viola005 Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Weszlam na serwer i widzialam zdjecia, jaki piekny pies! Wspaniale sa te wielkie biale kudlate, a jeszcze na tle swiezej zieleni to juz w ogole estetyczna perfekcja. Pani Ilono pytala pani na ktoryms watku o Biszkopta, fachowcy nie raczyli jeszcze przyjechac i nadal czekamy na kojec... Quote
Saphira Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 [quote name='mc_mother']Dzień dobry wszystkim przyjaciołom naszych chłopaków:) Czy ktoś może załatwić Ketoprofen- zastrzyki taniej niż 70 zł? Potrzebne są dla Runa. Musimy wiedzieć w miarę szybko czy da się to zdobyć taniej... No i wiemy co jest-nie ma dysplazji ani odprysków- raczej zwyrodnienie spowodowane jakimś urazem z przeszłości:( Kość jest chropowata i przy tarciu powoduje ból. Zapytam w poniedziałek mojej wetki. Dzisiaj juz sie pewnie nie dodzwonię. Zdjęcia Runo są piękne. Powinny szybko trafić na allegro i do ogłoszeń. Quote
mc_mother Posted May 15, 2010 Author Posted May 15, 2010 [quote name='Saphira']Zapytam w poniedziałek mojej wetki. Dzisiaj juz sie pewnie nie dodzwonię. Zdjęcia Runo są piękne. Powinny szybko trafić na allegro i do ogłoszeń. Dzięki Saphira:) Zdjęcia są naprawdę cudne! Allegro się tworzy;) O inne ogłoszenia wysłałam prośbę... Quote
Saphira Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Dodzwoniłam się:lol: i dowiedziałam sie bardzo ważnej rzeczy. Ketoprofen to lek ludzki podawany w zastrzyku. Odpowiednikiem weterynaryjnym jest o wiele droższy rimadyl w zastrzykach. Ze względu na koszty weci stosują ludzki odpowiednik. Pani Marysia doradziła aby zakupić odpowiednik ketoprofenu w tabletkach o nazwie ketonal. Ketonal to nic innego jak chemicznie rimadyl, który podaje sie psom na stawy. Najlepszy obecnie lek na rynku. Z tym, ze jeżeli wystawi receptę lekarz weterynarii to koszt wynosi około 13 zł a jeżeli lekarz medycyny to 5 zł. Za rimadyl płace 110 zł. Jeżeli ktos ma mozliwość to niech załatwi receptę na tabletki. efekt ten sam a koszt nieporównywalnie mniejszy. Takie informacje uzyskałam telefonicznie i mam nadzieje, że są wiarygodne:lol: Oczywiście jeżeli możecie to sprawdźcie je;) Quote
mariamc Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Właśnie miałam napisać o rimadylu. Jest jeszcze carprodyl, dostawał go u nas Kuba - Benio i dodatkowo caniviton forte. Quote
mc_mother Posted May 15, 2010 Author Posted May 15, 2010 Świetnie! Powiem o tym Pani Ani:) Pewnie dlatego Jej wetka zaleciła Ketoprofen... Tylko nie wiem dlaczego zastrzyk a nie tabletki... Może inna dawka lub większa skuteczność? Quote
mariamc Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Jak Kuba do nas przyjechał, to b.kulał. Dostał serię zastrzyków , co drugi dzień , odpowiednik carprodylu tylko w zastrzykach, chyba carprofen albo coś w tym rodzaju. To leki przeciwzapalne i przeciwbólowe , nie sterydowe. Quote
Saphira Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Podejrzewam, że chemicznie to te same środki. Różnią się ceną. Za leki weterynaryjne cena jest bezzasadnie wyższa. Dlatego wetka doradziła receptę od lekarza ludzkiej medycyny. Musimy być sprytni bo koszty nas zjedzą..........:shake: Mariamc ! W sobotę Jurand ma wizytę u okulisty a potem mógłby już jechać do hoteliku:lol:Kwestia uzgodnienia terminu. Od kiedy byłby tam mile widziany..............;) Jest też problem z jego brakiem umiejętnosci poruszania się po podłodze typu kafelki, wykładzina. Biedak bardzo się boi śliskich powierzchni. Quote
mariamc Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Miejsce czeka. Jeśli nie będzie mógł chodzić, to wyłożymy podłogę karimatą. Tak też ma zrobione Albert, onek ze spondylozą. Quote
Arktyka Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Znalazlam to w necie.. [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Ketoprofen-Wskazania: Objawowe leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, zesztywniającego zapalenia stawów kręgosłupa, choroby zwyrodnieniowej stawów i kręgosłupa, stanów zapalnych ścięgien i kaletek maziowych, bólów kostno-mięśniowych i nerwobólów (rwy kulszowej, bólu lędźwiowego, bólu lędźwiowo-krzyżowego).[/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=3][FONT=Times New Roman]Ketonal-Wskazania: Leczenie objawowe zapalnych i zwyrodnieniowych schorzeń reumatycznych (reumatoidalne zapalenie stawów, osteoartrozy). Łagodzenie niektórych zespołów bólowych (bóle o umiarkowanym nasileniu, bolesne miesiączkowanie). (Ketonal sklad: ketaprofen) czyli to samo :) [/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3][/FONT][/FONT] [FONT=Arial][FONT=Times New Roman][SIZE=3]"Objawy niepozadane: Uogólnione: zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego (bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, zaparcia), zaostrzenie lub nawrót choroby wrzodowej żołądka lub dwunastnicy, owrzodzenie żołądka lub dwunastnicy, krwawienia z przewodu pokarmowego, ból i zawroty głowy, skórne reakcje uczuleniowe" Byc moze dlatego wetka zdecydowala sie na zastrzyki...Po za tym Runo ma nadal brac Aglan w tabletkach, wiec moze to tez sie laczy z tym by dostal ketoprofen w zastrzykach... [/FONT][/FONT] Quote
Saphira Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 mariamc napisał(a):Miejsce czeka. Jeśli nie będzie mógł chodzić, to wyłożymy podłogę karimatą. Tak też ma zrobione Albert, onek ze spondylozą. No to muszę zastanowić się nad transportem. To 3 godziny drogi a Jurand w samochodzie był bardzo zestresowany. Może ktoś zgodzi się nam towarzyszyć. Quote
mc_mother Posted May 15, 2010 Author Posted May 15, 2010 Ja Ci mogę towarzyszyć od Chojnic albo w Chojnicach przejąć psa i dowieźć do Szczecinka:) Do Chojnic z Bytowa mam ok. 80 km, więc spoko;) Edit- zastrzyki już załatwiają ciotki podhalańskie, więc już nie ma co kombinować;) Będą w poniedziałek. Quote
ilon_n Posted May 15, 2010 Posted May 15, 2010 Dziewczyny, dajcie Mu trochę odsapnąć po tych badaniach hmm?? .. więc może tak na początek czerwca Go zawieźć?? Czy w pierwszym poście są już wszystkie stałe deklaracje?? Trochę tego mało .. :/ Quote
mc_mother Posted May 16, 2010 Author Posted May 16, 2010 ilon_n napisał(a):Dziewczyny, dajcie Mu trochę odsapnąć po tych badaniach hmm?? .. więc może tak na początek czerwca Go zawieźć?? Jestem za:) Ale czy schronisko wyrazi zgodę? Wydaje mi się, że on tam ma dobrą opiekę i jestem szczęśliwa, że Wy tam jesteście:) I fakt- do czasu zebrania większej ilości deklaracji umieszczanie psa w hotelu jest ryzykowne. Alee... ja tu nic nie wykombinuję... zostawiam Tobie Ilon_n ustalenie do jakiego czasu Jurasek może zostać w Toruniu... Quote
Cajus JB Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 Nie miałem okazji się wczoraj dopisać. O ile mi wiadomo to wątek Juranda. Trochę za dużo tu o Runo. Kazdy kto zaglada podejrzewam, że się gubi. Nie też ma kompletu deklaracji na Juranda. jak pojedzie do hotelu bez nich to już ciężko będzie dozbierać. Proponuję skupić się na tym. Wiem, że mariamc zadba o Juranda pod każdym względem więc przydałoby się sporo deklaracji jednorazowych na leczenie. Nie wiadomo też co powie dr Garncarz. A jeśli Jurand najpierw pojedzie do Warszawy? Coraz bardziej jestem za osobnymi wątkami. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 A ja uważam ze osobne wątki nie są potrzebne- ten kto tu jest wie o co chodzi, a nowych osób nagle wielu nie będzie- takie realia dogo- zresztą w pierwszym poście jest wszelkie info. A dzięki temu ,że pisane jest i o jednym i drugim to watek wędruje na pierwszą bez zbędnych bezsensownych hopków. Dziewczyny ja jeszcze raz dziękuję!!! Runo jest piękny- bez was zginąłby tam w przytulisku ... Ja nie mogę zadeklarować stałej kwoty, ale w czerwcu postaram się coś wpłacić na Juranta. Quote
toyota Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 Ja niestety mam na głowie od wczoraj sunię , którą zabrałam z torów kolejowych. Niestety nie mam szczęścia i nikt nie interesuje się jej wątkiem : http://www.dogomania.pl/threads/185275-Rzucali-w-ni%C4%85-%C5%82opatami-potrzebny-banerek-! Muszę się liczyć z wydatkami na nią , bo Pani , która wzięła ją na moją prośbę na DT jest bardzo skromnie sytuowana. Przydałaby się chociaż techniczna pomoc ( banerek , ogłoszenia ) , niestety nikt się nie interesuje wątkiem :sad: Chciałabym nieśmiało podpowiedzieć ,że może by w przypadku adopcji Runa zabezpieczyć go w czip , w którym przyszły właściciel, na podstawie umowy adopcyjnej, zmienił by dane na swoje . Tyle pracy wkładacie w podopiecznych , szkoda , żeby powtórzyła się historia jak z Willim. Czip zwiększa szanse na odnalezienie. Wczoraj ganiałam po polach razem ze schroniskiem inną bezdomną sunię . Niestety nie udało nam się jej złapać. Ta sunia z kolei spaceruje po ruchliwiej drodze. Albo ją tam ktoś wyrzucił , albo tam znajduje jedzenie w śmietnikach , bo jest tam parking dla tirów. Przy okazji dowiedziałam się , że znaleźli powieszonego na drzewie wyżła. Zawsze myślałam , że to są jakieś pojedyncze przypadki takiego okrucieństwa , a to podobno nierzadko się zdarza :shake: Quote
Cajus JB Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 Słyszałem o wielu powieszonych psach. To nie są pojedyncze przypadki. Quote
jola_li Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 Boże mój, co za horror :-(........ Myślę, że aby zapewnić Jurandowi utrzymanie w hoteliku warto by zrobić akcję literkową i powysyłać pw. Mogę napisać tekst i "przesiać" forumowiczów pod tym kątem. Będę też wysyłać, ale że nie mam zbyt dużo czasu teraz prosiłabym o pomoc. Dostarczę tekst i nicki - tekst trzeba będzie wklejać w pw, wpisywać nick i fruuuu ;-). Są chętni ;-)? Quote
Cajus JB Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 jola_li jak masz czas to podziel to między tych co się udzielają na wątku w miarę równo i przydziel. W końcu wspólnie dążymy do celu. Quote
jola_li Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 Cajus JB napisał(a):jola_li jak masz czas to podziel to między tych co się udzielają na wątku w miarę równo i przydziel. W końcu wspólnie dążymy do celu. Wieczorem biorę się za robotę, a ochotników proszę o zgłaszanie się :-). W ciągu godziny można wysłać 40-50 pw (musi minąć minuta między kolejnymi wiadomościami). Najpierw trzeba wysłać do siebie i sprawdzić, czy link działa - jeśli nie, trzeba za każdym razem wklejać link "na świeżo" kopiując go z adresu wątku (najlepiej na stałe otworzonego w innym oknie). Quote
Cajus JB Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 jola_li napisał(a):Wieczorem biorę się za robotę, a ochotników proszę o zgłaszanie się :-). W ciągu godziny można wysłać 40-50 pw (musi minąć minuta między kolejnymi wiadomościami). Najpierw trzeba wysłać do siebie i sprawdzić, czy link działa - jeśli nie, trzeba za każdym razem wklejać link "na świeżo" kopiując go z adresu wątku (najlepiej na stałe otworzonego w innym oknie). Tak wiem. Dlatego tak często linki offfowane nie działają. Wybierz mi przedział i prześlij. W nocy roześlę. Quote
mc_mother Posted May 16, 2010 Author Posted May 16, 2010 Czy ktoś umie zrobić allegro cegiełkowe? Przydałoby się również... Jest allegro dla Runa http://www.allegro.pl/show_item.php?item=1043193713 Quote
ilon_n Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 mc_mother napisał(a):Jestem za:) Ale czy schronisko wyrazi zgodę? Wydaje mi się, że on tam ma dobrą opiekę i jestem szczęśliwa, że Wy tam jesteście:) I fakt- do czasu zebrania większej ilości deklaracji umieszczanie psa w hotelu jest ryzykowne. Alee... ja tu nic nie wykombinuję... zostawiam Tobie Ilon_n ustalenie do jakiego czasu Jurasek może zostać w Toruniu... W najbliższy wtorek wjadę do schroniska i porozmawiam z Szefową, czy i na ile dłużej zgodzi się przechować Jurcia .. :) Biedaczek ostatnio zaliczył w krótkim czasie tyle przeprowadzek i jazd w "nieznane" .. dobrze byłoby dać Mu odrobinę stałości.. I powinniśmy uzbierać jednak więcej deklaracji .. Quote
Szarotka Posted May 16, 2010 Posted May 16, 2010 Ja na samym poczatku rozeslalam watek, ale, zeby naprawde uzbierac wieksza kwote to trzeba posiedziec ok. 5 do 10 godzin rozsylajac. Zrobilam to dla Henia z mojego banerka i Faxa i Kamelka i Hero i pieniadze sie uzbieraly. Quote
Recommended Posts