Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałam się podpytać Was czy może ktoś już sam robił dla swojego pupila domowe kosmetyki. Chciałabym się wypytać o opinie związane z tymi samoróbkami (jeśli ktoś się z nimi spotkał). Co prawda już zakupiłam (jeszcze nie doszły) półprodukty kosmetyczne i mam zamiar zrobić na wodzie destylowanej serum do włosów tzw.: "włos w płynie". Posiadam suczkę rasy Hawańczyk i te psiaki, jak większość długowłosych trzeb rozczesywać na mokro. Ja natomiast chcę do rozczesywania stosować ten preparat. Dodam, że będzie się składał z protein jedwabiu, keratyny i witaminy B5. Są to substancje odżywiające, wygładzające i etc. włos. Jeszcze dodam, że znając pH psiej skóry, preparat będzie miał pH 7,35-7,5 lekko zasadowe, więc jeśli chodzi o ten aspekt będzie nie szkodliwe dla psa.
Co o tym myślicie :cool3:???

Posted

Chcę zrobić sama, bo wiem co daje i jeśli są to np.: proteiny jedwabiu, tak dobrze wypływające na włos, to na pewno to jest to. Cena półproduktów waha się w granicach 2-8zł za 5g. Do danego roztworu wykorzystuje kilka kropel. Nie używam konserwantów, których pełno. Jestem z wykształcenia biologiem, ale chemie uwielbiam i czasem czytam sobie opisy na opakowaniach, więc wiem co w nich siedzi. Samych dobroczynnych produktów jest niewiele w szamponach, odżywkach i sprayach, a reszta to konserwanty, utrwalacze i środki zapachowe. To za co ja płace??? Nie chodzi mi o to, że zaraz będę robiła wszystko sama. Szamponów i odżywek na pewno nie, za dużo z tym roboty. ale spray do rozczesywania będę (jeśli wszystko będzie ok) robić sama.
A tak w ogóle to chyba sobie też będę robiła sama część kosmetyków do ciała i włosów. Trzeba tylko pamiętać o pH skóry: ludzkie jest lekko kwaśne 5,5-6, a psie lekko zasadowe 7,35-7,5.

• 2 months later...
Posted

Monia85 napisał(a):
Chcę zrobić sama, bo wiem co daje i jeśli są to np.: proteiny jedwabiu, tak dobrze wypływające na włos, to na pewno to jest to. Cena półproduktów waha się w granicach 2-8zł za 5g. Do danego roztworu wykorzystuje kilka kropel. Nie używam konserwantów, których pełno. Jestem z wykształcenia biologiem, ale chemie uwielbiam i czasem czytam sobie opisy na opakowaniach, więc wiem co w nich siedzi. Samych dobroczynnych produktów jest niewiele w szamponach, odżywkach i sprayach, a reszta to konserwanty, utrwalacze i środki zapachowe. To za co ja płace??? Nie chodzi mi o to, że zaraz będę robiła wszystko sama. Szamponów i odżywek na pewno nie, za dużo z tym roboty. ale spray do rozczesywania będę (jeśli wszystko będzie ok) robić sama.
A tak w ogóle to chyba sobie też będę robiła sama część kosmetyków do ciała i włosów. Trzeba tylko pamiętać o pH skóry: ludzkie jest lekko kwaśne 5,5-6, a psie lekko zasadowe 7,35-7,5.

Moniś podałabys mi na PW przepis :)tez bym spóbowała na moim hawańczyku:D

• 4 weeks later...
Posted

Nie wiem czy samodzielne zrobienie kosmetyków jest dobrym pomysłem. Skąd wiesz co szkodzi Twojemu pasu a co nie? Chyba lepiej byłoby kupić na początek zwykły szampon [cenzura-uporczywe wstawianie linków do jednego sklepu]

Posted

Mam sprowadzone z Czech kosmetyki z proteinami dla mojego Hawańczyka, a odżywką wykonaną przez siebie spryskuję podczas rozczesywania i włos jest przepiękny, puszysty, miły w dotyku i co najważniejsze rośnie jak szalony ;D. Ale to kwestia nie tylko mojej odżywki, która się sprawdziła i nie zaszkodziła, ale również jedzenia. A jeśli chodzi o odżywkę to w jej skład wchodzi keratyna, która wzmacnia i naprawia włos (więc się tak nie niszczy). Podobną odżywkę używam również dla siebie i fryzjerki się mnie pytają co używam za cuda, że moje włosy tak odżyły( dodam, że przeszły wiele w swoim życiu:trwałą, rozjaśnianie i farbowanie-teraz mam naturalne ;D).