filodendron Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 No właśnie dość zawrotne tempo ma ekspansja barfu :) Rzeczywiście 3-4 lata temu trudno było znaleźć na ten temat rzetelne informacje. Ja z kolei zetknęłam się z tym poprzez forumowiczkę - Holenderkę polskiego pochodzenia, ktora tak żywiła swoje psy. Dużo opowiadała o barfie i to był kompletny szok, że oni tam w Holandii mają firmy produkujące gotowe mieszanki, że te żołądki wołowe - abstrakcja. Minęły cztery lata i mamy Primex na tym naszym - jak Ty to mówisz - zatylu :D Quote
panbazyl Posted May 30, 2011 Author Posted May 30, 2011 a niech sie "plaga" rozłazi po świecie. :) Quote
*Magda* Posted May 30, 2011 Posted May 30, 2011 Miło mi, że ktoś ma tak samo na imię jak ja ;) Tyle się już naczytałam o barfie w tym wątku, co Agata podesłała, a jeszcze tyle stron przede mną :crazyeye: Kiedy ja to przeczytam? Quote
panbazyl Posted May 31, 2011 Author Posted May 31, 2011 :) :) :) czytaj, czytaj. Mozesz sobie poczytać jeszcze o tu www.barf-center.pl (sama też muszę tam poczytać i sie doszkolić) a dziś moje psy dostały żołądki wołowe (oczywiście Primexu), ale to wynalazek. Pachnie niezbyt ładnie, ale nie żeby paskudnie, wygląda podobnie jak pachnie, ale psom smakuje nad życie :). Bazyl ktory jest baaardzo zrównoważonym gościem i takim eleganckim na widok i smak nowego żarcia mało nie dostal wścieku zadka. Szybko zjadł swoja porcję i dobral się do porcji Panbazyla. Oczywiście zainterweniowalam. Ale za jakiś czas Bazyl zwrócil swoje sniadanie.... Zjadł je znów zaraz. Teraz muszę bardziej go pilnować, bo byl zbyt łapczywy. No cóż - smakowaly mu te "smrodki". ale gdybym sam miała im przygotowac taka porcję pysznego żarcia to bym zrezygnowała, bo to ponad moje doznania estetyczne jednak. I tu podoba mi sie ze ktoś za mnie to zrobił, zapakował. I wlaściciwe nawet nie musze dotykać rękami zawartości woreczka, chyba że mam na to ochotę. To doskonały pomysł dla takich "estetów" jak ja. Quote
Polari Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 I jak? Komputer naprawiany? Bo fotek nowych doczekać się nie mogę a za dużo tej cierpliwości. :) Pozdrwaiamy. ;) I zapraszamy do nas. Quote
panbazyl Posted June 1, 2011 Author Posted June 1, 2011 Polari napisał(a):I jak? Komputer naprawiany? Bo fotek nowych doczekać się nie mogę a za dużo tej cierpliwości. :) Pozdrwaiamy. ;) I zapraszamy do nas. nie nie naprawiony. Muszę kupić nowy. Poczekaj więc jeszcze miesiąc - sama czeka=m juz na tą chwilę, bo mam tu sporo fotek do wrzucenia - w tym jak moje psy wcinają barfa :) Quote
panbazyl Posted June 5, 2011 Author Posted June 5, 2011 a teraz coś z "drugiego końca" przewodu pokarmowego, czyli poszukiwanie kooopek po ogrodzie :) (mam kawał ogrodu, więc jest gdzie szukać) Już psy są jakiś czas na Primexie, więc to co znajduję wiem, ze jest ich przetworzonym produktem. Tylko mam problem, bo nie znajduję tego dużo.... a jak znajdę to jest też nieduże :) i bardzo kompaktowe. Quote
filodendron Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Jak są mielone te kostki Primexu - grubo, drobno? Chodzi mi o kawałki kości. Quote
panbazyl Posted June 6, 2011 Author Posted June 6, 2011 dziś rozmrożę i dokładnie "przebadam", bo moim dałam takie pół rozmrożone - mają dlużej zajęcie wtedy. Ale po wstepnych oględzinach stwierdzam, że te dla młodych psów są drobno mielone. Ale z opinią dokładną i potwierdzoną "badaniami" (wezmę pod mikroskop) czekaj do jutra :) Quote
filodendron Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 No to czekam. Dzwoniłam do tego sklepu, który jest dystrybutorem i faktycznie mają dostępną niemal pełną ofertę ze strony internetowej. Ale jak pytałam o to, jak drobno zmielone są kości, to pan chyba nie był do końca pewny. Quote
panbazyl Posted June 6, 2011 Author Posted June 6, 2011 pewnie nie próbował :diabloti: jutro po wiwisekcji zdam relację (mam chyba ze 2 typy kostek to od razu spawdzę obydwa). One są bardziej pakowne niz te produkty w torbach, ale znowu te w torbach są bardzo podzielne, bo sypkie i łatwo można odmierzyć ile trzeba dać psu (nawet bez rozmrażania). Jestem pod wielkim wrażeniem jakości i sposobu konfekcjonowanie tych produktów. Psy znów nie mogą się doczekać pory karmienia. No tylko potem zobaczę jak będzie z zamówieniami. Ale o tym za jakiś czas :) Quote
shila1404 Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Chyba i ja musze sprobowac takiej diety dla moich labusiów , czy takie jedzonko mozna przez internet zamowic ? Quote
filodendron Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 shila1404 napisał(a):Chyba i ja musze sprobowac takiej diety dla moich labusiów , czy takie jedzonko mozna przez internet zamowic ? Chyba nie bardzo, bo to jest mrożone :) Dzięki, Panbazyl, za wiwisekcję :) Quote
shila1404 Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 A osobiscie to w jakim miescie mozna nabyc te mrozonki ? Quote
filodendron Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 Panbazyl podlinkowała stronę w poście 229 - tam jest zakładka "gdzie kupić". Quote
shila1404 Posted June 6, 2011 Posted June 6, 2011 filodendron napisał(a):Panbazyl podlinkowała stronę w poście 229 - tam jest zakładka "gdzie kupić". wielkie dzieki :D Quote
panbazyl Posted June 6, 2011 Author Posted June 6, 2011 filodendron - dzięki za pilnowanie info jak ja odkopuję zamrażalkę w poszukiwaniu kostek do analizy :) i co znalazlam? ano dwa rodzaje mam - obydwa dla młodych psów (mają też i dla dorosłych). Jedne to są od razu mix wszystkiego, czyli gnaty, warzywa, kilka rodzajów mięsa, oleje i zboża a drugie kostki to mix mięsa i gnatow. Jutro spisze dokładnie co tam jest (z opakowania) bo teraz wszystko sie rozmraża. shila - poczytaj sobie o tym sposobie zywienia, nawet tu na dogo dużo znajdziesz, albo też w tym linku - tez tam jest dużo i nawet więcej. Ja swoje psy tak karmie już ze 3 lata, ale wcześniej to było po "partyzancku", tak co się gdzieś dowiedziałam, co mi się wydawało, a co najważniejsze - to co się udało kupić. Miały też moje psy czas karmienia suchym, ale były to wyjątki od reguły surowego. I tylko na wyjazdach rezygnuje z BARFU, bo ciężko na kilka dni zabrać ze sobą zapasy mięcha surowego do busa (zwłaszcza w lecie) i jechać z tym - po prostu by mnie wysadzili na pierwszym przystanku razem ze śmierdzącym od gorąca psim żarciem. Odchowałam też miot szczeniąt na BARFie. Mój 16 miesięczny barfowy "szczeniak" ma się bardzo dobrze (to ten czarnuch, Panbazyl), badania w kierunku dysplazji HD A i ED 0/0. Quote
panbazyl Posted June 7, 2011 Author Posted June 7, 2011 filodendron już mam wyniki. Po dość solidnych oględzinach stwierdzam, ze jest to mielone na proszek.... Więc nic nie zaszkodzi nawet szczeniakowi. Ja bym to podawała bez problemów szczeniakom. a teraz co to ja sprawdzalam? ano to Primex - Karma wolowo drobiowa dla psów młodych - naturalna karma wysokomięsna dla psów (złoto-czerwone opakowanie kostki), waga 250 g, skład - wołowina, cielęcina, podroby wołowe, drób, mielone. Barf - naturalna karma dla młodych psów, bez konserwantow chemicznych, barwników i ulepszaczy smaku, waga 250 g, skład - wołowina, cielęcina, mięso z drobiu, kości, podroby wołowe, warzywa, owoce, zboża, olej. w tej drugiej karmie jedyną większa częścią byly jakieś elementy warzyw czy owoców, ale nie byly to kości (obmacałam dośc dokladnie po rozmrożeniu) tylko chrząstki. No i jak sie dobzre rozmrozi to też mozna to dzielić (bo ja wcześniej dawałam mrożone, a nie wpadłam na pomysł, ze przecież mozna rozmrozić, proste a jak ciężko było coś takiego wymyślić...) Quote
filodendron Posted June 7, 2011 Posted June 7, 2011 Dzięki wielkie, Panbazyl. Mój wprawdzie nie młody, ale może aż takich różnic nie będzie. Chciałabym spróbować baraninę albo dziczyznę - żeby coś urozmaicić. Może te słynne wołowe żołądki, choć suszonych jeść nie chciał. Quote
panbazyl Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 w tych drugich mrożonych kostkach to nie były jednak owce a kawałeczki chrząstek. U nas żołądki wołowe to przebój sezonu. Baraninę tez jadly i im smakowało. A dziczyzny nie próbowały. Quote
Polari Posted June 8, 2011 Posted June 8, 2011 No, musisz pokazać fotki jak twoje laby wcinają primex. :) Ja jakoś chyba wolę kupować karmę. ;) A tak patrząc to co wyjdzie taniej? Primex czy karma? Quote
panbazyl Posted June 8, 2011 Author Posted June 8, 2011 to zależy jaką karmę stosujesz. Ale nawet przy najlepszej karmie (a co za tym idzie najdroższej) nie masz tej jakości jak przy Barfie. Pies nie kura zeby jeść pszenicę czy kukurydzę. a jak cenowo? Bazyl - waży ok 45 kg i przy 2% wagi to wychodzi 900 g dziennie (wliczając w to papki warzywno-owocowe), ale że ja mu zmieniejszyłam do 1.5% to dostaje mniej, ale powiedzmy, ze przy tych 2% to miesięcznie Bazyl kosztował by mnie 133 zł. Pirania - ok 30 kg, jej też zmnijeszylam porcje do 1,5%, ale przy 2% miesięcznie kosztowała by mnie 87 zł Panbazyl - ok 35 kg -on dostaje 2% i jego utrzymanie to 99 zł miesięcznie. Do tego oczywiście dla wszystkich psow jest papka warzywno-owocowo-oliwno-nabiałowa. Oraz raz w tygodniu jest post. Czy to dużo? Worek pszenicy jest tańszy, ale ja hoduję psy a nie kury. a poza tym - wet nigdy nas nie oglądal na wyciskaniu gruczołów kołoogonowych, nigdy też nie było potrzeby czyszczenia kamienia nazębnego, nie śmierdzi im futro, wcale nie smierdzą, nie puszczają pierdów, koopska są bardzo skondensowane i dobre do sprzatania, futra im się błyszczą, i jedzą to co uważam za dobre i naturalne. Policz sama najlepiej. ja w każdym razie jestem bardzo zadowolona. Quote
panbazyl Posted June 12, 2011 Author Posted June 12, 2011 wrócilśmy z wystawy w Lublinie. I jakie wyniki? jak dla mnie kiepskie Panbazyl był 2 na 5 psów. a co słychac w barfowaniu? Dziś znów głodowka - jak to zwykle w niedzielę bywa :) Psy jakoś zrozumialy, ze nie ma michy, choć Bazyl sępi co jakiś czas z nadzieją na kąsek. Quote
*Magda* Posted June 12, 2011 Posted June 12, 2011 panbazyl napisał(a):I jakie wyniki? jak dla mnie kiepskie Panbazyl był 2 na 5 psów. E tam kiepskie. Jak by był 5 na 5 psów, to wtedy owszem. Ale 2 miejsce to piękny wynik. Gratuluję ;) Quote
panbazyl Posted June 13, 2011 Author Posted June 13, 2011 ja chyba za wysko postwiłam poprzeczkę sobie i psom. Ale nie mogę inaczej :) Quote
Recommended Posts