Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

pytanie jest byc moze wbrew pozorom proste - chodzi o to, czy przy rejestracji musisz pokazac polski dowod osobisty.

jesli np. urodziles sie w jakiejs, bo ja wiem, Argentynie, w rodzinie polskiej, ale ktora np. przebywa tam od konca II w.sw., to mozesz takiego dokumentu nie posiadac, bo jestes obywatelem argentynskim.

bedac sobie nadal Polakiem.

• Replies 320
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
To jakaś różnica, czy popełniłem jakiś błąd

Roznica jest zasadnicza, POLAK z pochodzenia moze miec inne obywatelstwo, a ktos z obywatelstwem POLSKIM, moze wcale z pochodzenia nie byc POLAKIEM.

Posted

Nikt nie sprawdza dowodów osobistych, bo to jest tak, że Polacy zgłoszenia na wszystkie zawody agility przesyłają do GKSP., a dokładniej do Marka Russa. Jak na zgłoszeniu pojawia się nowa (startująca po raz pierwszy) osoba, to pewnie wtedy sprawdzają, czy jest ona członkiem ZKwP. Wymaga tego od nich regulamin FCI. Na zgłoszeniu trzeba podać dane psa i przewodnika, a więc i adres. Jeśli ktoś nie mieszka w Polsce, to nie ma znaczenia czy jest Polakiem czy nie. Jestem przekonany, że zostanie potraktowany identycznie jak obcokrajowcy.

Posted

Jeszcze takiego przypadku nie było :o

Ale najważniejsze jest to czy ta osoba jest członkiem ZKwP. Jeśli tak, to sparwa jest prosta - zgłasza się i już. Jeśli zaś nie, to trzeba sprawdzić czy może nim zostać. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Wydaje mi się, że trzeba dowiedzieć się w Związku.

Posted
Jeśli ktoś nie mieszka w Polsce, to nie ma znaczenia czy jest Polakiem czy nie. Jestem przekonany, że zostanie potraktowany identycznie jak obcokrajowcy.

Reasumujac - nie musze rejestrowac sie w ZK i placic skladek, tak?

Naprawde niewiele zrozumialam z powyzszych postow :-? :roll:

Posted
A jeśli ktoś mieszka w Polsce, a nie ma obywatelstwa polskiego?

Mysle, ze powinien podac swoj stary adres zamieszkania. Chyba nie bede sprawdzac dokladnie, gdzie jest zameldowany ?

Posted
A jeśli ktoś mieszka w Polsce, a nie ma obywatelstwa polskiego?

Mysle, ze powinien podac swoj stary adres zamieszkania. Chyba nie bede sprawdzac dokladnie, gdzie jest zameldowany ?

No tak, ale będą sprawdzać, czy jest członkiem ZKwP.
Posted
Jeśli ktoś nie mieszka w Polsce, to nie ma znaczenia czy jest Polakiem czy nie. Jestem przekonany, że zostanie potraktowany identycznie jak obcokrajowcy.

Reasumujac - nie musze rejestrowac sie w ZK i placic skladek, tak?

Naprawde niewiele zrozumialam z powyzszych postow :-? :roll:

Jeśli na zawody przyjedzie ktoś z zagranicy (nie ważne jakie ma obywatelkswo i pochodzenie), to zgłasza się z książeczką startową do sekretariatu, wnosi opłatę i startuje. Nikt go nie sprawdza, czy u siebie w kraju ma opłacone składki i co za tym idzie, czy jest aktualnie członkiem jakieś federacji zrzeszonej w FCI.

Pytanie kolejne: a co jeśli nie ma książeczki, bo jeszcze nigdy nigdzie nie startował? Hmm... nie mam pojęcia :-?

Posted

Zaczynam czytać w Twoich myślach... :P

Naprawdę nie wiem jak do tego podejdą w Polsce, ale np. w czechach nie ma z tym problemu, o czym chyba już pisała Davie. Tam jak startowałem po raz pierwszy (nie miałem jeszcze polskiej książeczki startowej, bo wtedy jeszcze u nas nic takiego nie funkcjonowało), podałem tylko swoje i psa dane, zmierzyli psa, zapisałem się do Czeskiego Klubu Agility, opłaciłem opłatę startową i wpisową do klubu, wypisali książeczkę i po sprawie. Oczywiście nie musiałem zapisywać się do klubu, ale wtedy opłata startowa byłaby wyższa.

Posted

Juz wszystko rozumiem.

Napisze maila do oddzialu glownego ZK i zobaczymy co mi powiedza.

Postaram sie wystartowac takze tutaj i dostac te cholerna ksiazeczke. Ale to na razie plany na przyszly rok. :wink:

Posted
Juz wszystko rozumiem.

Napisze maila do oddzialu glownego ZK i zobaczymy co mi powiedza.

Postaram sie wystartowac takze tutaj i dostac te cholerna ksiazeczke. Ale to na razie plany na przyszly rok. :wink:

Masz pewnie na mysli Zarząd Główny ZKwP. Możesz sobie darować - wiem co Ci odpowiedzą :) A mianowicie, żebyś wszystkie pytania związane z agility kirowała wyłącznie do vice pzrewodniczącego GKSP, czyli do przewodniczącego GKSP d/s agility Marka Russa. Serio, oni Ci nic innego nie mogą odpowiedzieć, bo nie mają o tym pojęcia.

W Polsce agility podlega pod GKSP, a tam jedyną osoba mającą o tym pojęcie jest wymieniony wyżej Marek Russ, który skoleji w Związku nie pojawia się już ładnych kilka lat :o

Posted

Zatem napisze do Pana Russa. Mam gdzies maila, poniewaz kiedys interesowalam sie troszke siberian husky. Mam nadzieje, ze dobrze kojarze i to on zajmowal, tudziez zajmuje sie hodowla tej rasy.

BTW, ile wynosi oplata startowa w Polsce? To jakas duza suma, czy raczej umiarkowana kwota?

Posted

Na stronie FORT-u jest link do ich strony, a tam napewno adres mailowy. Tak, dobrze kojarzysz go z hasiorami.

Startowe w Polsce wynosi zwykle 40 zł. Tak było w zaszłym roku. W Karczewie, o ile mnie pamięć nie myli, dla obcokrajowców strtowe było 10 €.

Mami, mam prośbę napisz co Ci odpowiedzieli. Jestem bardzo ciekaw :-?

Posted

Na pewno opublikuje odpowiedz, o ile w ogole odpisza. Mam taka nadzieje, inaczej bede bardzo zawiedziona :wink:

Odnosnie oplaty startowej to nie jest tak zle, jak mi sie wydawalo. U nas takze ta suma jest stala i zarowno na zawody jak i na wystawe wynosi 22$

Pozdrawiam

Posted
Na pewno opublikuje odpowiedz, o ile w ogole odpisza. Mam taka nadzieje, inaczej bede bardzo zawiedziona :wink:
No właśnie, jak odpiszą :-?

Mami, jeśli nie dostaniesz odpowiedzi, to też powiedz - może uda mi się czegoś dowiedzieć :-?

Posted
Mami, jeśli nie dostaniesz odpowiedzi, to też powiedz - może uda mi się czegoś dowiedzieć

Na pewno powiem.

Dam im tydzien, na odpowiedz.

Z gory dzieki. 8)

Posted
U nas takze ta suma jest stała i zarowno na zawody jak i na wystawe wynosi 22$
W zawodach nigdy nie startowałam, więc nie wiem, natomiast opłaty za wystawy się różnią, nie jest to "stała" opłata $22. Różnice sa jednak niewielkie. Ale niektóre wystawy mają zniżki jeżeli pies jest zgłoszony w więcej niz jednej klasie.

Mami, mnie się wydaje, że jeżeli najprościej jest, żeby przewodnik był członkiem ZKwP, to najprościej dla Ciebie byłoby zostać członkiem. O ile pamiętam, roczna składka to 34 zł, czyli na amerykańskie stosunki -grosze.

Posted
Mami, mnie się wydaje, że jeżeli najprościej jest, żeby przewodnik był członkiem ZKwP, to najprościej dla Ciebie byłoby zostać członkiem. O ile pamiętam, roczna składka to 34 zł, czyli na amerykańskie stosunki -grosze.
Raczej centy :lol:
Posted

44 złote i ani grosza mniej! :x

Posted
Mami, mnie się wydaje, że jeżeli najprościej jest, żeby przewodnik był członkiem ZKwP, to najprościej dla Ciebie byłoby zostać członkiem.

Nie chce byc czlonkiem ZK Poland :wink:

Skladka raczej umiarkowana, roznica niewielka, ale nie mam milych wspomnien, zwiazanych z ta organizacja :wink:

Flaire, a AKC tez ma jakies skladki? Dopiero niedawno wyslalam aplikacje. Poza tym, ile czekalas na rodowod?

Pozdrawiam