Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

panbazyl napisał(a):
wiadomość z ostatniej chwili :)
Siostra miotowa Panbazyla (po domowemu Saba) zdała egzamin na psa dogoterapeutę w sesji przedzerowej!!!!
jestem dumna z niej i dziękuję jej właścicielom że pielęgnują to co w labradorach najlepsze :) Gratulacje dla Saby i jej Właścicieli :)

Gratulacje! Super!

• Replies 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki - to gratulacje dla właścicieli suni :) Dodam, że jest to pierwszy pies tych Państwa, więc tym bardziej należą Im się wielkie, wielki gratulacje za podejście do psa

Posted

To pięknie wybrany domek :) A czy to jest ta sama sunia, którą kojarzę jakoś z imieniem "Malina", z Lublina? Bo jakoś mi zapadło w pamięć, że były tam plany dogoterapeutyczne, ale mogłam coś pomylić.

Posted

nie, ale to jej siostra. Malina była co prawda na szkoleniu, ale takim na posłuszeństwo. I fakt - Malina z miotu zapowiadała się na najbardziej dogoterapeutycznego psa, ale okazało się że i pozostałe też. Z czego jestem dumna, bo to pierwszy i jak na razie jedyny miot w hodowli i jestem dumna z każdego ich postępu :) a ta sunia (po domowemu Saba) co jest już certyfikowanym psem terapeutycznym pracuje już z chorymi dziećmi.
Teraz coraz bardziej myślę czy by nie zrobić szkoleń Panbazylowi. On też jest taki do dogoterapii. Tyle tylko, że to spory koszt - szkolenia, dojazdy do Wawy... i tu się zaczyna mój ból prozy życia....

Posted

A nie ma szkoleń takich w Lublę? Teraz otwierają nową szkółkę, sensowna dziewczyna prowadzi kursy: https://www.facebook.com/pages/Temperament/178047005589218#!/pages/Temperament/178047005589218 może coś by wiedziała na ten temat.

A poza tym, w Lublę na bank są psy terapeutyczne (na pewno dwa setery, jakiś mamut chyba jeszcze i na pewno "cuś" jeszcze - http://www.dogoterapia.lublin.pl ). Może kursy też organizują?

No i gratulacje dla Saby :)

Posted

a wiesz, że nie sprawdzałam?????? jakoś nie. I tak na razie zżera mnie zerówka i przedszkole. i kilka projektow co napisaliśmy i je robimy. Myślę o jakimś psim projekcie, jeszcze nie do końca mam pomysł, ale coś wymyślę. Na razie znalazłam ludzi co trenują amatorsko psy dośc blisko Lna. jak coś sensownego wymyślę to dam znać - bo będę też potrzebować sensownych ludzi do udziału w projekcie.
A Saba mieszka we Włodawie. Rok temu ją odwiedziłam w realu, ale fotki i info od niej mam bardzo często :) Jak i od pozostałych "szczeniąt".

Posted

a wlazłam sobie na ten link i dalej na WSP o 3 semastralnym kursie na dogoterapeutę. Kilka(naście) lat temu poleciała bym na takie studia na skrzydłach, ale teraz nie chce mi się.... Jestem zblazowanym doktorem nauk teatrologicznych.... Jednak studia odbierają chęć życia....

Posted

filodendron napisał(a):
Myśl, Panbazyl, bo mało tu sensownych ludzi. To, co zaprezentowała dogoterapeutka na zajęciach w szkole mojej córki, to... no nie wiem. Nie wiem, skąd ta panienka się urwała.

myślę, myślę nawet nie wiecie jak bardzo. Być moze była po tej szkole co przed chwila bylam na linku od evel???? (wybaczcie, ale mam wstręt do szkól, uczelni itp - wolę uczyć się od ludzi co coś potrafią a nie od tych co im się wydaje że wiedzą, dlatego działam w sektorze pozarządowym).
na razie myslę, od marca-kwietnia jak ruszy nasze nowe biuro to na pewno ruszymy z wieloma pomyslami (dogo i hipoterapia w planach) a oprócz tego planuję jeszcze jakieś kursy o żywieniu zwierząt. No i cała reszta zadań biura, czyli pomoc organizacjom trzeciego sektora. Choć mnie i tak najbardziej kręcą zwierzaki (ludź też zwierz, ale zapomniał o tym)

Posted

Ooo, to jakby coś zdawaj nam tu relację, bo ja jestem bardzo ciekawa :)

Co do akcji edukacyjnej - prężnie działa nasza rodzima Lubelska Straż Ochrony Zwierząt, z MaDi na czele, robią kawał dobrej roboty jeżdżąc po przedszkolach i ucząc maluszki, "co to pies" i jak się z takim stworem obchodzić, bez idiotyzmów typu "jak piesek pokazuje zęby to się uśmiecha" (no skóra mi ścierpła, jak o tym przeczytałam gdzieś kiedyś - filodendron, to nie ta "Twoja" pani "znafczyni"?). Może jakaś współpraca? :cool3:

Co do szkoły - ja polecam, bo dziewczyna ma nie tylko "papier" ale także dużą wiedzę i doświadczenie w życiu codziennym. Oprócz zorganizowanych kursów z różnych psich sportów "prowadzi" także kilka psów adopcyjnych z problemami. Dzięki niej z Zu udało mi się osiągnąć bardzo dużo z tego, co na dzień dzisiejszy sobą prezentuje suczysko ;)

Posted

oczywiście - jak już coś będę wiedzieć to dam znać - w końcu będę też poszukiwać normalnych ludzi do udziału w tym:)
Kontakt sobie zapisałam - i pewnie skorzystam :) dzięki :)
a tak, to chyba filodendron pisała o tej cud-miód-dogoterapii w lbl szkołach.... Moje dzieci (3 i 6 lat) by taką paniusię wyśmiały bez żenady. Wychowane z psami od chwili poczęcia.

Posted

dziewczyny z Lbl - szukam info o rynku pracy związanej z psami. (salony psiej urody, handlerzy, dogoterapia, hotele dla psów, przedszkola psie, wyprowadzanie psów, szkolenia itp ). Potrzebne mi do projektu. Ilośc psów w Lbl, w gminach - dane z podatków sa oczywiście masakrycznie fałszywe.

Posted

evel napisał(a):
bez idiotyzmów typu "jak piesek pokazuje zęby to się uśmiecha" (no skóra mi ścierpła, jak o tym przeczytałam gdzieś kiedyś - filodendron, to nie ta "Twoja" pani "znafczyni"?).

No tak - "moja" - znaczy zaproszona przez szkołę. Ale żeby to nie obrosło w apokryfy, to sprostuję, że to nie było tak, że "jak piesek pokazuje zęby, to się uśmiecha", tylko "czasem jak piesek pokazuje zęby, to wcale nie jest zły, tylko się uśmiecha". Ja wiem, że są psy pokazujące zęby w najprawdziwszym uśmiechu, ale to się zdarza osobniczo i raczej rzadko, jeśli nie bardzo rzadko - i sprzedanie takiej ciekawostki dzieciakom w podstawówce chyba nie służy dobrej sprawie. A niestety dzieciaki zapamiętują właśnie to - bo to jest cool jak nie wiem - główna informacja od specjalisty.
Druga w kolejności była ta, że agresywnym psom daje się wodę w nagrodę za wykonane polecenia. Też przypuszczam, że jakoś tam wyjęte przez dziecko z kontekstu (choć nie wiem, jak?), ale przecież cała sztuka polega na tym, żeby zdawać sobie sprawę, że dzieciaki skupią się właśnie na takich niezwykłościach. Wiem, że trzeba je "chwycić na haczyk", żeby w ogóle zechciały słuchać, ale - na miły Bóg - nie tak! Może są jakieś inne psie osobliwości, którymi można skupić uwagę dzieci bez podsycania ich naturalnej potrzeby eksploracji - warczy, czy się śmieje?

Posted

panbazyl napisał(a):
dziewczyny z Lbl - szukam info o rynku pracy związanej z psami. (salony psiej urody, handlerzy, dogoterapia, hotele dla psów, przedszkola psie, wyprowadzanie psów, szkolenia itp ). Potrzebne mi do projektu. Ilośc psów w Lbl, w gminach - dane z podatków sa oczywiście masakrycznie fałszywe.

Spróbuję po kolei ;)

Salonów jest kilka, jest też kilku "groomerów" (tak, cudzysłów specjalnie ;-)) działających na własną rękę, że tak to ujmę. Oprócz rzeczonych "groomerów" jest też pani hodowczyni pudli, która zajmuje się fachową pielęgnacją tej właśnie rasy, z tego co mi się gdzieś o oczy obiło ;)

Handling - na pewno zajmuje się tym dzieweczka, która ma identycznie na imię i nazwisko jak ja, może ona coś podpowie. http://ewi-handling.blogspot.com/

Dogoterapia - moja wiedza kończy się w zakresie z poprzedniego postu, więcej nie wiem :smile:

Hotel dla psów jest jeden nowootwarty na Turystycznej na pewno (trasa Lublin - Łęczna), jest też jeden pod Lublinem (http://www.psotel.pl/index.html), poza tym "przechowują" psy w szkółkach (As na pewno, reszta nie wiem) i przy lecznicach (Stefczyk, Głęboka, gdzieś na Czubach też - Szmaragdowa?).

Co do szkół - na pewno jest As (nad Zalewem Zemborzyckim), Frambos (Pliszczyn) i teraz Temperament (też nad Zalewem, ale z drugiej strony).

Psie przedszkola - w każdej szkółce jest chyba "szczeniaczkowo", jakość szkolenia bardzo różna. Bardzo bardzo. Dużo zależy od prowadzących konkretny kurs, ale jak posłuchałam ostatnio tego i owego, to mi gały wyszły (wsadzanie kilkumiesięcznego goldena w kolce i zalecanie "mocnego szarpnięcia, gdy się nie słucha", heloł???).

Z ilością psów (takich prywatnych? dobrze zrozumiałam?) może być ciężko straszliwie, bo to pewnie płynna liczba, a że pseudo u nas kwitnie to liczba się zmienia co i rusz. Podatku zdaje się w mieście nie ma, bo ściągalność była jakaś mizerna, więc pewnie nie ma jako takiej ewidencji psów w rękach prywatnych.

Chyba, że chodzi o schroniskowe psy? Bo jeśli schroniskowe to pewnie trzeba dzwonić do dyrekcji/kierownictwa schronu/schronów bezpośrednio.

Posted

dzieki za info :)
będę nalal drążyć temat, bo żeby napisać dobry wniosek MUSZĘ mieć dane statystyczne (najlepiej by było, ale wiadomo - w tym temacie właściwie danymi jest to, ze jest ich brak...). pewnie skonczy się na zrobieniu ankiety... też dane.
Łatwo się pisze wnioski na temat edukacji dzieci/młodzieży/dorosłych - bo można sobie w MEN czy GUS sprawdzić dane - ilu uczniow, w jakim wieku, ilu analfabetów itp. a o psach nic... Nadal szukam i szukać będę. Moze ilość sterylek/kastracji????? Powiedzmy 10 lat temu i rok temu? czeka mnie obdzwonienie lecznic, przychodni, schronów.... A i tak nie wiadomo czy wniosek się spodoba sponsorom. Bo muszę wykazać, ze to ma sens - taki wniosek, ze ludzie potrzebują szkoleń w tym kierunku. jedyne co teraz wiem (juz od dawana), ze szara strefa w psim biznesie kwitnie jak sinice nad Zalewem Zemborzyckim...

Posted

evel napisał(a):
Oprócz rzeczonych "groomerów" jest też pani hodowczyni pudli, która zajmuje się fachową pielęgnacją tej właśnie rasy, z tego co mi się gdzieś o oczy obiło ;)

To hodowla Nontiscordardime. Właścicielka jest też chyba weterynarzem. Na pewno warto popytać o różne dane - jest na dogomanii, choć nie często.
A lubelska weterynaria nie ma jakiegoś forum akademickiego? Może tam warto by popytać, czy są prowadzone jakieś statystyki w/s sterylek na przykład.

• 4 weeks later...
Posted

Panbazyl własnie wraca z wystaw w Bułgarii. Pojechał tam z handlerką, bo ja nie mogłam. Jak wróci to zdam relecje co tam nawojował (jeśli coś opowie). Na razie czekam na niego.

Posted

No już jest Panbazyl u mnie powrotem :)

Przywiózł Championat Bułgarii, Grand Championat Bułgarii.
A do tego - BOB (czyli zwycięzca rasy), BOG II (czyli byl 2 na grupie), oraz CACIB - czyli w wieku 21 miesięcy rozpoczął interchampionat!!!! Bardzo się cieszę!