panbazyl Posted March 30, 2012 Author Posted March 30, 2012 jedynym problemem jest dostarczenie psa/suki do weta a dalej juz wet wie co robić. Choc może się okazać problemem wet i jego niewiedza, bo to niezbyt częste badanie. I oni po prostu nawet nie są często świadomi tego, ze można je zrobić. Wet pobiera psu krew która jest badana w laboratorium. Choc też można z wymazu z paszczy pobrać - wewnętrzna strona policzka (ale ja bardziej ufam badaniu z krwi) - nawet samemu mozna to robić, tylko wcześniej trzeba zamowić np przez net odpowiednie oprzyrządowanie - szpatulke, pojemniczek i oczywiście z gory zaplacić za badanie i odesłać wymaz do analizy . Cena nie była jakaś wygórowana, ale nie pamiętam. Ja wybrałam wariant z krwi, przy okazji byla też pzrebadana krew, i zrobilam też inne przeglądy psu. Jakoś tak raz w roku bierze mnie na psie przeglądy Quote
filodendron Posted March 31, 2012 Posted March 31, 2012 No proszę, nawet weci nie wiedzą :/ Nie mogę czytać dalej tamtego wątku, "dązenie do ideału kosztem zdrowia psów", bo jak próbuję tam wejść to mi się otwiera wieeelkaaa tablica ostrzegawcza z napisem "[FONT=Helvetica]Witryna www.dogomania.pl [/FONT][FONT=Helvetica]zawiera treści z witryny [/FONT]www.stoppseudohodowcom.org[FONT=Helvetica], która jest znana jako źródło złośliwego oprogramowania. Otwarcie tej witryny grozi zainfekowaniem komputera wirusem." Tobie też?[/FONT] Quote
zaginiona sara Posted March 31, 2012 Posted March 31, 2012 Tak, chociaż nie do mnie pytanie. ja wchodzę na własne ryzyko. Ciekawe że takie badanie nie jest wymagane. Quote
panbazyl Posted March 31, 2012 Author Posted March 31, 2012 [quote name='filodendron']No proszę, nawet weci nie wiedzą :/ Nie mogę czytać dalej tamtego wątku, "dązenie do ideału kosztem zdrowia psów", bo jak próbuję tam wejść to mi się otwiera wieeelkaaa tablica ostrzegawcza z napisem "[FONT=Helvetica]Witryna www.dogomania.pl [/FONT][FONT=Helvetica]zawiera treści z witryny [/FONT]www.stoppseudohodowcom.org[FONT=Helvetica], która jest znana jako źródło złośliwego oprogramowania. Otwarcie tej witryny grozi zainfekowaniem komputera wirusem." Tobie też?[/FONT] a nie wiem, nie wchodziłam tam ostatnio, sprawdzę co u mnie. a w ZK wiele badań nie jest wymaganych nawet tak podstawowe jak HD czy ED w dużych rasach (do niedawna jeszcze w bokserach tylko chyba suki musiały mieć robione HD a psy nie, teraz już obydwie płcie mają równouprawnienie). Choć moda ostatnio jest na robienie badań, bo nabywcy szczeniąt się pytają o to. Nie wiem czy oni wiedzą o co pytają, ale pytają i to mocno i nawet jak dostana odpowiedź to nadal pytają. Quote
panbazyl Posted March 31, 2012 Author Posted March 31, 2012 no byłam na tym wątku - u mnie nic sie nie pojawia.... tzn wątek sie pojawia jak zawsze i nie ma jakiś zabezpieczeń (być moze jestem osobą co nie jest na indeksie u stoppseudo :eviltong:). Mam avasta i nic nie wrzeszczy. Quote
filodendron Posted March 31, 2012 Posted March 31, 2012 Pewnie tam się wypowiedział ktoś, kto ma w podpisie link do stoppseudohodowcom.org i stąd te ostrzeżenia. Nie lubię takich "kwiatków" bo czasem potrafią się nieźle przejechać po kompie, a to moja krowa dojna :D *** To chyba dobrze, że nabywcy pytają o badania. To znaczy, że jakoś tam rośnie świadomość w społeczeństwie. Ja pewnie nigdy psa nie kupię (bo ten, którego mam musi żyć jeszcze co najmniej 10 lat a wtedy to już będę za stara na szczyla ;)), ale gdybym kupowała, to wolałabym zapłacić dwa razy więcej za psa po możliwie wszechstronnie przebadanych rodzicach. Człowiek uczy się całe życie (i głupi umiera ;)) Quote
*Magda* Posted April 1, 2012 Posted April 1, 2012 Cześć ;) To czekam do poniedziałku na te obiecane fotki :) Quote
panbazyl Posted April 1, 2012 Author Posted April 1, 2012 magdabroy napisał(a):Cześć ;) To czekam do poniedziałku na te obiecane fotki :) spox :) w poniedzialek będę się "nudzić" w biurze to aby nie zwariować do końca to fotami się zajmę. Dziś też było parszywie biało. Quote
dagg Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Ale na szczęście ciepło i wszystko się zaraz rozpuszcza :) Quote
panbazyl Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 zaraz je wrzucę na kompa, pozmniejszam i wrzucę :) Quote
panbazyl Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 no to lecim z fotami :) to z soboty :) Quote
panbazyl Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 a teraz niedziela to mój ogród... i chałupka.... Quote
*Magda* Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Ale miałaś śniegu :crazyeye: Ja nawet w zimę tyle nie miałam :evil_lol: panbazyl napisał(a):http://i40.tinypic.com/hveb60.jpg Czy to moja Pirania?? (nie rozróżniam tych Twoich czarnuchów :oops: ale wydaje mi się, że to Pirania) Quote
panbazyl Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 magdabroy napisał(a):Ale miałaś śniegu :crazyeye: Ja nawet w zimę tyle nie miałam :evil_lol: Czy to moja Pirania?? (nie rozróżniam tych Twoich czarnuchów :oops: ale wydaje mi się, że to Pirania) no śniegu było TYLE i to w prima aprilis. To Panbazyl - na obydwu fotach. Pirania jest właściwie na jednym - takie cos latające w tle z Bazylem na pierwszym planie a po lewej studnia Quote
*Magda* Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Teraz zauważyłam, że to Panbazyl :oops:, bo mu interes widać :D Quote
panbazyl Posted April 2, 2012 Author Posted April 2, 2012 magdabroy napisał(a):Teraz zauważyłam, że to Panbazyl :oops:, bo mu interes widać :D upssss a ja dopiero teraz to zauważyłam... Quote
dagg Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Ładnie macie koło domu :) U nas też tyle napadało. Dziś jechałam na rozmowę o pracę samochodem z letnimi oponami, patrzę a tu śnieg pada, zawieja taka, ale nie skończyłam w rowie ;) Jeszcze a propos chałupki, anegdotka. Koło nas był wymarły dom, spadkobiercy w końcu go sprzedali (za super zawyżoną cenę), Państwo którzy kupili chcieli mieć "Dom z duszą", ale się okazało, że to ruina i teraz na starych, słabych fundamentach postawili dom z pustaków i go obijają drewnem :) to dopiero dusza ;) Swoją drogą bardzo mi się podobają drewniane domy, wyglądają tak... domowo :) Quote
zaginiona sara Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Bardzo ładnie, a Twoje pieski to dobrze odżywione kluseczki :) jest się do czego przytulić. Moja czarna też dobrze odżywiona ale widzę sprawne aż fruwają :D Quote
evel Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Brrr, aż się zimno zrobiło :roll: U nas na szczęście już tylko marne resztki śniegowe. Quote
filodendron Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Ślicznie tam masz, Panie Bazylu :) Ładna była noc z soboty na niedzielę - jak w Boże Narodzenie. No - w końcu idą święta ;) Quote
bonsai_88 Posted April 2, 2012 Posted April 2, 2012 Złośliwie powiem, że juz wiem jak czarnuchy od siebie rozróżniać - po stosunku obwodu brzucha do długości łap ;).... I Pirania mapełne prawo ugryźć mnie za to w tyłek :D. http://i41.tinypic.com/1sceib.jpg Quote
Recommended Posts