Madziek Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 Przez całe swoje życie Muniek zapewne żył u boku jakiegoś człowieka, służąc mu i będąc mu wiernym. I taką oto nagrodę za swoje bezgraniczne oddanie otrzymał: starość spędzoną w schronisku... Jest to smutne. I cholernie niesprawiedliwe. Ale prawdziwe. Sami chyba wiecie jak przygnębiający jest widok zrezygnowanego i przerażonego psiego dziadka za kratkami schroniskowego boksu. Muniek trafił do schroniska na początku roku. Był zaniedbany, miał skołtunioną sierść. Jedno jego oczko wyglądało jakby miało eksplodować, nieunikniona była operacja amputacji oczka. Muniek do tego wszystkiego był przerażony, bał się człowieka, nie wiedział gdzie i dlaczego się znalazł. Chore oczko zoperowaliśmy, wcześniej robiąc badania krwi, które na szczęście wypadły bardzo dobrze. Muniek został też wykastrowany. W tej chwili doszedł już zupełnie do siebie po operacji. Przywykł już trochę do warunków schroniskowych. Ale wciąż jest lękliwym psem... Co prawda cieszy się, gdy ktoś do niego przychodzi, bardzo lubi dostawać smaczne kąski. Ale po chwili woli schować się w budzie, tak żeby nie było go widać, byle by tylko dać mu święty spokój. Głaskanie go nie cieszy. Czesanie przeraża. Spacery są raczej koniecznością niż przyjemnością. Obawiam się, że Muniek nie raz poczuł na swoim grzbiecie wyższość "człowieka". To jest właśnie najsmutniejsze - ten jego strach, obawa: czy przyszedłeś mnie zbić? nakrzyczeć na mnie? przegonić? Chcemy umieścić Muńka w jakimś hoteliku. Żeby ktoś mógł poświęcić mu swoją uwagę i pokazać, że człowiek może być łagodny i czuły. Że głaskanie po główce i drapanie za uszkiem nie boli. Jeśli nie będzie dane mu znalezienie domu stałego, to niech ma chociaż namiastkę domu i troski ze strony człowieka na ostatnie lata życia... Bez Waszej pomocy nie damy rady. Prosimy w imieniu Muńka! Muniek ma ok. 12 lat. Jest podobny do owczarka, choć znacznie niższy. Waży ok. 23 kg. Quote
Madziek Posted April 22, 2010 Author Posted April 22, 2010 a to zdjęcia jeszcze sprzed operacji: Quote
Madziek Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 do góry kochany, może ktoś Cię wypatrzy, może jakaś ciotka zajrzy... Quote
Franca81 Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 o matko jaki bidulek..................... :( Quote
Madziek Posted April 24, 2010 Author Posted April 24, 2010 Jest Francuś, czekamy na kolejne ciotki ;-) Quote
Franca81 Posted April 24, 2010 Posted April 24, 2010 Jestem, jestem i tak szybko sobie nie pójdę ;) Quote
Franca81 Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 podrzucam .... szkoda, że nikt nie zagląda..... Ciotki nabywajcie na wątek Quote
Madziek Posted April 30, 2010 Author Posted April 30, 2010 rzeczywiście smutne, że nikt nie zajrzał... Quote
Dorothy Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 biedny staruszek smutne zycie, jeszcze zalosniejsza emerytura...:-( Quote
Franca81 Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Wskakujemy na góre. Nie pozwolę by Twój wątek biedaku był na samym dnie psich nieszczęść na dogo.... Quote
Ukryty Smok Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 O mój Boże... Biedny, biedny staruszek...:-( Jestem i ja. Pzdr, Ukryty Smok Quote
Franca81 Posted May 11, 2010 Posted May 11, 2010 Ja nadal pamiętam o Tobie tylko mnie nie było... Quote
BasiaD Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Nie spadaj Niuniu, wracaj na 1 prosić cioteczki o pomoc! Quote
Madziek Posted May 17, 2010 Author Posted May 17, 2010 Cieszę się, że na wątku Munieczka pojawiły się nowe osoby. Marzy mi się dla niego jakieś spokojne, miłe miejsce na starość... tymczasem muszę znaleźć dla niego więcej czasu i zająć się jego kudełkami, bo sierść wygląda tragicznie Quote
Franca81 Posted May 19, 2010 Posted May 19, 2010 No ja mam nadzieję, że domek się znajdzie. Zasługuje na spokojną starość u boku kochanego pana/pani... Quote
Madziek Posted May 22, 2010 Author Posted May 22, 2010 Wreszcie udało mi się Muńka trochę wyczesać, wylazło z niego tyle sierści, że spokojnie można by swetry robić ;-) a to jeszcze nie koniec, bo brzuszka na razie nie wyczesaliśmy ;-) Tak myślę, że szans na nowy dom to on nie ma za wielkich... ale chociaż hotelik... u ZuziM jest tak fajnie. Tylko daleko, a my nie damy rady na razie utrzymać kolejnego psiaka w hoteliku bez deklaracji.... Quote
Franca81 Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 No to jak taki wyczesany facet to jak bedzie szansa to foteczki poproszę. ;) Quote
Franca81 Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 Zrobiłam staruszkowi bannerek. W sumie miałam coś znacznie lepszego ale tak zapisałam plik że go straciłam. więc robiłam od nowa... a wiadomo, że za drugim razem to już tak super nie wychodzi... Quote
Franca81 Posted May 24, 2010 Posted May 24, 2010 Muniek nie poddamy się i będziemy walczyć o domek dla Ciebie !!! Quote
Recommended Posts