Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Mam psa, który jest nadpobudliwy i z tego powodu jest strasznie chudy. Jest wesoły, żywy, łakomy i niestety nie "umiem" go niczym utuczyć. Gotuję mu mięso z ryżem i makaronem- garnek 5-litrowy na 2 dni. Pies to po prostu spala. Co mogę mu podawać by przybrał na wadze?

Posted

5-litrowy garnek na 2 dni:crazyeye: - to duży pies? w jakim wieku?
jakiej rasy? może to że jest chudy- to nie wina tego że jest nadpobudliwy, kiedy ostatnio był odrobaczany?

Posted

Zacznijmy od tego, że są psy, które mają taką przemianę materii, że nigdy nie tyją... tak jak niektórzy ludzie :cool3: Jeśli rzeczywiście jest bardzo chudy to zrób mu badania krwi, czy aby na pewno jest zdrowy...

I zastanów się po co go tuczyć? Jeśli koniecznie musisz, to podawaj mu bardziej kaloryczne jedzonko, może jakąś wysokoenergetyczną karmę dla psów aktywnych, albo trochę bardziej tłuste jedzonko. Może dostaje za mało wartościowego mięsa, a za dużo wypełniacza?

Posted

Najpierw odrobaczyć jeszcze raz, potem dobrze, byłoby, żeby weterynarz zbadał psa - być może jakieś hormony lub tarczyca źle pracuje.
Jeśli chcesz żeby pies utył to możesz przerzucić psa na karmę typu perfomance - bardzo energetyczna.

Posted

Nie chcę, żeby był "tłusty", ale jak ja go wytrymuję to...wstyd wyjść, żeberka widać po bokach. Mimo zjadania dużych ilości to kupska robi małe. Dostaje półkilograma mielonego mięska+ pół na pół makaron z ryżem w garnku 5-litrowym. Jaką karmę wysokoenergetyczna polecacie? Aha...kurczakowa odpada, mamy :cool3: biegunkę po kurczaczku. Chcę mu porobić badania, tylko musze wybrać nowego lekarza, mój niestety wyjechał na staż do Anglii- jestem z centrum Katowic.

Posted

Byliśmy wczoraj w lecznicy, zrobiliśmy badania i okazało się, że trzustkę i jelitka mamy zdrowe:multi: . Mamy delikatny żołądek i wolno nam jeść tylko gotowanego kurczaczka z ryżem. Makaron i inne mięska odtawić. Zobaczymy co dalej.

Posted

[quote name='TinaTigra'] Mamy delikatny żołądek
W takim razie, może warto zainwestować w karmę weterynaryjną dla takich delikatnych pieseczków ;)

wolno nam jeść tylko gotowanego kurczaczka z ryżem.

Pisałaś, że po kurczaku pies ma biegunkę? :niewiem:

Posted

Ja podawałam mielone mięso z kurczaka, pan doktor kazał kupić w całości kurczaka ugotować i obrać. Pytałam o sucha karmę. Powiedział, żeby na razie przez 2-3 tygodnie tak karmić, a później zobaczymy.

• 7 months later...
Posted

TinaTigra napisał(a):
Ja podawałam mielone mięso z kurczaka, pan doktor kazał kupić w całości kurczaka ugotować i obrać. Pytałam o sucha karmę. Powiedział, żeby na razie przez 2-3 tygodnie tak karmić, a później zobaczymy.

hej, mój piesek też źle toleruje kurczaka, dlatego lekarz zalecił nam podawać indyka (uczula mniej niż kurczak i jest delikatniejszy od niego)
pozdarwiamy

Posted

Mam to samo Vigo jednak przybrał a na dodatek jest niejadkiem a nie łakomczuchem- kupiłam karme RC dla alergików i psów z delikatnym przewodem pokarmowym- Royal Canin Sensible- Medium - bo ma większą zawartośc tłuszczu- polecam. Kupki małe i pierwszy raz w życiu nie widac mu żeberek.;)

Posted

Tez mam sznaucera olbrzyma ,15 miesiecznego w okresie wzrostu bardzo uwazalam zeby go nie podtuczyc nio ale ostatnio zaczelam mu dawac wieksze ilosci jedzenia i co? tez nie tyje, wydaje mi sie ze jest za chudy ale wet mowi ze dla niego to zdrowo i wcale niejest chudzielcem:roll:
wiec narazie sie nie martwie, na zieme pewnie naberze cialka:razz:

Posted

ja miałam ten sam problem :) 2 psy z ekstremalną przemianą materią :)
próbowaliśmy gotowanego, suchej i nic ani grama nie przybrały :)
teraz BARF Olsen przez miesiąc przybrał 4 kg wygląda coraz lepiej już nie widać żeber, Ghiusi tez już żeberka zniknęły ale nie przytyła znacząco mimo że ważąc 25 kg zjada porcję dla 40 kilogramowego psa :)

Posted

Furciaczek 15 miesięczny sznaucer to jeszcze prawie szczeniak .Spokojnie nabierze masy z czasem.I tak jak wet mówi im lżejszy tym lepiej dla jego stawów i bioder :)
Moja suka wprawdzie kundlik je duzo ,ale cały czas trzyma linie :)

Posted

Cieszcie się tym co macie :razz: Moja sucz też jest nadpobudliwa, bardzo żywiołowa, ma dużo ruchu, apetyt ogromny. Wystarczy, że przez kilka dni nie przypilnuję diety, dam trochę większe porcje i już się zaokrągla tyłek, a żeberka znikają pod warstwą tłuszczu... i średnio dwa razy w roku muszę sucz odchudzać... :diabloti: A to wcale nie jest łatwe... 8)

Posted

A moze on ma cukrzyce,tarczyce...lub cos innego????Mysle,ze mozesz Dawac mu wysokokaloryczna karme dobrej jakosci(np.euaknuba czy royal canin) dla psow majacych duzo ruchu..Radze skonsultowac sie z wetem...;)

Posted

z tego co sie orientuje karmy dla psow pracujacych/aktywnych maja duzo bialka itp.. i jak pies tego nie "spali" to mzoe zaczac sie drapac itp i moze wystapic lupiez.. to nie ejst najlepsza karma na podtuczenie psiaka.. wiem po swoim;p natomiast zaczal inaczej wygladac na pro planie adult z jagniecina:d oczywiscie dostaje zwiekszona dawke;p a ruchu ma jak zawsze:D

• 1 month later...
Posted

Mam problem mojemu "DUSZKOWI" brakuje białka. Wiecie jest to psiak, który został zabrany ze schroniska z poznania. Dzisiaj zauważyłem ze on troszkę zgubił tłuszczu i zapadły mu się boki w okolicy tylnych nóg, dostaje dziennie dwa kilo jedzenia. Błagam pomoście
ps.dodam ze to jest bardzo energiczny pies
Dla bardziej za interesownych podaje linka do historii Dyszka:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=29199&highlight=duszek

]

Posted

[quote name='wajsik']Mam problem mojemu "DUSZKOWI" brakuje białka.
Co to znaczy, że brakuje mu białka? :hmmmm:

Dzisiaj zauważyłem ze on troszkę zgubił tłuszczu

To dobrze, że zgubił tłuszcz? Czy to zgubił to nie był tłuszcz? :roll:
dostaje dziennie dwa kilo jedzenia.

Ale co jest w tych dwóch kilogramach, nie ilość a jakość się liczy...

• 5 months later...
Posted

odkurze temat troche...

Suka lat 3 i 8 miesięcy,po sterylce(6miesięcy temu),odrobaczana co 3miesiące profilaktycznie,po pełnej diagnostyce(trzustka,wątroba,nerki,cukier,morfologia z biochemią,poziom hormonów) i wszystko ok(tzn. dostaje Propalin bo hormonków za mało).Dostaję karme wysokoenergetyczną rano później mięso(wołowina przerośnięte tłuszczyczkiem) wieczorkiem różnie albo suche albo rybka sparzona z ryżem/makaronem.Zastanawiam się czy nie zacząć jej podawać białko serwatkowe jako budulec masy mięśniowej(suka w zeszłym sezonie w wadze sportowej ważyła 25,750kg i to jej optymalna waga przy treningu a obecnie bez treningu spadła z wagą do 23kg :( i ni jak nie moge jej podtuczyc.

Ktoś może stosował białko serwatkowe w żywieniu psa i może sie podzieli opinią czy dało to efekt.

Będe wdzięczna za jakieś pomysły jak podtuczyc moje czarna ADHD.