Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Uuuu daleko... wkleje tutaj historia psa, tez CC z ciezka dysplazja, jego wlacicielka podala mi kontakt do siebie i prawdopodobnie zanim na cokolwiek sie zgodze u weta bede to z nią konsultowac.

To jest o tym piesku:

Kela:
Moj Szon ma 4,5 roku, a jak miał 22 miesiące po drugim RTG potwierdzona została dysplazja nieoperacyjna typu ,,D,,.Do momentu stwierdzenia dysplazji nie dostawałał leków i wspomagaczy na stawy, jedynie wskazaną przez weta i hodowcę dobrą karmę.Dopiero po ustaleniu stopnia dysplazji zaczęłam podawać Caniviton Forte, Arhroflex, Artresan, Flexodon- można podawać te zwyłe ,,ludzkie,,- bo skład mają ten sam , a są tańsze od weterynaryjnych.Potem też Bonharen,Mineral D-6, Hyalgan.Jednak zawsze między zmianami leków robiłam conajmniej 4 tygodnie przerwy.Zawsze też każdy lek podawałam w ilosci i czasie wyznaczonym przez weta.Niestety- okazało się, że specyfiki te Szonowi niewiele pomagały, bo kulał coraz więcej i cierpiał wyrażnie- dopiero kolejna diagnoza wykazała,że przyczyną jego bólu nie tyle jest dużego stopnia dysplazja, co nierozpoznane zerwane więzadło krzyżowe! W związku z tym był dwa lata temu operowany, potem prawie rok rehabilitacji i obostrzeń co do sposobu zycia i spacerów- czyli podobnie jak napisałał Lady Rebel- ograniczenie zabaw z innymi psami, bez aportów biegow i wyskokow, ale za to długie w jednym rytmie spacery, pływanie,chodzenie po piasku.Niestety ponieważ diagnoza była postawiona pożno - porobiły się zwyrodnienia, które są bardzo bolesne i bywa,że psa bardzo bolą łapy i wyrażnie cierpi.Aby zapobiec dalszym zwyrodnieniom kontrolujemy i monitorujemy cały czas stan jego stawów, ma zmienioną karmę na specjalistyczną - najpierw był to Royal Mobility Support, a teraz jest to Hills j/d. W styczniu dostał serię pięciu zastrzyków z Cartrofenu Vet - ich działanie przez trzy miesiące- i dopiro pierwszy raz zauważyliśmy ogromną poprawę w stanie jego zdrowia i pracy stawów- nie bolą go, nie kuli łap, nie robi kociego grzbietu przy wstawaniu z pozycji leżącej i nie utyta nawet po bardziej forsownym spacerze, co do tej pory było normą, a nawet beż bólu i póżniejszych bolesnych konsekwencji pobiega trochę za i z kijkiem...Przy kuracji Cartrofenem dostaje jedynie tą zmenioną karmę Hillsa, a nie podaje się już w trakcie tych trzech miesięcy innego środka p-ciwzapalnego, czy -bólowego.
Dysplazja stwierdzona to nie wyrok - a jedynie konieczność wprowadzenia do życia psu innych zasad i pewne ograniczenia ruchowe- aby nie ryzykować pogłębiania dysfunkcji stawów!Wtedy w domu należy zabezpieczyć podłogi tak,aby pies się nie ślizgał, pilnować, aby nie wskakiwał i nie przeskakiwał, nie robił nagłych zwrotów, a wszelki możliwy ruch był równomierny, spokojny i nie nadwyrężał stawów..

Wiec, moze z moim jeszcze to nie taka przegrana sprawa...

Posted

Szerkanka napisał(a):
Dzieki dzieki za zainteresowanie naszym blogiem :)
A co to jest Ng? :)
Kurde szkoda ze z Wroclawia jestes, tak to bysmy sie na jakis spacer umowily:)

NG - National Geografic
i Twój wielkolud zdeptałby moją potworę i nawet by nie zauważył ;)

Posted

QQk napisał(a):
NG - National Geografic
i Twój wielkolud zdeptałby moją potworę i nawet by nie zauważył ;)

nie, nie, on jest delikatny do malych stworzonek :P

a moze wybierasz sie na zlot dogomaniakow? :)

Posted

Szerkanka napisał(a):
nie, nie, on jest delikatny do malych stworzonek :P

a moze wybierasz sie na zlot dogomaniakow? :)

nawet nic o tym nie wiem

Posted

QQk napisał(a):
nawet nic o tym nie wiem

Ooooo jak nie wiesz to ja cie poinformuje :D:D
222 zł w bobolinie nad morzem od 5 do 11 lipca:) mozna z psem :) (a ze to sezon wakacyjny no to taniocha:))
domki 7 osobowe:)
Chooodz chodzzz

Posted

Szerkanka napisał(a):
Ooooo jak nie wiesz to ja cie poinformuje :D:D
222 zł w bobolinie nad morzem od 5 do 11 lipca:) mozna z psem :) (a ze to sezon wakacyjny no to taniocha:))
domki 7 osobowe:)
Chooodz chodzzz

Ciężko będzie, u mojej lepszej połowy początek lipca to straszny młyn w pracy, fakt że taka cena to tzw. symboliczna złotówka :)

Posted

..I ilu nowych przyjaciół z całej Polski ;)

Ja tam nie moge doczekać sie. Jak co roku.
Wreszcie mój pies nie będzie największy i ludzie zrozumieją, że doberman to pies średni hahah!
Pozdrawiamy!
Karina z Dolce

Posted

zaba14 napisał(a):
Witamy! :)
Śliczny psiak! :) a jak zdrówko ? :>

A zdrowko hmm.. cieszymy sie tym jak jest, po spacerach pojawia sie sporadycznie kulawizna, przez 5 pierwszych krokow po w staniu z pozycji lezacej. Poza tym jest ok, jeszcze trwa kuracja zastrzykowa cartrofenem Vet. 2 zastrzyki nam jeszcze zostaly, pozniej mozemy wstrzyknac do stawu kwas hiaurunowy(?) ktory jest dosc kosztowny, moze pomoc albo i nie.
Marta_Ares napisał(a):
czekam na nowe fotki :P

Czekam az na imageShack sie zaladuja :)