Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 344
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzisiaj postanowiłam dokonać czynu wiekopomnego - po raz pierwszy wyprać szczyle, bo zaczną odchodzić do nowych domków.

Jakie dziwne miejsce ...

Co to ....

A tu po wypraniu

Jaki mam śliczny pyszczek po praniu.

A to inna suka - teraz to widać budowę !:evil_lol:

Pies zapoznaje się ze słuchawką od prysznica.

Ja chcę stąd uciec !!!!:shake:

A tu po praniu pięć ślicznych szczeniaczków, które już jutro nie będą takie pachnące. :diabloti:

A tu coś z innej beczki, bo nie samymi skye'ami człowiek żyje.

Dwie fotki z pobytu nad Morzem Północnym w 2004
Śliczna grupa rybitw.

Siewka, na którą długo polowałam, aż ją ufociłam. :multi:

• 2 weeks later...
Posted

Ponieważ szczeniaki rosną, to przyszedł czas, że odchodzą do swoich domów.

Pierwsza odeszła Flora McBaggins do Poznania

Tego samego dnia kilka godzin później Faramir pojechał do Warszawy

A wczoraj w Słubicach dwie suczki Finola i Fenella spotkały po raz pierwszych swoich właścicieli z Francji.

A to Finola w samochodzie jedzie do Francji

A tu już w nowym domku we Francji

Teraz w domu została tylko jedna mała, która zostanie chyba straszliwie rozpuszczonym psiakiem, bo jest cały czas hołubiona na kolanach.

Posted

Ponadto w Słubicach na parkingu odbył się minishow francuskich skye terrierów. Nowi właściciele wyjechali w podróż ze swoimi ulubieńcami, aby od razu poznali nowe towarzyszki. Niestety nie bardzo jestem w stanie powiedzieć who is who, bo z czterech Francuzów tylko jedna kobitka (ta młodsza) mówiła troche po angielsku, ale z baaaardzo francuskim akcentem. A ja po francusku ani w ząb. Ale skye ładne.

A to pierwsze spotkanie Finoli z przyszłymi towarzyszami.

Posted

Myślę, że Kaja mi wybaczy, że umieszczę tu jej zdjęcie.
Wszyscy DGM znają skye ze stojącymi uszami. Ale są też zwisłouche - całkowicie rasowe. Oto przykład Igraszka Włochaty Wałek, która mieszka w Moskwie.
Jak wam się podoba ?

Posted

A, i nie takie znowu mikro ! Samiec do 17-18 kg, a czasem i więcej. Garnitur zębów jak u nieprzymierzając dobermana. Długi. Tyle że ma krótkie nóżki. No i nic się nie kopiuje, aby uszy stały.

Posted

No i nic się nie kopiuje, aby uszy stały.

Co?! Jak to?! :shocked!: widzialam malego skaya i uszy mial stojace, wygladal tak jak by mial je obciete, tak samo jak u mlodego briarda...

Posted

Stają same pomiędzy 7 a 10 tygodniem. Zwykle. Ja teraz miałam jedną sukę cud natury - uszy stanęły, gdy skończyła 5 tygodni. A czasem stają później. Niektórzy kleją uszy na korek wtedy.

Posted

No, skye wtedy też tak wyglądają, tylko uszy znacznie ciemniejsze. Nawet najjaśniejszy skye musi mieć czarne uszy. W zeszłym roku widziałam takiego klejonego skye'a w Tulln zresztą już chyba 7 miesięcznego, który przyjechał z USA do hodowli Finnsky. W USA takie praktyki wobec skye'ów stosują powszechnie. Ja osobiście nie miałam okazji. :lol:
A propos podobieństwa. Uporczywie szukaliśmy nalepki na samochód ze skye'em. I zawsze nam proponowano nabycie nalebki z głową czarnego briarda "bo to przecież tak samo wygląda " :diabloti: :evil_lol:

Posted

[quote name='sirion']Stają same pomiędzy 7 a 10 tygodniem. Zwykle. Ja teraz miałam jedną sukę cud natury - uszy stanęły, gdy skończyła 5 tygodni. A czasem stają później. Niektórzy kleją uszy na korek wtedy.
Niesamoite Tyle lat w niewiedzy :placz: :lol: A jakby im nie podklejac tych uszu to tez by stanely? Czemu niektore maja oklapniete a inne stojace? :niedowia:

Posted

Stojące i okłapnięte to dwie różne odmiany. Z tym, że kłapnięte w Europie są baaardzo rzadkie. W Polsce urodziły się jak dotąd chyba trzy i wszystkie w jednej linii hodowlanej. Więcej jest ich w Australii. Różnica polega nie tylko na tym. Są inaczej osadzone i te kłapiące nieco większe.
Klei się tym ze stojącymi uszami, jeśli po 4 miesiącu nie stoją lub któreś ma tendencję do odjeżdżania na bok. Ja u swoich trzech miotów ani u szczeniaków dwóch nabytych przez siebie nigdy tego nie musiałam robić.
Na amerykańskiej liście dyskusyjnej o skye'ach problem był kiedyś wałkowany, bo niektórzy są tak niecierpliwi, że chcą kleić już w szóstym tygodniu. A ja mówię czekać cierpliwie !
Czasem jest też potrzeba klejenia w okresie wymiany zębów. Ale wtedy lepiej nie kleić, tylko dość długie już włoski na uszach związać razem lub spleść w malutki warkoczyk razem na dwa tygodnie. W tym okresie u niektórych uszy maja tendencję do rozjeżdzania się.

Posted

Jeszcze raz : Człowiek uczy się całe życie !
Dawno temu w XIX wieku były popularniejsze zwisłouche, bo w czasie polowania w norze do ucha nie wpadał paiach i ziemia. Te ze stojącymi uszami są efektowniejsze i gdy przesiadły się na kanapy w salonach, wygryzły zwisłouche.
W Australii jest zwisłouchych stosunkowo dużo, gdyż tamtejsza populacja to potomstwo psów, które przyjechały dawno temu z imigrantami. W USA była albo jeszcze i jest jedna hodowla, która specjalizuje się w zwisłouchych. A tak to pojawiają sie pojedyńczo w różnych miotach. U mojego znajomego Austriaka w zeszłym roku przyszła na świat taka mała.
W Polsce moja znajoma miała jedną, która poszła do Rosji. Sama widziałam dwa egzempalarze nie rejestrowane. W necie na stronie chyba Naszego Psa ktoś prezentuje zdjęcia takiego swojego skye'a. Jeden był 15 lat temu w Szwecji. Jest to w każdym razie rzadkość niesłychana i u osób nie znających się na rzeczy wywołuje podejrzenie, że pies jest wadliwy.
Czym innym są uszy, które trochę stoją trochę leżą, rozjeżdżają się na boki itd. To jest wada !