Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

u mojego owczarka zdiagnozowano zwyrodnienie kregoslupa.Pies ma juz ponad 11 lat. Zaczelo sie okolo 4 miesiecy temu kiedy zaczal kulec i z godziny na godzine tracil wladze w tylnych nogach. Po wizycie u weta stytuacja sie poprawila, pies juz nie kuleje, ale serie zasrzykow trzeba powtarzac co 2-3 miesiace.2 tyg temu sytuacja sie powtorzyla ...pies zaczal sie lekko zataczac. Pies trafil do "zaprzyjaznionego" weta (niestety) , zaaplikowal mu coxalgan i dicloberl. Po tych lekach pies dostal strasznej biegunki z krwia i wymiowy (takze krwawe). Jest juz lepiej, na szczescie.
Czy ktos z was mial taki problem z psem.jaka diete zastosoac teraz u psa i jak dlugo beda sie goily te rany w przewodzie pokarmowym.

dziekuje i bede wdzieczna za rady

Posted

Myślę, że to zależy od psa i jego przewodu pokarmowego - na pewno jakaś lekka dieta na początek. Bardzo dobre jest też siemię lniane, które się gotuje i jest z tego taki "kisiel" - działo osłonowo na przewód pokarmowy /my też mieliśmy takie jazdy po lekach na problemy z kręgosłupem tylko, że u nas to bardzo małe zwyrodnienie, ale moja sunia ma osiem lat/. Nie wiem na ile zaawansowane jest zwyrodnienie u twojego psa ale nam wet polecil karmę royal canin mobility special - ona nawet była podobno testowana na ONkach /które ponoć bardzo często mają problemy z kręgosłupem/ i dawała świetne rezultaty /o wiele lepsze niż porównywalna karma eukanuby/

Posted

składniki: mąka kukurydziana, ryż, suszone mięso drobiowe, gluten kukurydziany, gluten pszenny, tłuszcze zwierzęce, kukurydza, wątróbka drobiowa, pulpa buraczana, tran, włókna roślinne, sole mineralne, drożdże, olej roślinny, proszek jajeczny,proszek z omułków nowozelandzkich /GLM/ , pierwiastki śladowe /w tym chelatowe pierwiastki śladowe/, L-lizyna, fruktooligosacharydy, wyciągi z zielonej herbaty i winogron /źródło polifenoli/, hydrolizat skorupiaków /źródło glukozaminy/, tauryna, hydrolizat chrząstki /źródło chondroityny/, wyciąg z aksamitki wzniesionej /źródło luteiny/, L-karnityna, witaminy
analiza składu: białko - 26%, tłuszcz - 14%, sole mineralne - 5,2%, włókno - 4%, wilgotność - 9%, wapń 0,8%, fosfor - 0,5%, sód - 0,35%, magnez - 0,07%
dodatki: witaminy /na 1 kg karmy/ A:22000 Ul, D3:1500 Ul, E:600mg, C:200mg,
miedź /siarczan miedzi/ 22mg/kg
Proszę bardzo. Cokolwiek to znaczy :razz: mam nadzieję, że się przyda.