mc_mother Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 Ilon_N- byłoby super, gdybyście mogły wziąć Zbyszka:) Rano dostałam e-mail od Pani i właśnie miałam do Was skrobnąć;) Czekałam na wiadomość od Pani Ani (Jola to "oficjalne" imię, ale woli Ania) w sprawie remontu i terminu przywozu psiaka, ale postanowiła (i chyba słusznie, bo nie wiadomo ile energii wykaże Zbynio;) ) zostawić remont na później. Dziś pisała do mnie,że można w poniedziałek zawozić Zbyszka:) Tylko mam trzy prośby- 1. By dowiedzieć się czy pies był odrobaczany (pewnie nie...) i wziąć zaświadczenie o szczepieniu na wściekliznę (podobno ma) 2. Kupić psu obrożę i smycz (proszę nr konta na PW, to zwrócimy pieniążki, proszę też Saphirę o konto na zwrot za leki) 3. Zabrać wydrukowaną umowę ze sobą i Pani podpisze na miejscu, bo ma problemy z wydrukowaniem... Umowę z naniesionymi poprawkami wysyłam do Ilonki:) I to by było na tyle:) Odezwę się wieczorem, bo teraz mam urwanie głowy z turystami:eviltong: Aaaaa! Z bazarku ciuszkowego wyszło prawie 100 zł dla chłopaków! Dokładna kwota będzie jak pieniążki wpłyną:) Quote
Saphira Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 Problem w tym, że w poniedziałek cały ten interes jest nieczynny. Ja umówiłam się z Panem, że zejdzie do mnie jak podjadę zrobić zastrzyk. On mieszka na terenie zakładu. Nie wiem czy wyda nam psa o dokumentacji nie wspominając. Tabletki na odrobaczanie mam w domu. To nie problem. Gorzej ze szczepieniami. Jutro wszystko jest nieczynne............... Quote
mc_mother Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 Fakt... My tu sobie planujemy a to przecież święto jest... Quote
ilon_n Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 No to może we wtorek?? Wówczas dam radę kupić z rana obrożę i smycz (szczerze mówiąc nie wiem jaki materiał na smycz i obrożę najlepszy dla podhalana??macie jakieś sugestie??). Umowę druknę, nie problem, już mam ją w poczcie :) dzięki mc_mother. Niestety od środy już mam urwanie głowy i nie dam rady wyskoczyć do Kowalewa po Zbyszka. Quote
Saphira Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 Ja jakąś obrożę i smycz "pierwszej potrzeby" znajdę w domu. Jutro postaram sie dotrzeć do Kowalewa przed południem. Zaraz jak mi goście wyjadą.............Zadzwonię Quote
mc_mother Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 [quote name='ilon_n'] Wówczas dam radę kupić z rana obrożę i smycz (szczerze mówiąc nie wiem jaki materiał na smycz i obrożę najlepszy dla podhalana??macie jakieś sugestie??). [/QUOTE] To zależy od tego ile Zbyszko ma krzepy po tej kaszy:evil_lol: Ja mam i obroże i smycze normalne, parciane- żyją. Jak pies ciągnie, to łatwiej się operuje miękką smyczą. Mam taką z amortyzatorem, z podwójnego łańcuszka smycz- dopiero teraz, po ok. roku mogę Benia na niej prowadzać- na początku ciągnął jak parowóz i ten łańcuszek mi kości w dłoniach łamał :angryy: Obroża ok. 65 cm, chociaż może na razie być mniejsza, bo chłopak na spaślaka nie wygląda:evil_lol: Quote
ilon_n Posted May 2, 2010 Posted May 2, 2010 OKAY :) poprzebieram w sklepiku i dopasuję chłopakowi coś do Jego urody :) nie wiem co z kagańcem, bo pani Ania wspominała, że przydałby się, ale w ciemno raczej ciężko dopasować rozmiar bez przymierzania .. może zostawimy to zadanie na jej głowie jak już Zbysio tu będzie .. w końcu kaganiec tylko awaryjnie potrzebny .. hmm? Quote
mc_mother Posted May 2, 2010 Author Posted May 2, 2010 Też tak myślę- kiedyś przywiozłam do domu 3 i żaden nie pasował... Quote
Saphira Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Gdyby udało się dzisiaj odebrać Zbyszka to możemy liczyć na pomoc w transporcie mojego TZ. Jutro pracuje...........Obróżkę i smycz mam. Nową można kupić jutro. Dokumenty też można jutro załatwić. Quote
_Pixia_ Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Misiek- wrak psa odebrany interwencyjnie. Przez ostatni rok czasu, brak opieki weterynaryjnej. 6 miesięcy bez świeżego powietrza. Diagnoza weterynarza brzmi: alergiczne pchle zapalenie skóry. Potrzebne wsparcie dla Miśka na długiej drodze leczenia. Zapraszam na wątek: [url]http://www.dogomania.pl/threads/184761-Misiek-wrak-psa-odebrany-interwencyjnie.-Potrzebe-wsparcie!?p=14600447#post14600447[/url] Quote
ilon_n Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Rozmawiałam dziś telefonicznie z Saphirą i z Panią Anią (Jolą). Mamy wstępny plan na jutro. Powiadomiłam Panią Anię, że Zbyszko jednak jutro przyjedzie. Musimy chyba wskoczyć z Nim do weterynarii na szybkie szczepienie p. wściekliźnie, bo jak się okazuje jednak nie miał. Pani Ania sugerowała, żeby zostawić to na jej barkach, bo i tak za kilka dni będzie szła z Nim na przegląd, ale uważam, że z uwagi na przepisy Zbyszko nie powinien ani dnia zostawać pod jej opieką bez tych szczepień, tym bardziej, że maleństwem nie jest .. duża rasa - lepiej nie ryzykować. pozostaje jeszcze kwestia formalności tam na miejscu .. nie wiem jakie dokumenty i ewentualnie koszty wchodzą w grę, ale pewnie ktoś Go musi wyadoptować z tamtego miejsca .. i tu pytanie do mc-mother : czy w dokumencie adopcyjnym z przytuliska nie powinno być tych samych danych co w umowie z pania Anią, tzn. Twoich danych mc_mother?? podaję nr tel do mnie, żeby usprawnić komunikację :) 600915044 Quote
Saphira Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Bardzo proszę o usunięcie z wątku na forum dogomanii , podhalanów, allegro i wszelkich innych ogłoszeń, nazwy miejscowości w której znajdują się psy. Już dzwonią pseudohodowcy chętni adoptować Juranta byle miał jajka bo zupełnie nie przeszkadza im jego ślepota. Trzeba sobie zdać sprawę z tego, ze ci ludzie czytają fora nie logując się na nich. Nawet w tytule watku jest nazwa miejscowości. Quote
Szarotka Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 No tak, lepiej miejscowosci nie podawac ........... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 no to pięknie:angryy: a czy uzgodnione jest z panem aby nie wydawał psów ? Quote
Saphira Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 Widziałaś Pana i jego poziom. Co tam można ustalić ? Trzeba zabierać Juranta i tyle. Ja mam wstępnie juz uzgodniony hotelik za tydzien moze dwa, ale trzeba go do tego czasu gdzieś przechowac. Quote
ilon_n Posted May 3, 2010 Posted May 3, 2010 [quote name='Saphira']Widziałaś Pana i jego poziom. Co tam można ustalić ? Trzeba zabierać Juranta i tyle. Ja mam wstępnie juz uzgodniony hotelik za tydzien moze dwa, ale trzeba go do tego czasu gdzieś przechowac.[/QUOTE] Jutro przed południem porozmawiam z szefową toruńskiego schronu, może upakuje gdzieś Juranda na zasadach przechowalni .. byłby tu do czasu badania okulistycznego a potem mógłby już wyjeżdżać do swojego hoteliku ... mmm a ten hotelik jest baaaardzo porządny i niedrogi :) EDIT ogłoszenie na allegro (notabene jutro wygasa) oraz na NK jest czyste, nie było tam informacji o miejscu pobytu Juranda (widnieje jedynie "mała miejscowość w woj. kuj.-pom.") Quote
mc_mother Posted May 4, 2010 Author Posted May 4, 2010 Sprawdzałam- ogłoszenia robione przez podhalaniarzy na portalach ogłoszeniowych też są "czyste":roll: Ale do mnie także dzwonił jakiś pseudohodowca w sprawie Juranda :angryy: I też wiedział, że pies jest w tej miejscowości.... Dziś dla chłopaków wielki dzień! Zbysio jedzie do DT a Jurasek do dużego boksu w schronie, gdzie będzie czekał na swoją wizytę u dr. Garncarza :) Ogromnie się cieszę z tego hoteliku- Saphira- jesteś wielka! Martwię się za to bardzo o finanse:roll: Adopcja niewidomego psa może trwać długo... Boję się, że umieścimy psa w hoteliku a później nie będzie miał kto płacić... Co stanie się wówczas z psem? Dobrze byłoby zrobić jakieś allegro cegiełkowe na Juranda. Na początek zmienię tytuł wątku i poproszę o deklaracje- warto już zacząć zbierać i zapraszać ludzi;) Quote
Ania+Milva i Ulver Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Do jakiego hotelu pojedzie Jurasek i jakie będą koszty? Quote
Szarotka Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 W tytule jest dobrze wstawic jaka kwote chcemy uzbierac. Czy wiadomo mniej wiecej ile moga kosztowac badania ??Latwiej jest zbieraz deklaracje jak suma jest znana. Quote
mc_mother Posted May 4, 2010 Author Posted May 4, 2010 Hotelik w Szczecinku- 250 zł. Koszty leczenia zależą od diagnozy dr. Garncarza- sama wizyta to ok. 110 zł, ale operacja to ok. 2-2,5 tys. zł Quote
Szarotka Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 [quote name='mc_mother']Hotelik w Szczecinku- 250 zł. Koszty leczenia zależą od diagnozy dr. Garncarza- sama wizyta to ok. 110 zł, ale operacja to ok. 2-2,5 tys. zł[/QUOTE] Wow czyli potrzeba powiedzmy 300 zl stalych i 2,500 jednorazowych ??? To jest wyzwanie ........... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted May 4, 2010 Posted May 4, 2010 Bardzo się cieszę ,że Mariamc przyjmie do siebie Juranta!! Będzie miał tam wspaniałą opiekę!!:) Myślę,że trzeba by zmienić tytuł wątku,że potrzebujemy wsparcia fin dla niewidomego podhalana! Quote
Recommended Posts