Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Tascha']Jeszcze kunia Ci brakuje do kompletu, takowoz z kulbaka oryginalną i czaprakiem szlacheckim zdobionym- ale hucuł ni konik polski nijak to sie nie wkomponuja...w jakiego araba albo choc angloaraba musisz zainwestowac... ;) :D[/QUOTE]
no jak nic, musi tak..... heh. Tylko kto mi stajnie wyremontuje. I komu okna się przydadzą w ilosciach hurtowych - bo zajmują mi ćwierć stajni. Niektóre nawet z żaluzjami (do tych z żaluzjami daję gratis dwa bez żaluzji, te i z i bez też w gratisie) A stajnia na kilka koników. Coś jak ta Twoja gdzie moje psy nocowały, tylko szersza. No i dach nie taki urodziwy, bo Twój ma fajnie rozwiązane trzymanie siana na strychu.

• Replies 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Stajnie sobie scianka przedzielisz i siano i słome tez mozna trzymac /musi byc przedzielone coby opary z obornika nie wnikały/ ;)
dla jednego konia potrzebujesz na cały rok ok 300-400 kostek siana i tyle samo kostek słomy

Duze te okna ? może cos z nich mozna by wybudowac na przyklad albo co ? taka oranzerie ?

Posted

okna typowo miejskie, z blokow z lat 80 (mój ojciec nie wiem czemu, ale pozbierał od wszelakich znajomych stare okna, bo mu potrzebne.... oczywiście do niczego ich nie użył tylko stoją i mnie wkurzają). Jak do lata nie znajdę im nowego domu, to planuję wytłuc wszystkie a szyby zacementować w posadzce stajni (wcześniej wkopię te szyby w ziemię i zaleję betonem potem). Takie zbieractwo jest straszne! W wakacje pozbyłam się wielgaśnego pudła z doniczkami (po starym telewizorze, więc pudło wieeelkie!) - na szczęście znalazł się pan który potrzebował tego typu sprzętu. Złom poupychałam kuzynom - mają skup złomu pod Puchaczowem. Zostały mi jeszcze te okna.

Posted

W stajni albo nie zalewaj posadzki -najzdrowiej dla konia zrobic podłoge z drewnianych klocków,
albo jesli chcesz jednak miec posadzke w boksie, to musisz zrobic ja ze spadkiem i rowek odpływowy..i wtedy najlepiej trzymac konia na trocinach- inaczej beda problemy z kopytami, szczegolnie zima;
znowu jak nie zalejesz, to Ci sie szczurki moga wprowadzac na zime -uwielbiaja kopac sobie norki w boksach-i ciepło , i zarełko pod nosem..;)

Posted

no i tak źle i tak jeszcze gorzej..... a i tak na razie wszystko tylko w sferze pomyslów. A jak nie w stajni, to wytłukę w drewutni i tam zaleję w posadzce. Przynajmniej pół drewutni będzie miało cement, wtedy też drewno nie będzie się stykać z ziemią bezpośrednio. I będzie łatwiej czystość trzymać.
No tak - i teraz cała sprawa z odprowadzaniem siuśków i cały ten koński "parkiet".... Ale zawsze komuś się przyda koński obornik.
I tak wszystko tylko w planach i marzeniach. A stajnia nie nadaje się na razie do zamieszkania.

Posted

[quote name='filodendron']Ale piękne te foty w kostiumie :)
Tylko czegoś mi na nich brakuje... Jakby... więcej ogarów?? ;) ;)[/QUOTE]

dzięki ...... (to moj strój wystawowy, na specjalne wyjścia wystawowe, nie na zwykły ring, choć czasem też)

a więcej ogarów - ciiiii, będzie, ale nie teraz. Chłop musi się zapoznać z rasą, oswoić, polubić i za sekundę złapie bakcyla do ogarów. No i finansowo to fajna rasa, bo wystawy (oplaty) to max 15 zł - z katalogiem wtedy, a norma to 1.23 (złoty i 23 grosze za zgłoszonego psa). Więc spora część kosztów wystawowych (w Polsce) odpada jak się ma polskie rasy.

Posted

[quote name='dana']Spodobało mi się to bardzo zdjęcie: http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/154146_491306890910712_1839113103_n.jpg.
Panbazyl, po prostu: "Pani na włościach z ogarem" :lol:, jak kadr z jakiegoś dobrego historycznego filmu :lol:. Super pomysł :multi:.
dzięki ;) a włości nawet własne, ogarowo-bazylowe. Mamy taki fajny widok, dom na górze, tylko w lecie ciężko to kosić, bo spadek spory a części w ogóle nie ruszamy, bo stok prawie 45 stopni.... nawet chwasty spadają.

Posted

Przed sniadaniem -odśniezanie, po sniadaniu- odśniezanie cd, przed obiadem -odsnieżanie cd, po obiedzie- odsniezanie cd
zaraz ciemno sie zrobi to przerwa do jutra...i tak rak nie czuje od szufli już
Jak wspaniale sie mieszka na zadoopiu:evil_lol:
Moze kto chetny na gratisowe : dotlenianie ekologicznym powietrzem /teren parku krajobrazowego z dala od cywilizacji/,cwiczenia aerobowe+ silownia eko /odsniezanie szufla duzych powierzchni,rabanie i noszenie drzewa, obrządki w stajniach włacznie z wywalaniem obornika na bieżąco, noszenie kostek słomy i siana itp/, jak kto chce jeszcze dorzuce lecznicze inhalacje na pluca /oborniczek / - to jak ? :evil_lol:

Posted

no ja dziś przed 15-stą też miałam odśnieżanie (rano brnęliśmy w śniegu na busa) - 90 metrów do drogi x dwie szerokości szufli, z tym, że podjazd całościowo od drogi.... ech. Nie może to padac w Afryce? oni tam na suszę marudzą. A do mnie jeszcze górki dość wysokie.... Jednego roku to na pierwszej górce się pług śnieżny zakopał... Ale pan z DHL dziś spokojnie przyjechał, zamówiony parawan przywiózł (choroba, jeszcze ładniejszy niż na allegro). Tyle, ze mnie w domu nie było. Ale zostawił u fajnej sąsiadki, potem na sankach sobie go przywiozłam (ze 20 kg chyba waży, drewniany).
dziś zrobiłam psom dzień dziecka i kupiłam super kości mięsne. Nawet koty postanowiły że spróbują.

Tascha - Ty jedziesz do Rzeszowa na wystawę, bo się pogubiłam (do 25 czy 26 można się zgłaszać jeszcze)

Posted

Jedziesz, ino jeszcze nie wiem kiedy,znaczy czy w ten sam dzień co wystawiam czy wczesniej-zalezy od pogody.
Ale przez Lublin nie jade- to ode mnie w przeciwnym kierunku...weź sie przeprowadz gdzies blizej:cool1:

Posted

[quote name='Tascha']Przed sniadaniem -odśniezanie, po sniadaniu- odśniezanie cd, przed obiadem -odsnieżanie cd, po obiedzie- odsniezanie cd
zaraz ciemno sie zrobi to przerwa do jutra...i tak rak nie czuje od szufli już
Jak wspaniale sie mieszka na zadoopiu:evil_lol:
Moze kto chetny na gratisowe : dotlenianie ekologicznym powietrzem /teren parku krajobrazowego z dala od cywilizacji/,cwiczenia aerobowe+ silownia eko /odsniezanie szufla duzych powierzchni,rabanie i noszenie drzewa, obrządki w stajniach włacznie z wywalaniem obornika na bieżąco, noszenie kostek słomy i siana itp/, jak kto chce jeszcze dorzuce lecznicze inhalacje na pluca /oborniczek / - to jak ? :evil_lol:[/QUOTE]
No ja od razu doceniłam bloki. Nawet z fletem. I już mi lepiej :evil_lol:
Pług od rana zapiernicza, a ja kawcia z mlekiem i tylko słyszę ten szum odgarnianego śniegu :evil_lol: ;) ;)

Posted

[quote name='Tascha']Jedziesz, ino jeszcze nie wiem kiedy,znaczy czy w ten sam dzień co wystawiam czy wczesniej-zalezy od pogody.
Ale przez Lublin nie jade- to ode mnie w przeciwnym kierunku...weź sie przeprowadz gdzies blizej:cool1:[/QUOTE]
eee, przeprowadzać się nie będę. Ja już w sobotę będę w Rzeszowie. A czy w niedzielę mogę aw takim razie z Tobą wracać? Tylko nie wiem czy po ringach czy finałach, bo to wielka niewiadoma.... Nie mam planu jak wracać po prostu. jak jechać już wstępny mam (z Lublina, a jak do Lublina to jeszcze też nie).

[quote name='filodendron']No ja od razu doceniłam bloki. Nawet z fletem. I już mi lepiej :evil_lol:
Pług od rana zapiernicza, a ja kawcia z mlekiem i tylko słyszę ten szum odgarnianego śniegu :evil_lol: ;) ;)[/QUOTE]
no ja jednak wolę poszuflować trochę i mieć w miarę spokój ogólny i sr.ać psami na swoim i ze swojego sprzątać. Jednak to od razu inaczej się sprząta.

Posted

eee, w sobotę to się wypchaj. Na sobotę to busem jadę z A (a moze byś tez pojechała? oni się w sobotę też wystawiają). Tylko nie wiem jak mam wrócić po niedzieli, pewnie w poniedziałek pks sobie wrócę. Pkp żadnego nie ma, ostatni zlikwidowali. Wole pks rano i byc na południe w Lbl.

Posted (edited)

Zgłoszenia przedłużone do 25.01. :-) Zgłaszaj się, zgłaszaj. Zobaczę Pana Ogara w realu..... :-)

....jak dojadę :roll: u nas cały czas sypie drobniutki śnieżek. Bez przerwy. Na jezdni porażka, parking - nie odśnieżony. Mam ze 20 cm nieubitego śniegu, pod spodem lód. Samochód elegancko się zakopuje. Utknęłam. Chodniki odśnieżają traktorami. Na krawężnikach jest hałda z 50 cm wysokości. Czasem Wendy ma fantazje i wskakuje na "trawnik". Potem jednak się wykicuje. :lol: :lol: Biedulka nie może pogodzić się z koniecznością załatwienia się na (hipotetycznym) chodniku (jakby nie wiedziała, że potem te grubsze sprawy posprzątam ;-) :-D ).
Pozdrawiamy z zasypanych Puław :-)

Edited by N&N
Posted

Zazdraszczam. :-)

Tak się zastanawiam, może coś upiec? Tascha weźmie sery, a Ty Panbazyl w czym jesteś dobra? Zrobimy sobie imprezkę powystawową (trza uczcić zwycięstwo, a co?). Czyje, to się jeszcze okaże, ale na pewno ktoś coś wygra :-D

Posted

Mój Pan mąż wczoraj jechał z Lublę do Kozłówki i... wcale Wam nie zazdroszczę tych planowanych podróży :evil_lol:
Śnieg, śnieg, śnieg, a pod nim lód.
Ciepło się ubierzcie na wszelki wielki wypadek :)

Posted

[quote name='N&N']Zazdraszczam. :-)

Tak się zastanawiam, może coś upiec? Tascha weźmie sery, a Ty Panbazyl w czym jesteś dobra? Zrobimy sobie imprezkę powystawową (trza uczcić zwycięstwo, a co?). Czyje, to się jeszcze okaże, ale na pewno ktoś coś wygra :-D[/QUOTE]
a pieczcie :) to co ja wezmę to będzie dobre dla tych co koło kierowcy siedzą ;) Sobotę mam lajtową, więc mogę. A wiesz, że musimy mieć zaświadczenie od weta, ze teren wolny od wścieklizny????? Zobacz w wątku wystawy....
[quote name='filodendron']Mój Pan mąż wczoraj jechał z Lublę do Kozłówki i... wcale Wam nie zazdroszczę tych planowanych podróży :evil_lol:
Śnieg, śnieg, śnieg, a pod nim lód.
Ciepło się ubierzcie na wszelki wielki wypadek :)[/QUOTE]

zaraz wrzucę foty z dziś.

Posted

rudzielce

a to krajowa 17 w Piaskach.....

a to pług kolo mojego ogrodu (te świerki to początek ogrodu od drogi)

a jak pług wracał już ze wsi to się sam zakopał w tym co odśnieżył.... wzywali dopiero następny plug aby odkopał ten...

Posted

Z A to mi bez sensu jechac- coby sie do nich dotelepac, to musze dalej jak do Ciebie w przeciwnym kierunku naginac...do nich mam 130 km, a do Rzeszowa tędy co jade jakies 220-230km

N&N serów to niestety nie bedzie, bo zima...kozy w ciązy, mleka niet

Ja sobie na droge do auta chyba szufle zapakuje, koce...ale moze do za tydzień przestanie

Panbazyl- jakie zaświadczenie znowu ???