Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy istnieją czarne goldeny??Ostatnio posprzeczałam sie z koleżankami na ten temat bo one sie upieraja ze widziały czarnego :-o golden retrivera.Czy możliwe ze pomyliły go z flat coated retriverem, a może naprawde widziały czarnego (chociaż to wydaje mi sie niemożliwe)goldena.

Posted

Czarnych goldenów na pewno nie ma.

Mogły:
a) pomylic go z flatem, bo flaty są generalnie mało znane w kręgach ludzi "nie-psiarzy"
b) zobaczyć jakiegoś kundelka, który mial coś z goldena

goldeny są tylko zlote

KalinaM: czekoladowe labki też są uznane, choć podobno najslabsze eksterierowo

Posted

no to teraz mam pewnośc...nie ma czarnych goldenów sa czekoladowe!!!jeśli chodzi o te ciemniejsze kolory, ale tak "normalnie"to biszkoptowe,zółte jak kto woli

Posted

bellatriks goldeny są nie tlko złote, są też kremowe, biszkoptowe, kremowo-zlote.
A twoje koleżanki Bogna najprawdopodobniej musiały spotkać flata i stad ta pomyłka

Posted

Flat ma jednak zdecydowanie lżejszą budowę niż golden - trudno je pomylić. Natomiast dla niewprawnego oka bardzo trudne jest odróżnienie blond hovawarta od goldena. A że hovki mogą być również czarne to często ludzie się zastanawiają "czarny? golden?" :lol: Gdyby ktoś mi powiedział, że widział czarnego goldena to obstawiałabym, że widział tak naprawdę czarnego hovka :evil_lol:

Posted

golden i labrador są do siebie troche podobne i dlatego te kolory mi się mylą teraz wiem że GOLDENY SĄ TYLKO JASNE
aśka-od-dagona czytać to ja umiem od 7 lat:evil_lol: poprostu nazwy mi sie pomyliły:roll: :lookarou: :motz:

Posted

kiedyś będąc z rudą w lesie spotkałam Pana ze złotym hovkiem i bardzo się zdziwił, że nie pomyliłam ras i że wogóle wiem że takie coś istnieje :) i wtedy pokazała się moja sunia i już rozumiał :)

choć moja sunia jest często brana za posokowca a raz nawet za AST'a

dla przypomnienia mam rhodesiania... :roll:

Posted

Dzięki za odpowiedzi, bo zaczęłam się nawet zastanawiac czy one nie mają racji tak sie upierały:lol:.Teraz muszę im to jakoś wytłumaczyć.Aha jeszcze jedno czy możliwe, że widzialy czarną krzyżówkę goldena i labradora(ale to paskudnie zabrzmiało)? Nieznam sie na genetyce więc nie wiem czy taki kolor u nich występuje.:roll:

Posted

ja wlasnie krzyzowke goldena z labradorem widzialam jakis czas temu w tv na animal planet.pieski te (razem z goldenami) byly akurat szkolone na przewodnikow dla niewidomych.osobiscie uwazam ze wygladaly jak czarne goldeny(ale wiem ze takowych nie ma) ale ja na goldenach srednio sie znam wiec...:oops:

Posted

nefre napisał(a):
bellatriks goldeny są nie tlko złote, są też kremowe, biszkoptowe, kremowo-zlote.

wiem, tylko nie chciało mi się tego wszystkiego pisać, bo ogólnie to takie zlotopodobne, trochę jak jaśniejszy złoty:cool3:
w końcu goldenki należą do moich ulubionych ras;)