Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

e ten to ok - są takie u mnie podgrzybki z dużym ciemnym kapelutkiem które po przekrojeniu dają niebieską barwę - one są jak najbardziej jadalne - za jakiś czas niebieska barwa schodzi z miejsca przekrojenia.
a tamte grzybki były od razu niebieskie, całe - tzn z zewnątrz je podziwiałąm, bo żadnego nei ruszyłam - więc nie wiem jaki w srodku był

Posted

[quote name='andegawenka']Znalazłam w necie tylko taki

a to Piaskowiec Modrzak najprawdopodobniej, to mozna by rzec ta sama rodzina co koxlaki i babki, bardzo smaczny grzybek, mozna suszyc takze

tego błekitnego grzyba od Panbazyla to kompletnie nie znaju...
ale u nas na przykład, rosna grzyby z daleka wygladajace jak fioletowe prawdziwki, pod sppodem jednak maja blaszki no kolor jest naprawde fioletowy, takie soczysty, ciemny fiolet
nosilismy do sanepidu kiedys, porobili jakies badania bo nie mogli w zadnym atlasie znaleśc, no i wyszło im ze w zasadzie to trujacy on nie jest, ale jakby go tak wiecej albo moze raczej dłuzej pojeśc, to cos z krwia u człowieka robi

Posted

Ciągle jeszcze jesteśmy w temacie poniekąd kulinarnym, a tu znawców tematu dużo, więc pozwolę sobie jeszcze jedno pytanko - o żurawinę. Zrobiłam (taką do mięs) z kupionej na targu takiej dużej żurawiny - owoce wielkości małego agrestu. A jak kiedyś kupowałam mrożoną to owoce były znacznie drobniejsze - jak czarna jagoda. Czy to są dwie inne odmiany, coś jak czarna jagoda i jagoda amerykańska?

Posted

No to widac jakies wyrosniete :D

a ja podam przepis Panbazyla na opieńki ;) tez tak zrobiłam i sa pyyyyszne -zarówno na ciepło, jak i póxniej na zimno

bierze sie opieńki, ale same kapelusze- z tych opieniek rosnących na ziemi /nie na pniaczkach/
kapelusze powinny byc płaskie,spore i trzeba odciac nózki
robimy ciasto nalesnikowe, zanurzamy kazdy kapelutek w ciescie, potem obsypujemy tarta bułką i kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni
smazymy na dobrze złoty kolor, az beda chrupkie
uwaga- nie przewracamy az sie spód porzadnie nie zrumieni bo sie rozleca !
wykładamy na talerz, mozna odsaczyc z tłuszczu na papierowych ręcznikach
posypujemy solą
Smacznego :)

Posted

to się cieszę, że opieńki smakowały :) u nas to się tym zażeramy :) :) :)
żurawinę to ja znam jako taką malą - jak czarna jagoda. ale jest też chyba taka "amerykańska" duża - zobaczcie jakiej wielkości jest ta zurawina suszona, jak dla mnie spora.
a ta zwykła polska jest super zmixowana z duża ilością cukru - tak na surowo i do słoików - jak pigwa - i do chłodu (do mięs jest suuuper!) albo smażona czy gotowana, moze byc z jabłkiem, gruszką i też do słoików i pasteryzować.
a tu Wam zdradzę, że na wątku mamy osobę co robi PYSZNE sery kozie!!!!! po prostu szacun. Są super! I z mleka własnych kóz żyjących w szczęśliwych warunkach. No polecam! Tascha - już się tu przyznawaj i daj jakieś foto serów. Bo ja nie wiem czy mi się uda wydrzeć chłopu z kanapki jeszcze jakiś kawałek aby zrobić zdjęcie

Posted

No to wpisując się w tematykę kulinarną ;) powiem, że tak jak robicie opieńki, można też przyrządzić kanie (takie duże jasnobrązowe, jakby dropiate kapelusze ). Smakują naprawdę rewelacyjnie, warto spróbować. Ostatnio znaleźliśmy kilka w małym lasku za domem :crazyeye:, były przepyszne. Opieńki też uwielbiam. A czy znacie takie grzybki - niemki ? Nie wszyscy je zbierają, trzeba umieć je odróżnić, ale są smaczne.

Posted

kanie znam, ale zawsze mam ściśnięte gardło przy nich, - choć milion razy się upewniam to ten 1% niepewności zawsze jest. Wiem, to irracjonalne, ale ja tak mam. Tu na mojej wsi to nawet na polach ludziom kanie rosną - można je wysiewać, tzn trzeba położyć kapelusz kani na polu i tak zostawić - samo się wysieje.
O niemkach nie słyszałam - znajdź jakiegoś linka do obrazka najlepiej, bo może u mnie funkcjonuje to pod inną nazwą?

Posted

panbazyl napisał(a):
albo smażona czy gotowana, moze byc z jabłkiem, gruszką i też do słoików i pasteryzować.

Zrobiłam właśnie z gruszką. I partię z pomarańczą. Ale z gruszkami lepsze.
Już wygooglałam tę żurawinę - to odmiana wielkoowocowa, faktycznie z Ameryki.

Posted

panbazyl napisał(a):

a tu Wam zdradzę, że na wątku mamy osobę co robi PYSZNE sery kozie!!!!! po prostu szacun. Są super! I z mleka własnych kóz żyjących w szczęśliwych warunkach. No polecam! Tascha - już się tu przyznawaj i daj jakieś foto serów. Bo ja nie wiem czy mi się uda wydrzeć chłopu z kanapki jeszcze jakiś kawałek aby zrobić zdjęcie

;) to zrobie jakies fotki :)
sery robie i podpuszczkowe-czyli takie jak żółty ser, który sie kraja w plasterki
i twaróg z którego mozna zrobic serniczek, albo pierogi albo pyyyszne leniwe albo dodac do nalesniczków :)
kiedys takze wedziłam -uwielbiam wszystko co wedzone- ale robiłam to w takiej bardzo prymitywnie skleconej wedzarce z ...wiaderka...no i kiedys konie mi w to wlazły i juz nie ma wedzarki
bo mój szanowny małżonek jakos nie moze sie zebrac ,żeby wedzarke normalna postawic /co ja mówie- postawić- jak mu nawet cięzko taką duża beczkę metalowa skombinowac...bo w takiej beczce tez świetnie by sie wedziło...)
wedziłam wiec jakis czas u kolegi, ale kolega wyemigrował do Anglii...

Posted

Kocham kozi ser, znaczy ten: KLIK albo ten: KLIK2 niestety nie wiem, jakie to rodzaje :oops: Znaczy jeden to pleśniowy, a drugi to jakby twarożek, ale przemielony na drobno i "ścisły".

A chłop, jak to chłop. Jak powiedział, że zrobi, to zrobi, nie musisz mu co pół roku przypominać przecież! ;)