Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jedynym problemem jest dostarczenie psa/suki do weta a dalej juz wet wie co robić. Choc może się okazać problemem wet i jego niewiedza, bo to niezbyt częste badanie. I oni po prostu nawet nie są często świadomi tego, ze można je zrobić.
Wet pobiera psu krew która jest badana w laboratorium. Choc też można z wymazu z paszczy pobrać - wewnętrzna strona policzka (ale ja bardziej ufam badaniu z krwi) - nawet samemu mozna to robić, tylko wcześniej trzeba zamowić np przez net odpowiednie oprzyrządowanie - szpatulke, pojemniczek i oczywiście z gory zaplacić za badanie i odesłać wymaz do analizy . Cena nie była jakaś wygórowana, ale nie pamiętam. Ja wybrałam wariant z krwi, przy okazji byla też pzrebadana krew, i zrobilam też inne przeglądy psu. Jakoś tak raz w roku bierze mnie na psie przeglądy

• Replies 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No proszę, nawet weci nie wiedzą :/
Nie mogę czytać dalej tamtego wątku, "dązenie do ideału kosztem zdrowia psów", bo jak próbuję tam wejść to mi się otwiera wieeelkaaa tablica ostrzegawcza z napisem "

[FONT=Helvetica]Witryna www.dogomania.pl [/FONT][FONT=Helvetica]zawiera treści z witryny [/FONT]www.stoppseudohodowcom.org[FONT=Helvetica], która jest znana jako źródło złośliwego oprogramowania. Otwarcie tej witryny grozi zainfekowaniem komputera wirusem." Tobie też?[/FONT]

Posted

[quote name='filodendron']No proszę, nawet weci nie wiedzą :/
Nie mogę czytać dalej tamtego wątku, "dązenie do ideału kosztem zdrowia psów", bo jak próbuję tam wejść to mi się otwiera wieeelkaaa tablica ostrzegawcza z napisem "

[FONT=Helvetica]Witryna www.dogomania.pl [/FONT][FONT=Helvetica]zawiera treści z witryny [/FONT]www.stoppseudohodowcom.org[FONT=Helvetica], która jest znana jako źródło złośliwego oprogramowania. Otwarcie tej witryny grozi zainfekowaniem komputera wirusem." Tobie też?[/FONT]

a nie wiem, nie wchodziłam tam ostatnio, sprawdzę co u mnie.

a w ZK wiele badań nie jest wymaganych nawet tak podstawowe jak HD czy ED w dużych rasach (do niedawna jeszcze w bokserach tylko chyba suki musiały mieć robione HD a psy nie, teraz już obydwie płcie mają równouprawnienie). Choć moda ostatnio jest na robienie badań, bo nabywcy szczeniąt się pytają o to. Nie wiem czy oni wiedzą o co pytają, ale pytają i to mocno i nawet jak dostana odpowiedź to nadal pytają.

Posted

no byłam na tym wątku - u mnie nic sie nie pojawia.... tzn wątek sie pojawia jak zawsze i nie ma jakiś zabezpieczeń (być moze jestem osobą co nie jest na indeksie u stoppseudo :eviltong:). Mam avasta i nic nie wrzeszczy.

Posted

Pewnie tam się wypowiedział ktoś, kto ma w podpisie link do stoppseudohodowcom.org i stąd te ostrzeżenia. Nie lubię takich "kwiatków" bo czasem potrafią się nieźle przejechać po kompie, a to moja krowa dojna :D
To chyba dobrze, że nabywcy pytają o badania. To znaczy, że jakoś tam rośnie świadomość w społeczeństwie. Ja pewnie nigdy psa nie kupię (bo ten, którego mam musi żyć jeszcze co najmniej 10 lat a wtedy to już będę za stara na szczyla ;)), ale gdybym kupowała, to wolałabym zapłacić dwa razy więcej za psa po możliwie wszechstronnie przebadanych rodzicach. Człowiek uczy się całe życie (i głupi umiera ;))

Posted

magdabroy napisał(a):
Cześć ;)

To czekam do poniedziałku na te obiecane fotki :)

spox :) w poniedzialek będę się "nudzić" w biurze to aby nie zwariować do końca to fotami się zajmę.
Dziś też było parszywie biało.

Posted

magdabroy napisał(a):
Ale miałaś śniegu :crazyeye: Ja nawet w zimę tyle nie miałam :evil_lol:

Czy to moja Pirania?? (nie rozróżniam tych Twoich czarnuchów :oops: ale wydaje mi się, że to Pirania)

no śniegu było TYLE i to w prima aprilis.
To Panbazyl - na obydwu fotach. Pirania jest właściwie na jednym - takie cos latające w tle z Bazylem na pierwszym planie a po lewej studnia

Posted

Ładnie macie koło domu :)
U nas też tyle napadało.
Dziś jechałam na rozmowę o pracę samochodem z letnimi oponami, patrzę a tu śnieg pada, zawieja taka, ale nie skończyłam w rowie ;)

Jeszcze a propos chałupki, anegdotka. Koło nas był wymarły dom, spadkobiercy w końcu go sprzedali (za super zawyżoną cenę), Państwo którzy kupili chcieli mieć "Dom z duszą", ale się okazało, że to ruina i teraz na starych, słabych fundamentach postawili dom z pustaków i go obijają drewnem :) to dopiero dusza ;)

Swoją drogą bardzo mi się podobają drewniane domy, wyglądają tak... domowo :)