zaba123 Posted April 19, 2010 Posted April 19, 2010 Witam,kilka dni temu zaadoptowałem 8 miesięcznego amstaffa a w domu mam już 2 letnią suczkę i małe dziecko.Chciałem się uzyskać porady od kogoś kto ma takiego psiaka -chodzi mi głównie o to jak mam go wychowywać i jakich błędów nie popełniać,abym kiedyś nie żałował swej decyzji o adopcji.Narazie piesek jest kochany,potulny i przyjazny.Chciałbym żeby zawsze taki był.Na co mogę mu pozwolić a czego definitywnie zabraniać?Z góry dziękuję za odpowiedzi:) Quote
zaba14 Posted April 30, 2010 Posted April 30, 2010 Ważne w wychowaniu TTB to tylko KONSEKWENCJA i brak przemocy, nic na siłę... Ogólnie radzę kastracje psiaka po co ma buzować... tym bardziej że pies niewystawowy.. co do dziecka.. pies nie może czuć się mniej ważny ;) nigdy nie kojarz mu małego człowieczka z karą lub czymś złym dla niego... no i oczywiście dziecku też trzeba wytłumaczyć że pieska nie wolno ciągnąć za ogon, czy uszy.. to dotyczy się każdego żywego stworzenia .. Osobiście nie wierzę że pies nie może wchodzić na sofę, łóżko.. że ma drugi przechodzic przez drzwi itd... grunt aby pies wiedział co znaczy - "zejdź" - najważniejsza to współpraca, ona umacnia więź.. Quote
Recommended Posts