Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Po psa przyjechał właściciel, z książeczką zdrowia psa i jego aktualnymi szczepieniami. Tym razem historia zakończyła się happy-endem. Mój apel, zwracam się do Wszystkich, którym zależy na dobru zwierząt aby przed podjęciem ostatecznych kroków, narażających nasze pupile na wielką traumę (dla nas znaczy to koniec świata), byli przekonani, upewnili się, że zrobili wszystko by znaleźć jego miejsce przynależenia. Ratujmy gwałtownie wtedy, kiedy sytuacja tego wymaga, np. siarczysty mróz, wypadek, rana zagrażająca życiu...

Posted

Umieszczenie pieska w azylu (lub domu tymczasowym, ktorego nie udalo sie znalesc w czasie, jaki mi byl dany przez osobe, u ktorej pies przebywal) mialo na cel poczekanie na ewentualnego wlasciciela. Gdyby tak sie nie stalo, dalsza akcja z naszej strony (bo w akcje bylam zaangazowana nie tylko ja, ale i osoby dorosle. Nie jest wiec to "szczeniecy" wybryk, ale swiadoma decyzja uwzgledniajaca WSZYSTKIE za i przeciw.) bylo by poszukiwanie dobrego, sprawdzonego domu, takiego, ktory zapewnilby psu na starosc wszystko to, czego potrzebuje - a potrzebowal bedzie coraz wiecej. Ponadto dni, przed oddaniem psa pod opieke schroniska wypelnione bylo od rana do wieczora goraczkowym poszukiwaniem ew. wlasciciela. Piesek wyprowadzany na spacery wracal do miejsca, w ktorym chwilowo mieszkal pomimo prob "chodzenia tam, gdzie zaprowadzi". Wszystko wiec wskazywalo na to, ze nie ma wlasciciela.
Jestem pewna, ze ma Pani racje mowiac, ze pies kocha swojego Pana. Mam jednak watpliwosc, czy Pan kocha swojego psa, nie interesujac sie jego losem przez kilka dni.
Stare polskie przyslowie mowi : "Madry Polak po szkodzie" - dlatego mam nadzieje, ze wlasciciela czegos to nauczylo i przyniesie pieskowi same zyski.

Posted

hell_angel napisał(a):
Co do schroniska, to wydaje mi sie, ze nie mam takiej "wladzy" aby zakazac komukolwiek wadania psa.

Schronisko nie wydaje komukolwiek psa ,a zwlaszcza tego który jest na kwarantannie bo z niej moze wydac tylko włascicielowi po okazniu dokumentu własnosci psiaka czyli ksiazeczki zdrowia . z wcześnijszych wipisów wynika ,ze taką mial wiec psa szczepi ,przyjechal tez do schroniska po psa i jak by mu na nim nie zalezało to by sie ucieszył ,że pozbył sie kłopotu jak setki ludzi którzy pozucaja swoje zwierzaki i nie myśla co sie z nimi dzieje czy marzna ,głodne na ulicy ,czy zamkniete sie za kratkami i czy nie został ich pupil np zagryziony przezwspółtowarzyszy ,a to nie zadkie przypadki w przepełnionych schroniskach > i to nie winne sa schroniska tylko wszyscy ci ludzie , a tak na marginesie 75 % psów w schronisku na ponad 630 jest starych i schorowanych i chodzbysmy nie wiem co robili domów im nie znjdziemy (udaje sie pomoc w niewielkim procencie.
Do pracy jezdze przez kilka wsi i tam niektóre pieski sa puszczane wolno i oczywiscie tego nie popieram ale uważam ,że lepiej że biegaja sobie luzem i ciesza sie z życia niz jak wiekszosc psiaków na wsiach jest uwiązana na łancuchach ,czesto z dala od zabudowan ludzkich ,gdzies za domem lub przy jakiejś szopie. I wiadomo jest to los na loteri moze zabije go auto ,moze poradzi sobie , tak samo losem na loteri jest schron .

• 4 months later...
Posted

[quote name='wtatara']bardzo prosimy o zmiane tytułu.
ciesze sie ze piesek nie jest juz w schronie a czy bedzie szczesliwy zobaczymy[/QUOTE]

Czy ktos ma wiesci o piesku, moze zdjecia z nowego domku...jestem ciekawa czy szczesliwy...