Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam okazje kupic psa bez rodowodu dodam ze facet ktory mi go chce sprzedac to dobry kolega mojego taty :) dodam takze ze zobacze jego rodziców warunki w jakich mieszka . Facet ma domowa " hodowle " pieskow i hoduje psy z zamilowania .... Co myslicie kupic tego psa czy moze jednak lepiej z rodowodem ?

Posted

Kupując takiego pieska przyczyniasz sie do powiekszenia bezdomności w Polsce. To głębszy temat ale na prawdę - nie warto.
W schronisku czeka na Ciebie równie wspaniały przyjaciel i czasem nawet równie "rasowy";).

Posted

dla mnie jeśli ktoś kupuje psa z rodowodem,to nie przyczynia się do masy 'rasowców'w schroniskach! Bo dobrze wiemy,że psiaków z rodowodem w schroniskach prawie nie ma,a jeśli są to szybko znjadują domy,natomiast psów w typie rasy jest peełno.
Mówisz,że widzisz warunki 'potencjalnego szczeniaka'a wiesz kto był jego dziadkiem?pradziadkiem?Czy nie mieli dysplazji?Lub innych chorób?Tego się nie dowiesz, podczas gdy psiaki z rodowdem,aby zostać dopuszczone do rozrodu muszą być zdrowe.
'Hoduje z zamiłowania'-a nie po to by zarobić kasę ?By nacieszyć swe zachcianki i oczy wychowaniem słodkich szczeniąt?Bo wybacz,ale dla mnie hodowle rodowodowe i wystawy są po to by udoskonalić rasę.A takie 'hodowle pseudo' po co one są?Napewno nie mają sensu!

Posted

Mam do czynienia z wieloma posiadaczami psów wszelakich i zwykle najbardziej oszukani i rozczarowani czują się ci, którzy kupili psa bez rodowodu właśnie od takich 'kolegów taty'... Poczytaj po co jest rodowód.

Posted

xoxooliwkaxoxo napisał(a):
mam okazje kupic psa bez rodowodu dodam ze facet ktory mi go chce sprzedac to dobry kolega mojego taty :) dodam takze ze zobacze jego rodziców warunki w jakich mieszka . Facet ma domowa " hodowle " pieskow i hoduje psy z zamilowania .... Co myslicie kupic tego psa czy moze jednak lepiej z rodowodem ?

Tu na forum to raczej wszyscy myślimy podobnie w tym temacie i nie popieramy takiego hobby. A pieski w typie jakiej rasy hoduje znajomy Taty?

Posted

Patrzcie jaki dobry pseudo, z zamilowania "hoduje":roll:
Nie zdecydowanie nie kupuj tam psa...
Takie psy sa za free na dogo,w schronach i do adopcji od ludzi np na allegro...:roll:
Albo kup rasowego z rodowodem.
Jaka to rasa?

Posted

ten piesek to shih tzu :) czyuli mowicie ze lepiej nie kupowac ?

Psa bez rodowodu możesz dostać równie dobrze w schronisku, tylko tam dasz psu dom i miłość a tu powód do kolejnego miotu.

Posted

Milosnik psow i jeszcze dobry kolega taty,to niech da ci pieska za darmo,skoro i tak juz sa te szczeniaki.

Posted

Ja osobiście zawsze marzyłam o rasowym psie. Ale na razie nie stać mnie na piseka z metryką, co w tym wypadku? Schronisko! Z Elbląskiego schronu wyadoptowałam dwie suczki, jedną 4 lata temu, druga 2 miechy temu. Wiele miałam przykrych doświadczeń z pseudohodowcami ( nieosobistych, ale brałam w nich poniekąd udział) Piesek po zjaomości, potem psychika niezrównoważona, bo w końcu niezadużo o tatusiu wiadomo, pies niesamowicie chorowity, okazało sie potem, że cały miot taki i rodzice też... Co da to, że dasz za "rasowaca" 500 zł skoro w trakcie jego życia, możesz wydać 5 razy tyle na jego leczenie? Biorąc psa z renomowanej dobrej hodowli, masz o wiele mniejsze prawdopodobienstwo,że dostaniesz psa obciążonego genetyczNie. I będziesz pewna, że ta rasa, to na pewno ta rasa, a nie coś podobnego :)
Niestać Cię na takiego psa, w schronisku czeka mnóstwo rasowych piesków! "rasowe" również :) Wystarczy tylko poszukać :)

Posted

Jako iż jestem posiadaczką shih tzu ( z rodowodem) i widze te krzywonogie karykatury przypominające shih tzu :) ale były pięknymi puchatymi szczeniaczkami, sama miałam na tymczasie psa właśnie z takiej hodowli z zamiłowania. Chociaż shih sa pozbawione agresji, o mały włos a przypłaciłabym straceniem nosa, gdy oszalały "shih tzu" rzucił się na mnie bo chciałam mu poprawić kocyk. Przez 2 dni nie pozwolił do siebie dojść i odpiąć sobie smyczy. Wątpie ,żeby ktoś go zaadoptował, bo nie jest psem do przytulenia. Nie wiem czy czytałaś o chorobach shih :) ale pewnie nie , zobaczyłaś 3 zdjęcia na krzyż ( i pewnie psów z rodowodem, bo rzadko kto trzyma bez papierowqego shih w dlugim włosie) i się zakochałaś.

Jeżeli chcesz to na pw podam Ci kilka linków do hodowli, które hodują psy, aby polepszyć rasę a nie przyczynić się do powiększania psów bezdomnych :)