xoxooliwkaxoxo Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 mam okazje kupic psa bez rodowodu dodam ze facet ktory mi go chce sprzedac to dobry kolega mojego taty :) dodam takze ze zobacze jego rodziców warunki w jakich mieszka . Facet ma domowa " hodowle " pieskow i hoduje psy z zamilowania .... Co myslicie kupic tego psa czy moze jednak lepiej z rodowodem ? Quote
kajkoowa Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 Rodowód to nie jest sprawdzenie warunków, tylko chorób, genetyki, przodków.... Quote
Karilka Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 Kupując takiego pieska przyczyniasz sie do powiekszenia bezdomności w Polsce. To głębszy temat ale na prawdę - nie warto. W schronisku czeka na Ciebie równie wspaniały przyjaciel i czasem nawet równie "rasowy";). Quote
MaDi Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 Po co kupować takiego psa, w schroniskach jest masa takich "rasowców" i to za darmo. Quote
aganela Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 dla mnie jeśli ktoś kupuje psa z rodowodem,to nie przyczynia się do masy 'rasowców'w schroniskach! Bo dobrze wiemy,że psiaków z rodowodem w schroniskach prawie nie ma,a jeśli są to szybko znjadują domy,natomiast psów w typie rasy jest peełno. Mówisz,że widzisz warunki 'potencjalnego szczeniaka'a wiesz kto był jego dziadkiem?pradziadkiem?Czy nie mieli dysplazji?Lub innych chorób?Tego się nie dowiesz, podczas gdy psiaki z rodowdem,aby zostać dopuszczone do rozrodu muszą być zdrowe. 'Hoduje z zamiłowania'-a nie po to by zarobić kasę ?By nacieszyć swe zachcianki i oczy wychowaniem słodkich szczeniąt?Bo wybacz,ale dla mnie hodowle rodowodowe i wystawy są po to by udoskonalić rasę.A takie 'hodowle pseudo' po co one są?Napewno nie mają sensu! Quote
Karilka Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 No sensu nie mają. Rase jedynie mogą pogorszyć... rozprzestrzeniając złe cechy, niepożądane - tak i wyglądu jak i charakteru. Quote
*kleo* Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 Mam do czynienia z wieloma posiadaczami psów wszelakich i zwykle najbardziej oszukani i rozczarowani czują się ci, którzy kupili psa bez rodowodu właśnie od takich 'kolegów taty'... Poczytaj po co jest rodowód. Quote
ewtos Posted April 22, 2010 Posted April 22, 2010 xoxooliwkaxoxo napisał(a):mam okazje kupic psa bez rodowodu dodam ze facet ktory mi go chce sprzedac to dobry kolega mojego taty :) dodam takze ze zobacze jego rodziców warunki w jakich mieszka . Facet ma domowa " hodowle " pieskow i hoduje psy z zamilowania .... Co myslicie kupic tego psa czy moze jednak lepiej z rodowodem ? Tu na forum to raczej wszyscy myślimy podobnie w tym temacie i nie popieramy takiego hobby. A pieski w typie jakiej rasy hoduje znajomy Taty? Quote
Cockermaniaczka Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 Patrzcie jaki dobry pseudo, z zamilowania "hoduje":roll: Nie zdecydowanie nie kupuj tam psa... Takie psy sa za free na dogo,w schronach i do adopcji od ludzi np na allegro...:roll: Albo kup rasowego z rodowodem. Jaka to rasa? Quote
xoxooliwkaxoxo Posted April 23, 2010 Author Posted April 23, 2010 ten piesek to shih tzu :) czyuli mowicie ze lepiej nie kupowac ? Quote
kajkoowa Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 xoxooliwkaxoxo napisał(a):ten piesek to shih tzu :) czyuli mowicie ze lepiej nie kupowac ? Psa bez rodowodu możesz dostać równie dobrze w schronisku, tylko tam dasz psu dom i miłość a tu powód do kolejnego miotu. Quote
Pies Pustyni Posted April 23, 2010 Posted April 23, 2010 xoxooliwkaxoxo napisał(a):mam okazje kupic psa bez rodowodu dodam ze facet ktory mi go chce sprzedac to dobry kolega mojego taty :) dodam takze ze zobacze jego rodziców warunki w jakich mieszka . Facet ma domowa " hodowle " pieskow i hoduje psy z zamilowania .... Co myslicie kupic tego psa czy moze jednak lepiej z rodowodem ? Milosnik psow i jeszcze dobry kolega taty,to niech da ci pieska za darmo,skoro i tak juz sa te szczeniaki. Quote
Patyś_ Posted April 24, 2010 Posted April 24, 2010 Ja osobiście zawsze marzyłam o rasowym psie. Ale na razie nie stać mnie na piseka z metryką, co w tym wypadku? Schronisko! Z Elbląskiego schronu wyadoptowałam dwie suczki, jedną 4 lata temu, druga 2 miechy temu. Wiele miałam przykrych doświadczeń z pseudohodowcami ( nieosobistych, ale brałam w nich poniekąd udział) Piesek po zjaomości, potem psychika niezrównoważona, bo w końcu niezadużo o tatusiu wiadomo, pies niesamowicie chorowity, okazało sie potem, że cały miot taki i rodzice też... Co da to, że dasz za "rasowaca" 500 zł skoro w trakcie jego życia, możesz wydać 5 razy tyle na jego leczenie? Biorąc psa z renomowanej dobrej hodowli, masz o wiele mniejsze prawdopodobienstwo,że dostaniesz psa obciążonego genetyczNie. I będziesz pewna, że ta rasa, to na pewno ta rasa, a nie coś podobnego :) Niestać Cię na takiego psa, w schronisku czeka mnóstwo rasowych piesków! "rasowe" również :) Wystarczy tylko poszukać :) Quote
aganela Posted April 24, 2010 Posted April 24, 2010 np.taka Pudi - trochę jak mix shih tzu , kudłata piękna siedziała w schronisku.. http://bialapodlaska.schronisko.net/adopcja-id-45573.html ale dzięki dogo-już jedzie do super domu ! W schroniskach jest pełno kudłaczy!Wystarczy tylko obserwować i szukać ! Quote
Magda & Zicko Posted April 24, 2010 Posted April 24, 2010 Jako iż jestem posiadaczką shih tzu ( z rodowodem) i widze te krzywonogie karykatury przypominające shih tzu :) ale były pięknymi puchatymi szczeniaczkami, sama miałam na tymczasie psa właśnie z takiej hodowli z zamiłowania. Chociaż shih sa pozbawione agresji, o mały włos a przypłaciłabym straceniem nosa, gdy oszalały "shih tzu" rzucił się na mnie bo chciałam mu poprawić kocyk. Przez 2 dni nie pozwolił do siebie dojść i odpiąć sobie smyczy. Wątpie ,żeby ktoś go zaadoptował, bo nie jest psem do przytulenia. Nie wiem czy czytałaś o chorobach shih :) ale pewnie nie , zobaczyłaś 3 zdjęcia na krzyż ( i pewnie psów z rodowodem, bo rzadko kto trzyma bez papierowqego shih w dlugim włosie) i się zakochałaś. Jeżeli chcesz to na pw podam Ci kilka linków do hodowli, które hodują psy, aby polepszyć rasę a nie przyczynić się do powiększania psów bezdomnych :) Quote
Delph Posted April 24, 2010 Posted April 24, 2010 Skontaktuj się np. z tą Fundacją, zobacz jakie cudeńka czekają na dom, wystarczy się rozejrzeć: http://www.kociswiat.org.pl/?ac=plaskatePsy Quote
Recommended Posts