Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

To jest przydróżka
takie malutkie cos, co wystepuje byle gdzie, głównie na łakach i przy polnych, łakowych drózkach :) zwykle rosnie ich sporo, jakby ktos posiał;
sa b. smaczne :) tylko chyba przydrózka lubi nienawozone łąki, bo jak chodziłam do szkoły to spotykało sie ich mnóstwo, a teraz juz mało gdzie...

Posted

[quote name='andegawenka']Do lasu na spacerek trzeba sie udać;)
niestety, nie znam się na grzybach :(

[quote name='Tascha']To jest przydróżka
takie malutkie cos, co wystepuje byle gdzie, głównie na łakach i przy polnych, łakowych drózkach :) zwykle rosnie ich sporo, jakby ktos posiał;
sa b. smaczne :) tylko chyba przydrózka lubi nienawozone łąki, bo jak chodziłam do szkoły to spotykało sie ich mnóstwo, a teraz juz mało gdzie...
zawsze myślałam że to jakiś trujący grzybek :PP

Posted

Angi napisał(a):
niestety, nie znam się na grzybach :(

zawsze myślałam że to jakiś trujący grzybek :PP

No ja też nie za bardzo....opieńki i podgrzybki odrózniam, nawet kurek sie boje....

Też myślałam ze to jakiś niejadalny....

Posted

Ja pamiętam jak kiedyś u szwagra nazbieraliśmy podgrzybków i kanie ;) Podgrzybki zrobiliśmy z jajecznicą, a kanie poszły w panierkę jak kotlet i do smażenia :) My się delektowaliśmy smakiem grzybów, a szwagierka nawet nie tknęła, bo grzybów nie zna i boi się je jeść ;) Zjada tylko pieczarki kupione w sklepie :D

Posted

magdabroy napisał(a):
Ja pamiętam jak kiedyś u szwagra nazbieraliśmy podgrzybków i kanie ;) Podgrzybki zrobiliśmy z jajecznicą, a kanie poszły w panierkę jak kotlet i do smażenia :) My się delektowaliśmy smakiem grzybów, a szwagierka nawet nie tknęła, bo grzybów nie zna i boi się je jeść ;) Zjada tylko pieczarki kupione w sklepie :D

Czyli nie zna smaku prawdziwego grzyba ale przynajmniej bezpiecznie:smile:

Posted

[quote name='andegawenka']No przecudne...
No własnie te umiem zbierać http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/198638_448484141859654_980907021_n.jpg

Magda zobacz jakie cudo w Nowodworze http://posokowce.com.pl/topic2500.html

no to sa te grzyby z psich spacerów po krzakach.
a posokowiec śliczny! Doczytałam, że w Kraśniku odłowiony. Może za sukami pognał i komuś zwiał. Szkoda, że nie ma chipa ani żadnego tatoo

Posted

Wczoraj na spacerze z psem widziałam, jak babeczka wynosi z krzaków pod blokiem garść maślaków. Ale to chyba średni pomysł zbierać grzyby w mieście - one kumulują metale ciężkie. Niemniej zachciało mi się ruszyć gdzieś za miasto i też sobie pozbierać. Tylko ja bym musiała chyba zanieść te grzyby do rzeczoznawcy :D
A dynie śliczne.

Posted

Tascha -dynie są małe - ozdobne. Hmmm - plany mam ;) sama sie przekonasz. Tylko susz z grzybów juz nie jest tak fotogeniczny jak takie surowe. a szkoda.....

filodendron - mogę robić za rzeczoznawcę grzybowego - ale bliżej Ci będzie do sanepidu - tam oznaczają grzyby (często tylko z atlasu grzybów!)

Posted

oczywiście - nasiona dyni będa dla chętnych - zgłaszajcie się blizej wiosny! W tamtym roku wrzuciłam trochę na bazarek dla PWP - tylko nie wiem co ludziom z tego wyrosło.... ale mam nadzieję, ze coś dynipodobnego ;)
Dziś zaczepił mnie rano sąsiad z pytaniem, że jakaś tam pani - tu padło nazwisko mnie oczywiście nieznane - to widzialą jak wracała z psami i grzybami i ze same prawdziwki nieśliśmy, tylko skąd????? hmmmm i jak sie rodzą plotki? Prawdą jest ze wracałam z psami i grzybami, ale żeby same prawdziwki????? Niech im będzie, ze prawdziwki, hehehe! No to sąsiadowi powiedziałam, ze pies chciał się w krzakach wysrakać, poszłam zobaczyć co to za gooowno a tam grzyby. Tu lasów dookoła pełno. Tylko łazić i wybierać krzaki. Pewnie niedługo na moim polu też będą grzyby rosły, bo już ze 3 lata jak nie uprawiane tam nic - zasieja się sosny i brzozy i zaraz grzyby będą rosły :)

Posted

panbazyl napisał(a):
zasieja się sosny i brzozy i zaraz grzyby będą rosły :)

Pod sosną maślaki, pod brzozą koźlaki :)
Na allegro można kupić szczepionki mikoryzowe, ale czy zadziała to podobno totolotek.

Posted

u mnie to grzyby są wszędzie -podejrzewam że jakbym nie kosiła trawnika to też by tam rosły.... Kiedyś w krzakach opieńki znalazłam jak pokrzywy wyrywałam. A kanie rosną po prostu na szczerym polu.

Posted

ojtam ojtam - mówiłam, że dobieram zwierzaki pod kolor domu/garderoby???? no tak, ale to nie na tym wątku, tylko na innym patologicznym ;)
a woda w misce stoi, ale za daleko była - zawsze to co zakazane jest najlepsze. Przynajmniej kot nauczy nas deskę opuszczać. Ktoś musi w końcu :)

Posted

Panbazyl, a moze Rudolf zastanawiał sie jak skorzystac? nasz ś.p. Puci siku robił siadając na sedesie...deska musiała byc więc dla niego specjalnie podniesiona; był tylko nieco zdegustowany,ze nie umie spuszczac wody i albo miauczał zeby ktos spuścił, albo usiłował zagrzebywac deske...aha- i nigdy nie popuscił nawet kropelki siusiu na deske, wszystko leciało tam gdzie powinno :)