wikikoniki Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 [quote name='evel']Teraz to dopiero błysnęłaś. Każda suka niezależnie od rasy - dobre, dobre. Ciekawe tylko, że suki jednych ras pierwszą ruję mają np. ok. 6. m-ca, a inne po ukończeniu roku... Ale nie, wszystkie suki świata dostają cieczki w tym samym czasie ;) W sumie byłoby fajnie. Byłyby 4 tygodnie w roku cieczkowate. Można organizować cieczkowate spacery i wgl... Mi by się podobało :D A co do cieczki to okres może być jakoś powiedziany między tym a tym miesiącem. Ale może CHYBA być tak, że suczka się przygotowuje do cieczki. Więc dla mnie u mojej pierwszej sucz jest trudno określić. A mam sznaucera. Quote
a_niusia Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 moja suka rasy seter szkocki gordon dostala pierwszej cieczki w 18 miesiacu zycia. nie oznacza to, ze jest typowa lub nietypowa. po prostu tak jak u ludzi-psy dojrzewaja w swoim tempie. nawet, gdyby cieczki dostala w 24 miesiacu zycia nadal byloby to normalne. jesli chodzi o sterylizacje, my podjelismy decyzje, ze nie bedziemy tego robic po pierwszej cieczce. Quote
boxenka Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 co mogą mieć ciekawszego do powiedzenia ?,na takie tematy to sie w lekarzem wet rozmawia ,a nie z hodowcą.....okres dojrzewania nie ma nic wspólnego z rasą psa przychodzi w określonym czasie niezależnie od tego jakiej rasy jest pies .....jeszcze raz napiszę -między 8,a 12 miesiącem suki dojrzewają płciowo-całkowicie ,zdarzają się odstępstwa-sporadycznie ale nie zawsze teoria rowna sie praktyce ,ze suka dostaje pierwszej rui juz nawet w 4 meisiącu jak rowniez np dopiero w 15 meisiącu .Tak samo jak u ludzi dziewczynki 8-9 do 10-12lat (pierwsza faza tak zwana przygotowawcza -perpubertalna),druga faza właściwe dojrzewanie-pubertalna 11-12 do 15-16 roku życia i pełna dojrzałość -postpubertalna od 16 do18 roku życia nieważne czy to córka Kowalskich czy Grabowskich ...... Quote
boxenka Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 to są sporadyczne przypadki kiedy suki dostają pierwsza cieczkę w 6 meisiącu ,a nawet w 4tym i te ,ktore ja mają dopiero po ukonczeniu roku .......nie chodzilo mi oto ,ze w tym samym czasie maja wszystkie -Wy nie czytacie ze zrozumieniem :/....np. moja pudlica dostała w10-tym miesiacu czyli ksiązkowo miedzy 8 ,a 12-tym miesiącem ,a pittka w 6-tym czyli wcześniej i zaraz po tym miała ciążę urojoną i nie można było jej wysterylizować ,po uporaniu się z lejącym mlekiem znów dostałą cieczki ,nie minęło 4 meisiące od piewrwszej ...... Quote
barbarasz49 Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 Z cieczką to bywa różnie, jedne suki dostają ją średnio co 6 miesięcy,a inne zwłaszcza te dużych ras co 8 do 10 miesięcy.Moja labradorka pierwsza cieczkę miała w 11 m-cu życia,a teraz przerwy między cieczkami właśnie wynoszą od 8 do 10 miesięcy. Quote
Pysia Posted November 22, 2013 Posted November 22, 2013 boxenka napisał(a):[quote name='ladySwallow']Czyli co, chihuahua będzie mieć cieczkę wtedy, co suka doga niemieckiego - i nie ważne, że zupełnie inaczej obie te rasy się rozwijają?[/Q rozwijają się zupełnie inaczej ale jeśli chodzi o dojrzewanie to ten proces jest taki sam od 8 do 12 miesiąca piewszą cieczka nastąpi u obu tych różnych ras Przykro mi, ale Wojciech Niżański się z Tobą nie zgodzi :evil_lol: Quote
barbarasz49 Posted February 21, 2014 Posted February 21, 2014 [quote name='wicio12346']witam posiadam suczke rasy labrador ma rodowód ma 7 miesiecy i jest masywna i bardzo dobrze zbudowana kiedy bedzie miała pierwsza cieczke?????????????????[/QUOTE] Moja w tej chwili 3-letnia labradorka dostała pierwsza cieczkę po skończeniu roku. Teraz odstęp miedzy jej cieczkami wynosi ponad 8 miesięcy np.w zeszłym roku miała w lutym, a następną w listopadzie. Ponieważ akurat ja jestem przeciwniczką sterylizacji suk,które są odpowiednio izolowane od psów w tym okresie,długie spacery po lesie ograniczam do minimum i tylko na smyczy, z tym że mam ogród gdzie sunia ma wybrane przez nią miejsce na wc. W domu zakładam majty,których ona nie lubi i leży obrażona ale jest nauczona,że nie wolno ich próbować ściągnąć,a ponieważ jest bardzo posłuszna nigdy nawet nie próbuje.Majtki zabezpieczają wykładziny,fotele i kanapy na których Luna lubi wypoczywać ( muszę sie przyznać,że z miłości do niej pozwalamy jej na obchód całego domu),przed plamami. W sumie cała cieczka nie trwa długo (około 3 tygodni),a dni w których mocno plami też nie jest dużo. To moje subiektywne zdanie, ale jestem wrogiem okaleczania suk,które mają odpowiednią opiekę i dobre zabezpieczenie w okresie cieczki przed psami. Dużo osób straszy chorobami jak się nie wykona u suki sterylizacji,ale ja w to nie wierzę wcześniej miałam 3 suki nie sterylizowane i tylko jedna bidulka wpadła pod samochód,a te dwie dożyły sędziwego psiego wieku nigdy nie zachodząc w ciążę. Uważam,że nowotwór może dotknąć każdej suki czy sterylizowanej czy nie.Koleżanką swoją poddała sterylizacji i sunia w wieku 7 lat zachorowała na raka wątroby, musiała ją uśpić bo były przerzuty. Może jestem naiwna, ale wierzę w swoją dobrą passę i sterylizować naszej mądrej,ukochanej suni nie będę. Oczywiście to jest moje zdanie, każdy ma prawo do swojego innego w tej kwestii. Quote
barbarasz49 Posted February 21, 2014 Posted February 21, 2014 We wcześniejszym poście pisałam,że labunia dostała cieczkę w 11 m-cu życia,ale mąż miał to zapisane i okazało się że urodziła się 11.02.11 a cieczkę dostała 25.02.12 ,a więc miała już skończony rok. Quote
Recommended Posts