Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przez całe swoje życie Muniek zapewne żył u boku jakiegoś człowieka, służąc mu i będąc mu wiernym. I taką oto nagrodę za swoje bezgraniczne oddanie otrzymał: starość spędzoną w schronisku...
Jest to smutne. I cholernie niesprawiedliwe. Ale prawdziwe.
Sami chyba wiecie jak przygnębiający jest widok zrezygnowanego i przerażonego psiego dziadka za kratkami schroniskowego boksu.

Muniek trafił do schroniska na początku roku. Był zaniedbany, miał skołtunioną sierść. Jedno jego oczko wyglądało jakby miało eksplodować, nieunikniona była operacja amputacji oczka. Muniek do tego wszystkiego był przerażony, bał się człowieka, nie wiedział gdzie i dlaczego się znalazł.

Chore oczko zoperowaliśmy, wcześniej robiąc badania krwi, które na szczęście wypadły bardzo dobrze. Muniek został też wykastrowany. W tej chwili doszedł już zupełnie do siebie po operacji. Przywykł już trochę do warunków schroniskowych. Ale wciąż jest lękliwym psem...

Co prawda cieszy się, gdy ktoś do niego przychodzi, bardzo lubi dostawać smaczne kąski. Ale po chwili woli schować się w budzie, tak żeby nie było go widać, byle by tylko dać mu święty spokój. Głaskanie go nie cieszy. Czesanie przeraża. Spacery są raczej koniecznością niż przyjemnością. Obawiam się, że Muniek nie raz poczuł na swoim grzbiecie wyższość "człowieka". To jest właśnie najsmutniejsze - ten jego strach, obawa: czy przyszedłeś mnie zbić? nakrzyczeć na mnie? przegonić?

Chcemy umieścić Muńka w jakimś hoteliku. Żeby ktoś mógł poświęcić mu swoją uwagę i pokazać, że człowiek może być łagodny i czuły. Że głaskanie po główce i drapanie za uszkiem nie boli. Jeśli nie będzie dane mu znalezienie domu stałego, to niech ma chociaż namiastkę domu i troski ze strony człowieka na ostatnie lata życia...

Bez Waszej pomocy nie damy rady. Prosimy w imieniu Muńka!

Muniek ma ok. 12 lat. Jest podobny do owczarka, choć znacznie niższy. Waży ok. 23 kg.

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cieszę się, że na wątku Munieczka pojawiły się nowe osoby.

Marzy mi się dla niego jakieś spokojne, miłe miejsce na starość...
tymczasem muszę znaleźć dla niego więcej czasu i zająć się jego kudełkami, bo sierść wygląda tragicznie

Posted

Wreszcie udało mi się Muńka trochę wyczesać, wylazło z niego tyle sierści, że spokojnie można by swetry robić ;-) a to jeszcze nie koniec, bo brzuszka na razie nie wyczesaliśmy ;-)

Tak myślę, że szans na nowy dom to on nie ma za wielkich... ale chociaż hotelik... u ZuziM jest tak fajnie. Tylko daleko, a my nie damy rady na razie utrzymać kolejnego psiaka w hoteliku bez deklaracji....

Posted

Zrobiłam staruszkowi bannerek. W sumie miałam coś znacznie lepszego ale tak zapisałam plik że go straciłam. więc robiłam od nowa... a wiadomo, że za drugim razem to już tak super nie wychodzi...