie, kiedy jestem z niego zadowolona i moje zadowolenie czyni go szczęśliwym. Czy to jest manipulacja? Może i tak, ale ja widzę, że moje psy chcą być w taki sposób manipulowane i z pewnością, gdyby dać im prawo wyboru, wybrałyby tę formę więzi z człowiekiem a nie luźne spacery, na których robią co chcą, a kontakt z przewodnikiem ogranicza się do pilnowania, aby pies się za bardzo nie oddalił. Nasze psy też chodzą na spacery, na których mają wolną łapę, ale robią to po treningach, robią to oprócz ścisłej współpracy z człowiekiem. One potrzebują wysiłku umysłowego, treningu dla szarych komórek, a my jesteśmy w stanie im to zapewnić.
BTW
Ja też spędziłam parę lat w Stanach i bardzo miło ten czas wspominam, Ameryka nic a nic mnie nie rozczarowała, a stosunek Amerykanów (świadomość, otwarcie na problemy zwierząt) do zwierząt domowych podbudował mnie i trochę zawstydził, bo u nas jest (było wtedy) z tym dużo gorzej.

Posted

wiem że to forum o psach, ale wypowiem się też o koniach. Bonika sądzisz że zawody jeździeckie tak samo czy psie sporty są ,,nienaturalne'' ale zauważ że na wolności ogiery chcące przypodobać sie klaczom wykonuą różne figury takie jak w zawodach w ujeżdzeniu więc nie powiesz mi że to jest wymuszane, tak samo każdy sport gdzie są zwierzeta ( i jeśli chodzi tylko o to aby były szczesliwe) polega na wzajemnym zaufaniu człowieka i zwierzęcia (psa czy konia czy jakiegos innego). Co do ciebie Bonika to skoro chcesz byc taką ,,miłośniczką zwierząt'' to czemu nie wypuścisz swojego psa na wolnośc? Przeciez wtedy bedzie to NATURALNE wychowanie, o ile to bedzie wychowanie....

Posted

Co do cyrkowych sztuczek.
Kiedyś - we Francji na zachodnim jej wybrzeżu - siedziałam sobie na nadmorskim bulwarze i na ławce obok rozłożyło się małżeństwo w średnim wieku z 2 czy 3 pieksami, małymi kundelkami. W pewnym momencie zaczęli wykonywac różne sztuczki - jeden piesek skakał przez drugiego, inny łapał rzucane mu koła i wiele tym podobnych. Ludzie się zatrzymywali, śmiali się - właściciele piesków z nimi rozmawiali o psach i w ogóle. Pieski nie wyglądały - i nie były - nieszczęśliwe, były zadbane, ufały swoim opiekunom a wykonywanie tych sztuczek wyraźnie sprawiało im przyjemność. Czy było w tym cos złego???
W moim odczuciu nie - wszyscy dobrze się bawili. I psy i ludzie - więc czemu nie?

Posted

w takiej sytuacji jak to na plaży to na pewno sprawiało psom radosć. Ale uwierz mi ze te cyrkowe zwierzęta nie mają należytej opieki, nie tylko dlatego że moze nie ma pieniędzy aby sie nimi dobzre zając ale takze ze jest ich tam dużo, są w grupie a nie jako pojedyncze osobniki mające wlasnych włascicieli. Tam zwierzeta na pewno nie są szczęsliwe :-(

Posted

A to ciekawe. Tak trochę off topic (bo temat jest o psach agilitowych, więc jak najbardziej "cywilnych":lol: ) - znana mi rodzina cyrkowców z trupą malych piesków bardzo to swoje stado kochała.
Wszyscy mieszkali razem w barakowozie-przyczepie (całkiem ładniutko urządzonym, przyznaję) i generalnie psiaki miały się bardzo dobrze.

Ot, takie "psy rodzinne" jeno, że w rodzinie ... na kółkach.
:lol: