mc_mother Posted April 27, 2010 Author Posted April 27, 2010 Rozmawiałam z szefem firmy od kojców- propozycja umieszczenia nazwy firmy na kojcu spodobała mu sie:) Ma oddzwonić z ostateczną ceną za kojec. Napiszę co z tego wynikło:) Quote
Saphira Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Ania+Milva i Ulver napisał(a):Wczoraj był w Kowalewie nasz Kierownik ze schronu- znowu zostawił im mięso. Niestety nie było tego Pana ...dlatego tez nie miał jak tam pochodzic i zobaczyć, ale co go ujeło to tot ,ze w lodówce nadalk mają mięso od zeszłego razu co zostawił- co on im daje w takim razie do jedzenia...? Może dziewczyny powiedzcie temu Panu aby nie żałował mięsa bo my będziemy im je dostarczać, no i niech zmieni kasze na ryż bądz płatki owsiane- błonnik pomaga w lepszym trawieniu...Kierownik mu to mówił ostatnim razem, ale oczywiście wczoraj była kasza..... Aniu ! Jak często kierownik jeździ po mięso ? Czyli jak często może im coś podrzucić ? Ryż postaram się kupic i dowieźć to nie jest problem. W końcu biednych psów bez względu na rasę jest tam więcej niż dwa podhalany. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 przeważnie 2 razy w miesiącu jedzie i przywozi ponad tonę za kazdym razem-zawsze może im zostawić tyle na ile będą mieli miejsce-w zamrażarce czy lodówce Ryżu kupowac nie musisz- oni kupują kaszę- trzeba by mu powiedziec aby zamiast kupował ryż , bo to lepsze dla psów.... Quote
Ania+Milva i Ulver Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 A co z dt dla Zbyszka....- bo od poniedziałku miało byc miejsce? Quote
ilon_n Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Spotkanie z panią oferującą DT dla Zbyszko jest umówione na najbliższy czwartek po godz. 16 Quote
Saphira Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Zawiozłam Panu 10 kg ryżu i powiedziałam żeby koniecznie skarmił mięso bo za 2 tygodnie dostanie następna porcję. Ucieszył się i zapewnił, że przejdzie na recepturę tego Pana z Brodnicy. Widać, że kierownik cieszy się wielkim autorytetem. O domu tymczasowym dla Zbyszka nic nie wiem........ Quote
Szarotka Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Cajus JB napisał(a):Czy jesteśmy wstanie się dowiedzieć co u Juranda i czy wet u Niego był? Czy cos wiecie na ten temat ?? Quote
Saphira Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Weta nie było, ale umówiłam się z Panem, że podjadę jutro z lekami od mojej wetki i pomoże mi je podać. Nie uprzedziłam, ze to zastrzyki.........przydałby się też pewnie oxycort na zasuszenie rany. Quote
Saphira Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Bez recepty to nie, ale ja wyczaruję od mojej wetki. Na takie rany idealny jest też roztwór wodny rivanolu a to jest bez recepty:lol: Quote
mc_mother Posted April 27, 2010 Author Posted April 27, 2010 Mam wieści takie sobie... Pan od kojca się nie odezwał- zadzwoniłam w końcu do niego niedawno- odebrał pracownik, że szefa nie ma:( Nie wiem czy zapomniał, czy co? Jutro rano znowu zadzwonię. No i wieści z Gdyni- też takie sobie:( Oferta umieszczenia kojca na ich terenie jest aktualna, ale można to zrobić najwcześniej w wakacje- w tej chwili trwa powiększanie terenu, bo jest straszne przepełnienie-300 psów na 150 miejsc- w wakacje teren ma byc przygotowany i można się wprowadzać z kojcem. Ale to strasznie długo:( Saphira! Jesteś skarbem:) Jak to dobrze, że Wy tam jesteście na miejscu! A Pan Kierownik z Brodnicy to na medal zasłużył:) Pod koniec maja jadę do Bydgoszczy- czy to jest daleko do Kowalewa? Mogłabym tam zajrzeć i też coś podrzucić. Quote
Saphira Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Z Bydgoszczy do Chełmży jest 50 km i jeszcze do Kowalewa jeszcze z 20. To ponad godzina jazdy licząc od strony Fordonu. Nie wiem z której strony Bydgoszczy chcesz wystartować ? Quote
Szarotka Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 O biedny Jurand to nie mamy dla niego zadnego miejsca:placz::placz::placz::-(:-(:-( Quote
mc_mother Posted April 27, 2010 Author Posted April 27, 2010 Zamierzałam jechać od strony Chojnic, ale tak patrzę teraz, że to takie kółko musiałabym zatoczyć... Wyjadę wcześnie rano, pojadę przez Świecie do Kowalewa a później najwyżej na Bydgoszcz się skieruję:) Może będziemy mogły się spotkać:) Ale to jeszcze daleki plany... Co myślicie o tej Gdyni? Niby to długo czekać, ale tak sobie myślę, że pieniędzy też tak szybko nie zbierzemy... W międzyczasie możemy cały czas szukać innego miejsca... Mayu/ Szarotko (nie mogę się do tej szarotki przyzwyczaić;) Nie ma co wpadać w rozpacz- miejsce mamy, tylko nie na jutro... Quote
mc_mother Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 Serwis informacyjny: Pan "kojcowy" za wiele nie wymyślił:roll: Bez budy, sam kojec zrobi za 2700zł, z budą (dużą, ocieploną) na zewnątrz 3500zł. Na ogłoszenia nie ma żadnego odzewu:( Cały czas zastanawia się DT, o którym wspomniałam w pierwszym poście- na razie mamy tam sunię, którą trzeba wyleczyć i wysterylizować... Tylko, że DT jest pod Krakowem- nie wiadomo jak pies zniósłby taką długą podróż i nie wiadomo czy ktoś podjąłby się go wieźć:roll: Boimy się też zablokować nasz najlepszy DT, z którego jest kilka adopcji rocznie.... Do tego najważniejsze- pies nie może być nadmiernie szczekliwy, musiałby nie zakłócać spokoju w nocy, bo DT ma ostatnio problemy z sąsiadami... a nie jesteśmy w stanie sprawdzić jak Jurand się w nocy zachowuje. Z powodu sąsiadów 4 podhalany śpią w domu:( Jurand miałby zamieszkać w dużym kojcu na zewnątrz... Ale to na razie wisi w powietrzu... Co sądzicie o tej cenie kojca? Ogłoszenia innych firm, które znalazłam są dosyć daleko i transport drogo wychodzi:roll: Ale może cos się jeszcze trafi? Quote
Ania+Milva i Ulver Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Cena kojca jest dobra- niższej raczej już się nie znajdzie. Chyba żeby wziąć kojec malowany a nie ocynkowany-wtedy wyszłoby taniej...ale to trzeba co roku malowac. Quote
Saphira Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Zrobiłam Jurandowi dwa zastrzyki antybiotyk i antyalergiczny. Zachował się wzorowo. Nawet powieką nie mrugnął. Za to Pan zapiszczał bo go przez przypadek ukułam w palec:evil_lol: W piątek następna porcja zastrzyków. Rany w zasadzie już nie ma. Zamiast niej jest rozległy strup. Powinno się wygoić. Wygląda na to, że Pan bez nas nie zrobi nic. Psy nadal maja stare garnki pomimo, że zawiozłam miski i jedzą "dobre" zlewki z przedszkola. Quote
Ania+Milva i Ulver Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 :angryy::angryy: chyba musicie mu te garnki wyrzucić...no i to jedzenie-ręce opadają:shake: Ciesze się,że Jurancik był grzeczny!! Quote
Saphira Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Aniu ! a jak mnie pogna .............może lepiej Twój Kierownik perswaduje. Quote
mc_mother Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 Saphira napisał(a):Zrobiłam Jurandowi dwa zastrzyki antybiotyk i antyalergiczny. Zachował się wzorowo. Nawet powieką nie mrugnął. Za to Pan zapiszczał bo go przez przypadek ukułam w palec:evil_lol: Przyznaj się Saphira- zrobiłaś to celowo:cool3::evil_lol: A swoją drogą- grzeczny chłopak z Juranda! Ja się trochę obawiałam jak Ty mu zastrzyk zrobisz a tu proszę:) Przez chwilę miałam taką myśl, żeby zamiast kojca w Gdyni spróbować zebrać jakieś środki, żeby w tym Kowalewie postawili większy boks dla Juranda... Myslałam, ze skoro opiekun został uświadomiony jak opiekować się psami i Pan Kierownik z Brodnicy tak ich wspiera to można by próbować wyadoptować Juranda prosto z Kowalewa. Ale teraz widzę, że to się nie uda- opiekun widocznie "swoje wie" :roll: No nie rozumiem- ma mięso a karmi zlewkami; ma nowiutkie miski a daje jeść w garnkach... A na wodę chociaż dołożył tym psiakom po misce? Quote
ilon_n Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 Garnki jeszcze ujdą (duże, ciężkie i stabilne, więc może to pana przekonuje do pozostawania przy nich), ale to jedzenie to tylko dla ptactwa zdatne (prawie sama kasza!!) Tu przydałaby się tęga perswazja, bo wiem co dzieci jadają w toruńskim przedszkolu, więc zlewki z przedszkola jakie by one dobre nie były są i tak "cieniutkie" - zupka mleczna, budyńki owocowe, od święta coś mięsnego i treściwego .. jak psom takie coś serwować??? Quote
ilon_n Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 mc_mother napisał(a):Przyznaj się Saphira- zrobiłaś to celowo:cool3::evil_lol: A swoją drogą- grzeczny chłopak z Juranda! Ja się trochę obawiałam jak Ty mu zastrzyk zrobisz a tu proszę:) Przez chwilę miałam taką myśl, żeby zamiast kojca w Gdyni spróbować zebrać jakieś środki, żeby w tym Kowalewie postawili większy boks dla Juranda... Myslałam, ze skoro opiekun został uświadomiony jak opiekować się psami i Pan Kierownik z Brodnicy tak ich wspiera to można by próbować wyadoptować Juranda prosto z Kowalewa. Ale teraz widzę, że to się nie uda- opiekun widocznie "swoje wie" :roll: No nie rozumiem- ma mięso a karmi zlewkami; ma nowiutkie miski a daje jeść w garnkach... A na wodę chociaż dołożył tym psiakom po misce? jak już miałby stawać kojec w Kowalewie, to może lepiej jednak dogadać się z Toruniem i tam stawiać, pies miałby o niebo lepszą opiekę weterynaryjną i wolontariat do wyprowadzania na spacery tudzież szkolenia naszej niezastąpionej w psich naukach Kasi :) Moglibyśmy Go odwiedzać znacznie częściej i mieć pod ręką w razie nagłych sytuacji tak sobie głośno myślę ... :) Opiekun najwyraźniej ma mentalność chomika .. szkoda mu nowych misek - po cóż zużywać jak stare jeszcze niezużyte, szkoda mięska - przecież nie głodują, bo kaszy mają po brzegi, aż patrzeć na nią nie chcą .. itp .. tego nie uda nam się zmienić, to pan starszej daty .. można mu te graty wyrzucić a i tak pewnie przejdzie się po wsi i pozbiera inne zamiast użyć nowych miseczek .. Quote
mc_mother Posted April 28, 2010 Author Posted April 28, 2010 Nie znam toruńskiego schroniska ani nikogo stamtąd:roll: W związku z tym obawiałabym się, że gdyby adopcja czy znalezienie tymczasu trwało długawo to zdecydowaliby się uśpić psa:roll: W Gdyni wiem, że bez naszej wiedzy nic się z psem nie stanie- będzie nakarmiony, leczony i "zaopiekowany" :roll: Sama nie wiem... Quote
ilon_n Posted April 28, 2010 Posted April 28, 2010 My znamy dobrze kierownictwo toruńskiego schronu, można spróbować dogadać temat, pewnie jakiś stały support z naszej strony byłby tu gwarancją bezpieczeństwa dla Juranda .. kto wie czy docelowo kojec tu nie byłby też dobrym rozwiązaniem (terenu jest sporo) myślę, że to kwestia zdrowych negocjacji .. kojec mógłby funkcjonować zarówno dla nazwijmy to "naszych psów tymczasowych" a jak okresowo wolny to mógłby być udostępniony psiakom schroniskowym .. hmm .. tak sobie rozważam .. nie wiem jednak jaki może być efekt finalny tego rozwiązania .. ale dopóki nie spróbujemy to tego nie poznamy .. Nie mogą uśpić psa, który nie jest oficjalnie pod ich pieczą .. Jurand raczej nie zostałby w takim układzie przekazany schronisku jako kolejny numerek .. Quote
Recommended Posts