Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nikaragua napisał(a):
na bazarkach nie widziałam ale na allegro jest (10zł juz z przesyłką)

dzięki :)
było kiedyś w jakiejś gazecie jako gadżet ale się zagapiłam i nie kupiłam.
To sobie wyalegruję :)

• Replies 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jesteś WIELKA!
Czekam teraz tylko na wypłatę (bo mam spore opóźnienie w tej materii, no nie ja a firma, a ja mam przez to dolek finansowy....) i na zakupy :)
ale film jest bardzo dobry - kto nie widział polecam. Niewolnictwo XX wieku.

Posted

andegawenka napisał(a):
Coś ze mną nie tak, bo od pewnego czasu nie mogę ogladać filmów przyrodniczych. Przyroda jest okrutna...

ten tytuł jest tylko taki "przyrodniczy" to jak najbardziej społeczny film. I jak najbardziej realny.

Posted

panbazyl napisał(a):
Jesteś WIELKA!
Czekam teraz tylko na wypłatę (bo mam spore opóźnienie w tej materii, no nie ja a firma, a ja mam przez to dolek finansowy....) i na zakupy :)
ale film jest bardzo dobry - kto nie widział polecam. Niewolnictwo XX wieku.

Nie dziekuję, wszedzie tego draństwa pełno. W Algierii sprzedali córkę restauratorowi. 12 godzin pracowała reszte przesypiała w kartonach ....12 lat miała...To już nie dla mnie,kiedyś silniejsza byłam.

Posted

a ja lubię wiedzieć co jakieś 50 lat temu robili dzisiejsi krzykacze wolnościowi.
Ten film (fragmenty) pokazywalismy gimnazjalistom na warsztatach. Z początku śmichy-chichy a potem buzia w ciup i cisza. Długo o tych fragmentach dyskutowali (podkreślam - ludzie z gimnazjum, czyli "czas specjalnej troski")

Posted

panbazyl napisał(a):
a ja lubię wiedzieć co jakieś 50 lat temu robili dzisiejsi krzykacze wolnościowi.
Ten film (fragmenty) pokazywalismy gimnazjalistom na warsztatach. Z początku śmichy-chichy a potem buzia w ciup i cisza. Długo o tych fragmentach dyskutowali (podkreślam - ludzie z gimnazjum, czyli "czas specjalnej troski")

O sprzedanej dziewczynce czytałam parę lat temu. Kilka dni temu było na onet.pl o kobiecie zakrytej chustą dla przyzwoitości, ta sama kobieta słyszy z drugiego pomieszczenia jak jej syn gwałci siostrę...:shake:

Posted

ale tam w Australii to było celowe zarządzenie rządu i celowa polityka "asymilacji" polegająca na zabieraniu dzieci matkom. Normalnie jak za czasów hitlera - podzial na tych co bardziej lub mniej podobni do białych.

Posted

panbazyl napisał(a):
ale tam w Australii to było celowe zarządzenie rządu i celowa polityka "asymilacji" polegająca na zabieraniu dzieci matkom. Normalnie jak za czasów hitlera - podzial na tych co bardziej lub mniej podobni do białych.

wyspa skazanych i wyrzutków...to czego się spodziewać po ich potomkach.

Posted

Matko jedyna, jakoś mi to umknęło....

Rządy Australii aż do połowy lat 60. XX wieku stosowały wobec Aborygenów politykę przymusowej asymilacji i dopiero wtedy wykreślono ich z oficjalnej Księgi Flory i Fauny (uznając ich za ludzi – stworzenia posiadające wolną wolę, zdolność logicznego myślenia oraz tzw. wyższą świadomość – i przyznając im prawa obywatelskie) tego kraju i przyjęto zasadę asymilacji dobrowolnej[potrzebne źródło]. Dopiero od 1984 mają pełnię praw wyborczych[potrzebne źródło]. Wśród Aborygenów występuje większe bezrobocie i alkoholizm, niż wśród pozostałej części ludności[potrzebne źródło]. Obecnie ich liczba ponownie maleje, a całą populację szacuje się na ok. 220 tys. osób[potrzebne źródło]. 13 lutego 2008 premier Australii wygłosił w parlamencie przemówienie, w którym przeprosił Aborygenów za dyskryminację i prześladowania, w tym praktyki tzw. skradzionego pokolenia.[potrzebne źródło]

Posted

andegawenka napisał(a):
Matko jedyna, jakoś mi to umknęło....

Rządy Australii aż do połowy lat 60. XX wieku stosowały wobec Aborygenów politykę przymusowej asymilacji i dopiero wtedy wykreślono ich z oficjalnej Księgi Flory i Fauny (uznając ich za ludzi – stworzenia posiadające wolną wolę, zdolność logicznego myślenia oraz tzw. wyższą świadomość – i przyznając im prawa obywatelskie) tego kraju i przyjęto zasadę asymilacji dobrowolnej[potrzebne źródło]. Dopiero od 1984 mają pełnię praw wyborczych[potrzebne źródło]. Wśród Aborygenów występuje większe bezrobocie i alkoholizm, niż wśród pozostałej części ludności[potrzebne źródło]. Obecnie ich liczba ponownie maleje, a całą populację szacuje się na ok. 220 tys. osób[potrzebne źródło]. 13 lutego 2008 premier Australii wygłosił w parlamencie przemówienie, w którym przeprosił Aborygenów za dyskryminację i prześladowania, w tym praktyki tzw. skradzionego pokolenia.[potrzebne źródło]

właśnie jakos tak sie kończy ten film.
daguerrotype napisał(a):
Wróciliśmy dziś przed południem, potem wrzucę do siebie trochę zdjęć :)

to zajrzymy obejrzeć :)