Dana i Muszkieterowie Posted September 15, 2013 Posted September 15, 2013 Panbazyl, to napisz please, jak i kiedy należy ciąć te winogrona ? :roll: Wiem, że powinno się ciąć jesienią, chyba po opadnięciu liści... W ubiegłym roku ich nie przycinaliśmy, bo były małe, w tym roku dosadziliśmy chyba jeden krzaczek. Wyrosły duże, ale nie owocowały... Sadzonki winogron od kogoś... tego nie przerabiałam, a kiedy i jak najlepiej wziąć taką sadzonkę, też jesienią ? Winogrona uwielbiam a najbardziej te czerwone które podobno są najzdrowsze, bowiem mają silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i zawierają więcej witamin od tych jasnych. :lol: Quote
panbazyl Posted September 15, 2013 Author Posted September 15, 2013 dana - tu jest fajny link do ciekawych rzeczy. Jestem w trakcie czytania. I notowania :) http://www.floraforum.eu/floraforum/index.php?topic=381.0 Jak dojdziesz do momentu kiedy się tnie patyki - daj mi znać - podeślę Ci moich patyczaków (tylko adres mi dasz) - a dalej to zrobisz tak jak tam piszą (ja też muszę dla siebie zapatyczkować trochę sadzonek i powiększyć moją mini winnicę) Quote
Dana i Muszkieterowie Posted September 15, 2013 Posted September 15, 2013 Panbazyl, znalazłam coś takiego http://home.agh.edu.pl/~jrichert/Winorosl.htm. Na razie wydaje mi się, że jest to przystępnie i ciekawie opisane, ale dalej temat ambitnie studiuję ;). Zapatyczkować, dobre :-D. Quote
filodendron Posted September 16, 2013 Posted September 16, 2013 Panbazyl, kliknij, zjedź na dół i zobacz figurkę - dwa Gryzonie :) http://www.muzeumzamoyskich.pl/upload/files/mapa_1(2).pdf Quote
panbazyl Posted September 16, 2013 Author Posted September 16, 2013 a dzięki :) to bardziej bloodki - ale takie "suchsze" - uszy mają blodkowe. Albo inaczej - to jest coogar :) wypisz wymaluj. Zapraszali mnie do udziału w pokazach psów myśliwskich na tej imprezie. Ale nie pojechaliśmy, bo wcześniej zglosilam Gryzonia na wystawe do Wawy (z czego się cieszę, bo wystawa udana dla nas, kolejne 3 pucharusie do kolekcji). Choć tradycje myśliwskie w rodzinie mam, ale na polowania przestałam chodzić w podstawówce, bo mi się odmieniło. Quote
panbazyl Posted September 16, 2013 Author Posted September 16, 2013 wiem, ze to nudne, ale co tam - zdobycze Gryzolda z wystaw z wawy - byliśmy w sobotę Quote
filodendron Posted September 17, 2013 Posted September 17, 2013 Gryzoń szaleje :) Niedługo potrzebny będzie nowy regał na puchary ;) Gratulacje :) Quote
panbazyl Posted September 17, 2013 Author Posted September 17, 2013 a ja tak średnio te pucharusie lubię.... za to dzieci je uwialbiają. Więc wypakowałam wszystkie do ich pokoju - zajmują juz jeden parapet i pół drugiego.... Ale w ilościach dużych nawet to zaczyna fajnie wyglądać - z każdym jakies wspomnienie się wiąże, jakieś miłe chwile. Tylko kurz sie na tym zbiera..... ale czego się nei robi aby dzieci się cieszyły :) Quote
mama_Alfika Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 Żałuję bardzo, że tak późno tu trafiłam. Na razie "zaliczyłam" fotki, może powoli jakoś dam radę nadrobić zaległości i poczytać cały wątek :) Mieszkasz w cudownym miejscu :) Quote
panbazyl Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 witamy u nas :) rozgość się :) nie wiem czy dasz rade wszystko przeczytac - bo ja sama już części nie ogarniam :diabloti: a moja miejscówka - fakt - miejsce z wyboru, długo przemyslane czy to aby na pewno TO miejsce. I odkąd tu jestem nie narzekam na brak zajęć :evil_lol: Quote
mama_Alfika Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 [quote name='panbazyl']witamy u nas :) rozgość się :) nie wiem czy dasz rade wszystko przeczytac - bo ja sama już części nie ogarniam :diabloti: a moja miejscówka - fakt - miejsce z wyboru, długo przemyslane czy to aby na pewno TO miejsce. I odkąd tu jestem nie narzekam na brak zajęć :evil_lol:[/QUOTE] Dodałam sobie wątek do subskrypcji, będę częstym gościem :) Lubelszczyzna to miejsce mojego dzieciństwa i młodości :) Quote
panbazyl Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 [quote name='mama_Alfika']Dodałam sobie wątek do subskrypcji, będę częstym gościem :) Lubelszczyzna to miejsce mojego dzieciństwa i młodości :)[/QUOTE] miło nam :) (ja również z Lubelszczyzny rodem, choć miałam krótki czas na Mazowszu - od tego czasu nie cierpię płaskich i nijakich krajobrazów :cool3: ). jak masz FB to zapraszamy do nas na FB - link w I poście wątku. Tam sporo zdjęć, bo na dogo tylko małą część wklejam. Quote
*Magda* Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 [quote name='panbazyl']miło nam :) (ja również z Lubelszczyzny rodem, choć miałam krótki czas na Mazowszu - od tego czasu nie cierpię płaskich i nijakich krajobrazów :cool3: ). jak masz FB to zapraszamy do nas na FB - link w I poście wątku. Tam sporo zdjęć, bo na dogo tylko małą część wklejam. No właśnie :mad: Quote
panbazyl Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 [quote name='magdabroy']No właśnie :mad:[/QUOTE] się ucywilizuj :cool3: - na FB się praktycznie całe życie w necie wyniosło :evil_lol: (nawet bazarki już tam są) Quote
*Magda* Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 [quote name='panbazyl']się ucywilizuj :cool3: - na FB się praktycznie całe życie w necie wyniosło :evil_lol: (nawet bazarki już tam są)[/QUOTE] Jestem cywilizowana, ale nie istnieję :diabloti: I niech tak zostanie :eviltong: Quote
mama_Alfika Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 [quote name='panbazyl']się ucywilizuj :cool3: - na FB się praktycznie całe życie w necie wyniosło :evil_lol: (nawet bazarki już tam są)[/QUOTE] [quote name='magdabroy']Jestem cywilizowana, ale nie istnieję :diabloti: I niech tak zostanie :eviltong:[/QUOTE] Szczerze mówiąc, nie rozumiem fenomenu FB. Omijam te planetę szerokim łukiem, choć trochę przez to tracę. Omija mnie wiele fajnych wydarzeń, o których informacje publikowane są na FB właśnie z pominięciem innych kanałów. Nie mogłam np. wziąć udziału w konkursie Łucznika, bo nie mam konta na FB :shake: Quote
panbazyl Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 [quote name='magdabroy']Jestem cywilizowana, ale nie istnieję :diabloti: I niech tak zostanie :eviltong:[/QUOTE] no wiem, wiem :grins::grins::grins::grins::grins::grins::grins::grins: Quote
panbazyl Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 [quote name='mama_Alfika']Szczerze mówiąc, nie rozumiem fenomenu FB. Omijam te planetę szerokim łukiem, choć trochę przez to tracę. Omija mnie wiele fajnych wydarzeń, o których informacje publikowane są na FB właśnie z pominięciem innych kanałów. Nie mogłam np. wziąć udziału w konkursie Łucznika, bo nie mam konta na FB :shake:[/QUOTE] jak sie ominie na fb (na dogo również) wiele syfu to są tam fajne sprawy - ja bez FB to bym na większośc wystaw z psami nie jeździła, o wielu sprawach doyczących wstaw też bym nie wiedziała (zmiany sędziów czy jakiekolwiek zmiany - FB jest bardzo szybkim źródłem informacji). Tylko ziarno od plew odsiać trzeba i to mocno. Quote
panbazyl Posted September 18, 2013 Author Posted September 18, 2013 aa - i jak FB traktuje jako dobre miejsce do gromadzenia zdjęć. Potem bez zadnych czarów-marów mogę je przeklejać na inne srewisy bez jakiś dogomańskich kretyńskich pomysłów z zamieszczaniem na serwerach. Quote
Dana i Muszkieterowie Posted September 18, 2013 Posted September 18, 2013 Panbazyl, gratulacje :lol:. No cóż, nie ma Cię na FB - nie istniejesz :-D. Magdabroy, ja też nie jestem facebookowa ;). I tak czas mi się coraz bardziej filcuje, musiałabym chyba nie spać :-D, ledwo mam chwilkę na dogo wieczorem. Quote
*Magda* Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 [quote name='dana']Magdabroy, ja też nie jestem facebookowa ;). I tak czas mi się coraz bardziej filcuje, musiałabym chyba nie spać :-D, ledwo mam chwilkę na dogo wieczorem. Dlatego ja już dawno napisałam, że jak założę fb, to kończę z dogo :eviltong: Teraz mam dziecko i dom na głowie i czasem ciężko znaleźć czas :roll: W przyszłym roku wracam już do pracy, więc wtedy to nawet na dogo pewnie będę wchodzić sporadycznie :( Quote
panbazyl Posted September 19, 2013 Author Posted September 19, 2013 no ja z przyczyn zawodowych MUSZĘ byc na FB również.... (zawodowy profil Tarcza Sobieskiego na FB - nudno tam, ale tak ma być - zawodowo.... :eviltong: ) a i psi profil Herbu Bazyl FCI Kennel też na FB jest, bo to fakt - jak nie ma na FB to znaczy, że nie istniejesz.... A ja ciągle nie mam strony www.... no bo - chmm - wlasnie nie wiem co no bo. ale marzy mi sie tydzień/dwa bez neta i telefonu (tu z telefonem to łatwo, bo u mnie zasiegu często nie ma). I dlatego jutro jadę z psami na 3 dni na wystawy - na klubową ogara i gonczego polskiego oraz na myśliwskich - do lasu, gdzieś pod Rzeszów, do jakiegoś domu weselnego (tam sobie noclegi zamówiłam :p) i się z jednej wsi na inną przeniesiemy na te kilka dni. Będzie ognisko, kiełbaski, nalewki (sama bedę dźwigać jakies ze 4 litry nalewki - w końcu urodziny na klubowej wystawie obchodzi się tylko raz w życiu, a może i więcej). poszłam dzis też na zaprzyjaźniony trawnik po pachnącą pigwę. No i do domu bede jechać obładowana torbą z pigwą. W planach nalewka - ale to klasyka, oraz jako dodatek do dżemu z pigwy wlasciwej - dla smaku. A poza tym w końcu biorę się za stajnię. Już mam majstra który ma przyjśc "po niedzieli" do roboty. Najpierw niech wymuruje 1 box, potem dalej (bo mi kasy nie starczy). a z powodu urodzin i tego co sobie obiecałam wieki temu zaczynam spelniac swoje dziecięce marzenia - mieszkam z dala od cywilizacji, mam kilka psów no i kopytniak teraz bedzie - kiedy nie wiem jeszcze, ale będzie. Najpierw mieszaknie trzeba mu wyszykować. Quote
*Magda* Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 To kiedy dokładnie te urodzinki :cool3: Fajnie, że będzie coś kopytnego ;) Quote
panbazyl Posted September 19, 2013 Author Posted September 19, 2013 a już były, w poniedziałek chyba, ale przenosze na łykend. Quote
*Magda* Posted September 19, 2013 Posted September 19, 2013 No to Sto Lat :BIG: i spełnienia tych Twoich wszystkich marzeń :grins::loveu: Quote
Recommended Posts