zaginiona sara Posted November 22, 2012 Posted November 22, 2012 A co to za sierściuszek? Bardzo ładny pręgus Quote
andegawenka Posted November 22, 2012 Posted November 22, 2012 [quote name='zaginiona sara']A co to za sierściuszek? Bardzo ładny pręgus Schronisko Biała Podlaska, wlasnie zastanawiaja sie co za rasa... http://www.dogomania.pl/forum/threads/173527-schronisko-Bia%C5%82a-Podlaska-w%C4%85tek-informacyjno-pogaduszkowy-%29-zapraszamy!/page191 Quote
panbazyl Posted November 22, 2012 Author Posted November 22, 2012 to na pewno nie labrador. może coś z molosów? Quote
andegawenka Posted November 22, 2012 Posted November 22, 2012 panbazyl napisał(a):to na pewno nie labrador. może coś z molosów? Byłam na molosach i znalazłam tam boksera:roll: Quote
panbazyl Posted November 22, 2012 Author Posted November 22, 2012 nie, no boksio to nie jest... chyba, że taki sprzed rewolucji genetycznej. To śliczny szczylek. Może jak podrośnie to będzie więcej coś widać. Z takim umaszczeniem to domy się w kolejce po niego powinny ustawiać :) Quote
andegawenka Posted November 22, 2012 Posted November 22, 2012 Boksio nie jest, dziewczyny pisza że duży szczeniak. Mam nadzieje że szybko znajdzie swoje miejsce w życiu. Te oczy takie wystraszone:roll: Quote
panbazyl Posted November 22, 2012 Author Posted November 22, 2012 ważne aby psychikę miał na miejscu a nie jakąś zrypaną. Ale ze szczeniakiem można dużo nadrobić ewentualnych braków. Kupiłam psom w Kielcach an wystawie dry bed. I wiecie co - fajne to jest. Co prawda położyłam to w korytarzu jak dywanik, ale jest to dywanik dla psów. Ciepłe, pierze się expresem i jeszcze szybciej suszy. I jak mi się jeszcze trafi w rozsądnej cenie to kupię kolejny na moje wyjazdy terenowe z namiotem - bo to zamiast karimaty mozna używać. Tzn nie wiem czy ktoś tak używa, ale po wstępnym testowaniu w domu na pewno zakupie dla siebie na wyjazdy. Miękkie, ciepłe i lekkie. Fajnie mieć psy - czasem coś psiego się przyda (bo psie miski metalowe na dalekich wyjazdach zagranicznych to od zawsze po porządnym wymyciu służą za miski na sałatki :) ) Quote
andegawenka Posted November 23, 2012 Posted November 23, 2012 Oczywiscie ze miski Kary są w uzyciu;). Jestem zainterowana taka matą, masz namiary na takie coś? Quote
panbazyl Posted November 23, 2012 Author Posted November 23, 2012 kupiłam to na wystawie od takich sprzedawców wystawowych i na tyle byłam mało rozgarnięta, ze nie wzięłam namiarów..... Pewnie i w Rzeszowie na wystawie będą jacyś z dry bedami, teraz to coraz modniejsze jest, choć znane od lat 60 XX wieku (wykorzystywane w szpitalach jako podkłady antyodleżynowe i antypotowe (tego ewentualna woda czy siku się nie trzyma tylko przesiąka pod spód ale nie wraca do góry). Na allegro jest tego do hu hu (np http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=dry+bed ) tam są różne wzory, wielkości i "grubość" A lub B - juz teraz nie pamiętam które gęstsze, ale mozna się doczytać bo w opisie jest ile gęstości am A a ile B. To też jest dobre dla ludzi!!!! Bo dla ludzi było wymyślone. A ma też taką zaletę - jak dla mnie, ze się nie ślizga po podłodze i nikt na tym nie pojedzie przez pół korytarza. Może tanie nie jest, ale kupię jeszcze jeden albo i dwa - takie większe. Będą jako dywaniki w domu - tam gdzie sypiają najczęściej psy. Bo się expresem pierze i schnie. A ja muszę, po prostu co jakiś czas musze wyprać wszystko po psach bo mi psem śmierdzi. A te duże posłania z wypełnieniem nie bardzo się wpychaja do pralki.... Quote
andegawenka Posted November 23, 2012 Posted November 23, 2012 To jest taka wykładzina nie legowisko? Na owczarka potrzebuję. Quote
Tascha Posted November 23, 2012 Posted November 23, 2012 Dry bed mozsze włozyc psu do kennel klatki,albo połozyc na podłodze albo włozyc do legowiska.Od spodu jest podgumowany aby sie nie slizgał,ale mozna dostac chyba tez bez podgumowania. Dry bed jest zawsze suchy, doskonale izoluje od zimnej podłogi, nadaje sie dla psów duzo leżacych , chorych, nie trzymajacych moczu,dla suki do porodówki,dla szczeniaków do kojca To było normalnie stosowane dla ludzi,przeciw odlezynom na przyklad. Teraz wykorzystuje sie te własciwosci przy psach no i wzorki tez sa "psowe " ;) Quote
dagg Posted November 23, 2012 Posted November 23, 2012 Andegawenko - ten maluch jest przecudny po prostu! Na pewno szybko znajdzie dom ;) a jak nie, to chyba będę musiała go pokazać mężowi :) Quote
filodendron Posted November 23, 2012 Posted November 23, 2012 A skąd przekonanie, że on w ogóle musi na coś konkretnego wyrosnąć? Może taki mix po prostu :) Quote
evel Posted November 23, 2012 Posted November 23, 2012 filodendron napisał(a):A skąd przekonanie, że on w ogóle musi na coś konkretnego wyrosnąć? Może taki mix po prostu :) No właśnie. Ani to dog, ani labrador (pręgowany?!), ani kanar. To po prostu kundel i już :) Piękny zresztą! Quote
panbazyl Posted November 23, 2012 Author Posted November 23, 2012 andegawenka napisał(a):To jest taka wykładzina nie legowisko? Na owczarka potrzebuję. Tak jak Ci Tascha napisała. Wedlug mnie lepsze te z podgumowaniem *takim w prążki, więc wilgoć czy siku przepuszcza na dół) bo się nie ślizga po podlodze. a spokojnie mozesz to położyć na innym legowisku jak chcesz, albo bezpośrednio na podłodze - jest miękkie. I bardzo fajne w dotyku (uwielbiam teraz stać bosymi nogami na tym czymś w korytarzu :) ) a maluch jest cudny! Cudniasty. Z serii tych niepowtarzalnych i jedynych. Quote
andegawenka Posted November 23, 2012 Posted November 23, 2012 daguerrotype napisał(a):Andegawenko - ten maluch jest przecudny po prostu! Na pewno szybko znajdzie dom ;) a jak nie, to chyba będę musiała go pokazać mężowi :) Pospiesz sie bo ktos sie już nim interesuje a u Ciebie miałby cudownie...:loveu: Dzieki za odpowiedz , kupię Astce bo nie podoba mi sie to polegiwanie na tarasie. Nie za bardzo lubi legowisko:) Quote
angineuuka Posted November 24, 2012 Posted November 24, 2012 [quote name='N&N']A ten maluszek to nie piesek w typie DC? Mi przypomina filę brasilerio :) http://img269.imageshack.us/img269/3586/szczeniaki.jpg Quote
panbazyl Posted November 24, 2012 Author Posted November 24, 2012 [quote name='Angi']Mi przypomina filę brasilerio :) http://img269.imageshack.us/img269/3586/szczeniaki.jpg no mnie też, ale nie chcialam o tym wcześniej pisać, bo to porypana psychicznie rasa. Żeby nie powiedzieć zwalona totalnie.... Tylko dla ludzi doswiadczonych. Mam nadzieję, ze nie i ze z niego wyrośnie normalny ludzki kundel najpiękniejszy pod słoncem! Quote
panbazyl Posted November 24, 2012 Author Posted November 24, 2012 to paskudna psychicznie rasa. Urodzeni mordercy, w tym ludzi. Z wyglądu sa bardzo eleganckie, ale nic poza to. Więc miejmy nadzieję, ze to najpiękniejszy kundel świata. Quote
andegawenka Posted November 24, 2012 Posted November 24, 2012 (edited) Oj niedobrze, może Daguerrotype deklarowała się wziąć. Zachowanie i charakter Fila odznacza się silnym, dominującym charakterem, dlatego poleca się ją osobom, które mają już doświadczenie w prowadzeniu psów. File nie tolerują obcych na swoim terenie, są w stanie bronić swoich właścicieli i rzeczy do nich należących za cenę własnego życia. W przypadku zagrożenia, fila nie cofnie się jeśli poweźmie decyzję o obronie. Temperament psa tej rasy zmienia się drastycznie poza jego terenem – staje się bardziej spokojny i bierny. Wobec najbliższych jest czuły, potrafi opiekować się dziećmi i wykazywać cierpliwość wobec nich. Fila brasileiro to pies skoczny, wytrzymały i zwinny. Użytkowość Nadaje się na psa stróżującego dzięki nieprzekupności i wrodzonej niechęci do obcych (po portugalsku ojeriza). Po małego kolejka się ustawia http://www.dogomania.pl/forum/threads/173527-schronisko-Bia%C5%82a-Podlaska-w%C4%85tek-informacyjno-pogaduszkowy-%29-zapraszamy!?p=20024363#post20024363 Edited November 24, 2012 by andegawenka Quote
*Magda* Posted November 24, 2012 Posted November 24, 2012 Wpadam przelotem ;) Buziaki w noski dla psiaków :) Quote
panbazyl Posted November 24, 2012 Author Posted November 24, 2012 ten pies ma nieciekawą historię (rasa znaczy się). Używano ich do gnębienie niewolników zbiegłych z plantacji. Domyślacie się pewnie co tym ludziom mogły robić fila.... Znam przedstawiciele tej rasy. jednego. I mi wystarczy. Już jako szczyl przedstawiał zachowania bardzo dominujące, choc ja go zdominowałam swoim zachowaniem. Ale ten pies nie zachowywał się jak każdy szczeniak w tym wieku - normalne szczenię nawet jak ktoś da mu wyraźny bodziec - zostaw mnie, nie masz prawa mnie ruszać to po jakimś czasie przyjdzie, wącha i zachowuje się jak pies. A to coś się obrazilo (wcześniej sie posikało ze strachu pod siebie) i poszło do swojej leżanki i nie wyszło przez kilka godzin jak tam byłam. Dziwne. Szczyl miał może ze 3 miesiące. Moje jak miały po 3 miesiące to zamęczały każdego aby sie nimi zajmował, no ale ja mam normalne psy. Quote
evel Posted November 24, 2012 Posted November 24, 2012 A moim zdaniem ten mały nie ma nic z fileta i nie ma potrzeby się nakręcać ;) Znając życie pewnie jest czymś "a'la TTB", patrząc na popularność tej grupy psów i powszechność występowania u nich pręgowanego umaszczenia. Quote
Recommended Posts