Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak wysoki powinien być płot, żeby hmm "standartowy" pies go ie przeskoczył. Na jaką głębokość powinien być fundament ( czy jak to zwał) pod płotem. Planujemy dużego psa stróżującego, coś w wielkości onka. Czy są jakieś rasy szczególnie uzdolnione w wydostawaniu się za ogrodzenie?

Posted

Nie wiem czy jest jakaś reguła. Wszystko zależy od pomysłowości psa. Moja ciotka ma psa (trochę podobny do jamnika), który wchodzi po siatce jak po drabinie i w taki sposób pokonuje płot.
Co do fundamentu - mam sunię owczarka, która uwielbia kopać doły. Głębokie nawet na ok. metr. Całe szczęście nie kopie pod fundamentem ale pod krzewami. Chociaż ta 2 opcja też mnie nie zadowala.

Posted

Dropsik77 napisał(a):
Jak wysoki powinien być płot, żeby hmm "standartowy" pies go ie przeskoczył. Na jaką głębokość powinien być fundament ( czy jak to zwał) pod płotem. Planujemy dużego psa stróżującego, coś w wielkości onka. Czy są jakieś rasy szczególnie uzdolnione w wydostawaniu się za ogrodzenie?

Rasy? Husky, malamuty - doskonale skaczą ;) Wiem, że dziewczyny robią dość głęboką podmurówkę, nawet do metra, ale dobrym rozwiązaniem jest również - niższa podmurówka, zaś od strony posesji taki "chodniczek" przy murze, przykryty ziemią - pies kopie i nie może się przekopać, więc daje sobie spokój. Płot - ja bym nie ryzykowała i dała taki na 2 m, niektóre psy wspaniale się wspinają po siatce - na górze dodatkowo zagięty na ok. 30-40 cm do środka posesji, co całkiem uniemożliwia psu wyjście.

Posted

u nas sucz naucyzla sie robic podkopy nie mielismy podmorowki a teraz sie juz nie da (zywoplot)
wiec wzdloz plotu tam gdzie lubi najbardziej kopac wylozylismy plytki chodnikowe :)
jak anjbardziej sie sparwdzaja

co do wysokosci to jak pies zdolny to pokona wszystko
ale pzreceitnie kolo 2 m starczy

Posted

wlasnie niedawno bralam udzial w poszukiwaniu psa, diabel nie pies wspina sie jak malpa i pokonuje ogrodzenie jesli jest niskie, sposoby ma niesamowite, potrafi przegryzc ciensze drewno
cudem sie odnalazl bo podobno facet u ktorego biegal po podworku zamknietym! sprzedaje psy, ktore zlapie