Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A moja rasa należy raczej do długowiecznych, ale inbreedowi jestem bardzo przeciwna. Chociaż oczywiście w momencie tworzenia rasy, czy odtwarzania (tak jak miało to miejsce w gończych polskich, nie tak dawno) jest konieczne, ale po co potem... Różnorodność zapewnia przetrwanie gatunku na dłuższą metę, bo niektóre choroby mogą wyjść dopiero w następnych pokoleniach po inbreedzie.

O wreszcie, ktoś mi wyjaśnił te wszystkie wątpliwości-mój Gryfonik jest z inbreedu-jego siostra rodzona miała szczenięta i jedno z nich miało wadę wrodzoną-rozszczep podniebienia-inbreed-szkoda, że o tym wcześniej nie wiedziałam-co obecnie-bo naprawdę:shake: pies całe życie choruje-począwszy od ucha jak miała kilka miesięcy, potem Lamblioza, Drożdżyca, oczy-spojówki-i wrzód 3 krotnie-z efektem gruczołu Maybama-ja uwierzyłam w teorię, że kundelki są najzdrowsze, owszem też się czasem im zdarzy, ale nie w takim natężeniu co ja przechodzę z tym psem-to znaczy, że kundelki nie chorują-jest "podwórkowa" tylko ten inbreed to tylko wina chodofcy...
Cieszę się, że został taki wątek założony-bo ta amatorszczyzna psu "bokiem" już wchodzi-to radosna nazwa "Amatorska hodowla" czy "Domowa chodowla":angryy:

Posted

Nowalijka napisał(a):
czyli na wlasnych dosw nie polecasz psa z inbreedu? a mialas go od zrzeszonego hodowcy czy jakiegos amatora/

Ja? polecam psa ze schroniska-niegdy więcej żadnego chodofcy

Posted

Jaki efekt może dać krzyżowanie wsobne (akurat u mieszańca)- zajrzyjcie na "już w nowym domu"- Łyska... karłowata, łysa, braki w uzębieniu, zdublowane piąte pazury... Poza inbreedem zagrożenie stanowi niestety zawężenie puli genetycznej, wynikające z dążenia do "udoskonalenia" eksterieru...

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Jaki efekt może dać krzyżowanie wsobne (akurat u mieszańca)- zajrzyjcie na "już w nowym domu"- Łyska... karłowata, łysa, braki w uzębieniu, zdublowane piąte pazury... Poza inbreedem zagrożenie stanowi niestety zawężenie puli genetycznej, wynikające z dążenia do "udoskonalenia" eksterieru...

Ulvhedinn - czyżbyś była też przeciwna dążeniu do doskonałaośći:cool3: :icon_roc: Inbreed :stop: :stormy-sad:

Posted

Jak ktos wczesniej napisały przemyslany inbreed u doswiadczonego hodowcy znajacego pokolenia przed i po rodzicach jest dobry.

Jednak jest jeszcze inna forma inbredu, nieprzemyslana majaca oszczedzic koszty i wysilek. Z tej moga wyjsc peewne komplikacje i nie ma co tego ukrywac.

Trzeba rozwazyc za i przeciw zanim czlowiek jednoznacznie sie opowie. ;)

bo jest Inbred i inbreed.:p

Posted

ma-ja napisał(a):
Psiara13, zapytaj swoja pania od historii jakie fatalne choroby i problemy genetyczne wystepowaly w najslawniejszych rodach szlacheckich... i jakie to ciekawe ze wszyscy byli do siebie tak podobni? :lol: umierali bardzo mlodo i cierpieli na rozne swinstwa. A wtedy przeciez wszyscy sie zenili ze swoimi kuzynkami.

Bądźmy szczerzy i nie oszukujmy się. Umierali bardzo młodo i cierpieli na różne świństwa z reguły na skutek chorób wenerycznych;) Nawet Marysieńka załatwiła naszego bohaterskiego zwycięzcę spod Wiednia.

Posted

Rany... nawet u dzikich gatunków zawężenie puli genetycznej oznacza problemy. Np gepardy, o pandach nie mówiąc... A są to populacje znacznie liczniejsze niż psie rasy! Poza tym obserwacja zamkniętych populacji ludzi daje raczej jednoznaczne wnioski- pomijając ścisłą arystokrację- np. u Żydów aszkenazyjskich wielokrotnie częściej występuje np. choroba Tay-Sachsa...