madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Ludki jestem ale maxymalnie zmęczona taki kawał drogi na nogach ,że szok z 6-7 km w jedną strone masakra ,noga juz mi sama odpadnie nie tzreba będzie zbaiegu robic.Wszystko się dowiedziałam ,wieści takie są. Jest to przychodnia weterynaryjna właściwie taka willa. Warunki w przychodni poprostu świetne jestem zaskoczona czystościa całym wyglądem wszytskiego w środku obsługa itp w podłodze można było się przejżeć.Maja napewno rtg bo widziałam stół. wszystko tłumaczyła ta Pani co była ze mną ona pracuje w sklepie zoologicznym ;-) No i tak robia zęby i Pani powiedziała,że mają czesto pieski z chorym sercem i dla nich tez mają rózne środki właśnie na serce itp.Więc mamy pójśc najpierw na taka wizyte ogólna tz doktor go zbada ogólnie osłucha płuca serce zobaczy tego zeba i tam co tzreba jeszcze wtedy dopiero zadecyduja co i jak zrobic itp.Słuchajcie tego koszt takiej wizyty ogólnej to w zaleznosci od 15 do 20 euro.Jestem zaskoczona bo to bardzo mało w porównaniu do świadczeń medycznych dla ludzi wniemczech na polskie 20 euro to jest około 80zł zalezy jak euro stoi.W każdym razie tam dr bada i decyduje czy tzreba zrobic jeszce jakies badania dodatkowe np krew kał itp.Co do choroby zebów to dowiedziałam się ,ze konieczne jest leczenie dlatego ,ze choroby zebów czy dziąseł nie leczone powoduja stany zaplane ,które mocno obciążają własnie serce ,nawet o tym nie wiedziałam. No ale słuchajcie dalej zapytałam ile zazwyczaj kosztuje taka operacja z usunięciem własnie u takiego psa co tzreba specjlane środki ostrożności stosowac na serce ,więc taka operacja kosztuje od 80-100 euro oczywiście najdroższa jest narkoza. Nie wim czy oni mają tam wziewna ale Pani powiedziała,ż emaj a taki aparat co właśnie sie stosuje przy wadach serca ale nie umiała zroumiale tej mojej Pani nazwy przetłumaczyc bo to się jakos specjalistycznie nazywa ,a wiecie to cięzko nie które nazwy chorób w innym jezyku . Ja te Hektora papiery zwawy wezme jeszce i poprosze tą Pania żeby mi po niemiecku te najwazniejsze rzeczy przetłumaczyła i wypisze wszytskie nazy leków ,które on dostawał. jestem zaskoczona ,z e to takie koszty bo myslałam że za wizyte to mi krzyknał ze 100ero,naprwde jestem w szoku ,zresztą jacy Ci ludzie mili byli wet odrazu podszedł ,zapytał a co się stało itd normlanie szok. Na granicy też mam wsyztsko zapytane.Celnik powiedział,że nie powinni mnie z nim puscic ale skoro jest taki chory i ma wsyztskie szczepienia to musze miec jakieś jego papiery ze soba i przepuszczą. Teraz tylko czekam na dzien w którym ta Pani znów wolne bedzie miała i pojedzie tam ze mna chyba w poniedziałek za tydzień .Nie chcem tak jej prosić żeby wczesniej bo się z pracy zwalniła tez. Tak mi głupiotroche. W każdym razie tez narazie nie mamy takiej kwoty jeszcze nawet. Ta Pani w przychodni powiedziała własnie ,ze nie mozna dopuscic do zapalenia tego dziąsła bo wtedy już sie skomplikuje bo najpierw tzreba antybiotykiem wyleczyc dziąsło ,a póxniej dopiero można coś robić z zebami. Ale mam nadziejeże te kilka dni jakoś damy rade i kase uzbieramy przedewszytskim ehhhh A z moja noga troche gorzej nie pójde na ten zabieg bo nie mam od kogo kase pozyczyc ,więc ide do lekarza tylko powiedziec ,ze no nie mam kasy poprostu i nie moge zrobic. Quote
madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 AAA i Pani tamta dała wizytówke i powiedziała,że nie musze się na wizyte umawiac tylko moge przyjechac w tych godzinach co oni mają otwarte i tylko poczekam w kolejce.Bo mówiłam ,że własnie naarzie kasy jescze nie am i takie tam. Quote
Igusia Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 madziara1983 napisał(a):Wiecie co tak sobie mysle, że moż ejakas jest metoda mniej inwazyjna czy coś z tym zebem. Bo zobaczcie jak się u człowieka psuje ząb to czasem się go zatruwa i póxniej plombuje czy tam coś. może np da się tak zrobic, że w samej premedykacji tylko zatruc ten za i nie operowac...Ale to pewnie korzen zepsuty jest ,kurde nie wiem czy tak się u psów tez robi nawet.Ale w kazdym razie szukam wsyztskiego co tylko mozliwe,ale zaraz cholera do pracy musze iśc.Może coś w tych niemczech poradza i powiedza, ta pani co będzie dzwonic to jak nimka po niemiecku rozmawia więc się wsyztsko dokładnie dopyta no i ona ze swoja suczką też na kontrole ostatnio tam jeździła bo na ty zadupiu zadnych badan nie zrobi sie. Bo ja sobie jescze wymysliłam tak ,że np ludziom się rozbija kamienie na nerkach ultradzwiekami czy laserem czy cos no może jakos bez pełnej narkozy mozna wydobyc tego zeba czy unieszkodliwic..ehhh cholera ,az jestem w szoku ,że to on chce sie bawic to jest dziura dużej wielkości.Ja wiem ,ze już wymyslam różne rzeczy ale kurde no sami wiecie ,ze sie boje tej narkozy. Musze Cie zmartwic leczenie kanalowe zeba tez przeprowadza sie w narkozie:cool3: Wiem bo naszego Froda to czeka, ma wylew w zebie i jest on prawdopodobnie martwy.By ratowc zab a jest to przedni kieł bedzie mial wlasnie operacje... Quote
madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Igusia napisał(a):Musze Cie zmartwic leczenie kanalowe zeba tez przeprowadza sie w narkozie:cool3: Wiem bo naszego Froda to czeka, ma wylew w zebie i jest on prawdopodobnie martwy.By ratowc zab a jest to przedni kieł bedzie mial wlasnie operacje... KUrcze .Ja to wole usuwać odrazu bo podejzeważm ,że u Grubego to ten ząb to tez jest martwy bo on odmiejsca ułamania az po koniec tej dziury do dziąsła to czrna dziura jest jak smoła. Zreszta kanałowe leczenie to te z skomplikowana sprawa ehhh Kurcze starszne to leczenie zębów. My na tym zadupiu to już całkiem marne szanse mamy dobrze ,że tam w tych niemczech jeszce coś można zrobic ,ale tez nie wiem czy to chirurg robi czy stomatolog czy co dopiero się dowiemy. Quote
Igusia Posted April 16, 2007 Posted April 16, 2007 madziara1983 napisał(a):KUrcze .Ja to wole usuwać odrazu bo podejzeważm ,że u Grubego to ten ząb to tez jest martwy bo on odmiejsca ułamania az po koniec tej dziury do dziąsła to czrna dziura jest jak smoła. Zreszta kanałowe leczenie to te z skomplikowana sprawa ehhh Kurcze starszne to leczenie zębów. My na tym zadupiu to już całkiem marne szanse mamy dobrze ,że tam w tych niemczech jeszce coś można zrobic ,ale tez nie wiem czy to chirurg robi czy stomatolog czy co dopiero się dowiemy. Frodo byl u psiego stomatologa.Pan dr powiedzial ze klow nie nalezy usowac bo one maja dlugie korzenie i wyrwanie takiego zeba bardzo oslabia szczeke. Inaczej mowiac jesli sie usunie go i pies udezy sie lub bedzie mial jakis inny uraz szczeki to jest duze prawdopodobienstwo ze szczeka peknie... Samo leczenie kanalowe jest jednorazowe, w narkozie, wet otwiera zeba czysci go z martwej tkanki zaklada plombe i robi rtg by sprawdzic czy wypelnienie pokrylo caly ubytek... Quote
madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Igusia napisał(a):Frodo byl u psiego stomatologa.Pan dr powiedzial ze klow nie nalezy usowac bo one maja dlugie korzenie i wyrwanie takiego zeba bardzo oslabia szczeke. Inaczej mowiac jesli sie usunie go i pies udezy sie lub bedzie mial jakis inny uraz szczeki to jest duze prawdopodobienstwo ze szczeka peknie... Samo leczenie kanalowe jest jednorazowe, w narkozie, wet otwiera zeba czysci go z martwej tkanki zaklada plombe i robi rtg by sprawdzic czy wypelnienie pokrylo caly ubytek... O jesuuu brzmi drastycznie.Igusia a wyrywanie innych nie osłabi szczęki?? Kurde u nas to moze byc gorsza sprawa w takim razie bo ten ząb daleko wpysku jest no i nie on jeden jest ułamany tz ten tylko ułamany ale drugi jeszcze ukruszony. Kurde mam nadzieje,ż eda rade to zrobic.Załamana jak naarzie jestem ,jeszce się ciepło robi Gruby się już mocno męczy nawet spokojnym spacerkiem i krutkim. Quote
madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Wiecie co ludki coś mi się przypomniało jeszce waznego chyba. Ja z dwa lata temu jak chodziłam do dermtologa bo tez mnie leczyli nie wiadomo na co niby to alergia niby zapalenie skóry ,a niby coś tam i nie mogli mnie wyleczyc i dermtolog kazał mi najpierw zrobic badania na pasozyty bo niby tez powodują choroby skór ale badania wyszły ujemne i dermatolog powiedział mi,że mam poleczyc wsyztskie zeby bo jak jest zepsuty zab to w organixmie jest stan zapalny i czasem na skórze własnie się cos robi.A teraz sobie mysle,ż emoż ete jego problemy ze skóra to tez od zepsutych zebów, jak myslicie??Bo ja zauwazyłam ,że dokładnie pod tym zebem zepsutym to właśnie on ma najczerwieńszą tą skóre w tym zagieciu i teraz to się zrobiło jescze gorsze i to jest dokładnie pod tym zebem połamanym.A z drugiej strony blada jest skóra.Sama nie wiem ale może to tki powód jest. Quote
madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Ludki,właśnie jestem po zabiegu. Ogólnie powiem tak porównując ten zbaieg do tego w szpitalu to bez porównania ból tylko czułam jak lidokaine podawali i nic więcej piersze ciecie skalpelem czas zabiegu ze 3 minuty. Jestem w szoku.A wkońcu juz pisze z kąd kasa była. wpłyneło mi 50 zł za aukcje a drgugie 50zł dorzuciła Kela z molosów,która zawsze nam pomaga więc zapłaciłam 100zł .Ponoc około 4 dni ma się to goic bo nie jest głebokie tz po 4 dniach powinno byc w miare ok. Ale myslałam ,ze się rozmysle w poczekalni juz...ehhh zestresowana juz tak jestem ,że w wieku 30 lat bede miała już chyba schizofremie paranoidalną przez te moje choroby i grubaska. ehhh Narazie jeszce nic nie boli ale już kupiłam ibuprom bo jak pusci to będzie gorzej ,dziś mam nieruszac opatrunku ,dopiero jutro rano.tylko nie wiem jak będzie zpójściem do pracy ehh P.s. Wpłyneło od Pani Wandy juz 200zł dla Grubego ,dziekujemy bardzo.Teraz tylko musimy uwazac żeby nie naruszył tego dziąsła do tego poniedziałku i tej wizyty u weta ehh Quote
madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Wiecie co tak sobie myśle,że Gruby to już biedniejszy byc nie może ,jedyną jego rozrywka taką z zabawa to było właśnie pogryzienie sobie jakiejś kości prasowanej albo ucha a teraz to juz nic nie może, zaczeliśmy szkolenie klikerem i co gówno ciasteczek ani smakołyków tez nie wolno. Normalni mi się już to w głowie nie mieści. ehhh Teraz to szaleje tylko ,zabawki muz abrałam zostawiłam tylko taka świnke latexowa co nią rzuca po pokoju tylko ehhh Quote
madziara1983 Posted April 16, 2007 Author Posted April 16, 2007 Kurcze troche sie mu zaczerwieniło to dziąsło. Ale widze,ż eon ogólnie ma teraz bardziej zaczerwienione dziąsło z tej strony co ten ząb jest.Może dlatego ,ż emu dałam troche jeśc przed chwila. Polałam mu tez tym srebrem koloidalnym ale mysle ,czy do weta nie zadzonic jutro żeby jakiś antybiotyk dał bo my mamy tylko augumentin a to na zeby chyba nie wiele pomoże. Napisałam do mojego kierownika smsa przed chwila czy moze mi inny dzien wolny zamienic z jutrem bo troche cienko widze jutro prace ,czekam na odpowiedx. troche ni na reke mi to bo póxniej znow musze się dostosowac do wolnego tej Pani co do niemiec ze mną pójdzie zgRubym tłumaczyc i znów musze kierownika poprosic o wolne w ten sam dzien co ona będzie miała ehhh kurde troche tak głupio to wszystko wychodzi.A bewz pracy to już w ogóle nic nie zrobie ehhh My jacyś przeklęci chyba jestesmy oboje... Quote
madziara1983 Posted April 17, 2007 Author Posted April 17, 2007 Witajcie ludki. Dziś ide do weta po jakies antybiotyki. Moja noga tez nie boli narazie tz od kąs wstałam. Napisałam wczoraj maila do naszego Dr. Igora i włąśnie czytam odpowiedź , napisal ,żebysmy do warszawy przyjechali bo ma jakiegos bardzo dobrego weta ,który jest stomatologiem i zajmuje się tylko i wyłacznie zebami.Ale napisałam mu ,ze to nie takie proste bo i transport i kasy i takie tam. Gruby już zjada tylko chyba tyle co jest głodny .Tz zostawia ponad połowe michy w wybiera to może coś mu sie podraznilo.Mam nadzieje,że wet jakieś normalne antybiotyki mi przepisze dla niego ehhh Quote
madziara1983 Posted April 17, 2007 Author Posted April 17, 2007 Igusia, a wy rtg szczeny robiliście teraz przed zabiegiem czy dopiero zrobicie póxniej po tym wypełnieniu? Dostaliście jakies leki lub zalecenia specjalne na tego zeba tz np żeby szczotkowac częsciej czyms konkretnym czy cos takiego??? Quote
madziara1983 Posted April 17, 2007 Author Posted April 17, 2007 Witam.Byłam uw eta,przepisał mi unidox na te zeby ,kupiłam ale narazie nie daje dopuki w razie co się nie pogorszy. W poniedziałek idziemy do niemiec na wizyte.Narazie jest jedno ale, zaistaniała taka mozliwośc ,z etam przy operacji nie bedzie anestezjologa,oczywiście zapytam się czy w razie czego nie można z kliniki jakiegoś zabrac ale jesli nie będzie anestezjologa to stach się bac i chyba wtedy nie wiem co zrobimy ale mysle ,ze to zbyt duże ryzyko.W poniedziałek dowiem się dokladnie.Na dodatek dziś wet mnie przestraszył już całkiem wytłumaczył mi ,jak się tego zba usuwa to jakis koszmar ,mówi ,ze ma kształ korzen jak harpun i tzreba najpier go na pół jaka nicia czy czymś takim przepiłowac i dopiero w dwóch częsciach się usuwa.Dziąsło czasem się zaszywa czasem nie żeby skrzepy nie powstały to zalezy. Ale przerażające jest to co mi powiedział ,że zszedł mu pies kilka dni temu podczas operacji, mówi ,ze jak 22 lata pracuje to pierwszy raz w życiu mu się to zdazyło ,pies umarł na serce ,a nie na bezdech i umarł odrazu przy podawaniu narkozy ,masakra normlanie miał miec usuwany ten sam zab. Ale ponoc był taki stan zapalny i tak cierpiał ,że tam juz nie można było czekac.Pies 2 lata owczarek colie. Wet mówił ,ze to jego 3 narkoza w ciągu 6 miesięcy.jesuu a Hektor miał 6 w ciągu 3 miesięcy i do tego tyle premedykacji.Wiecie co przeraża mnie to ,normlanie przeraza. Zrobiła bym wszytsko co tylko możliwe żeby zrobic cokolwiek z tym zebem bez narkozy. Dopiero teraz widze ,że nataką duża skale zeby sa az takim problemem ,jestem w szoku cięzkim. Quote
madziara1983 Posted April 17, 2007 Author Posted April 17, 2007 Jutro zadzwonie jeszce do tegow eta do bolesławca co dostałam numer. Kurde zgubiłam gdzies t a kartke ale znalazłam w wyszukiwarce tą strone jak szukałam wczesniej strony lecznicy ufff Kurde jutro musze isc do pracy na rano ,cienko to widze dziś na piechotke szłam do tego weta i boli noga troche bardziej ehh ,a w pracy zn ow tyle godzin na nogach. Quote
madziara1983 Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 Witajcie ludki ,wiecie co wymysliłam .Dlaczego nie mozna zrobic zeba podając premedykacje i znieczulenie miejscowe w dziąsło, przeciez cholera musza byc jakies metody stosowane w wyjątkowych okolicznościach ehhh Quote
madziara1983 Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 basiagk napisał(a):Masz na mysli "głupiego jasia"? Hmmm nie wiem czy premedykacje nazywa sie głupim jasiem...? Jest to pół uspienie ale moze spowodowac jakies ruchy psa ,pomimo tego ,że śpi. Quote
madziara1983 Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 Wiecie co dzwoniłam tam do tego bolesławca i powiedziano mi tak,że robia zeby tz usuwanie czyszczenie. Zapytałam czy maja narkoze wziewna i Pani powiedziała ,że maja ale w stomatologii nie używają wziewnej tylko dozylnej, co juz zabrzmiało dla mnie z lekka dziwnie. Do tego nie używali jej jeszce więc do swiadczenia raczej nie maja... Zapytałam czy robi to stomatog ,usłyszałam ,ze nie weterynarz bo w weterynarii nie ma czegos takiego jak stomalogia co juz brzmi dla mnie bardzo dziwnie bo czytałam wczoraj o wetach z wawy tz stomatologach i każdy miał napisane w tytule stomatologia ,chirurgia szczekowa..Jakos nie wzbudzili mojego zaufania w żadnym wypaku.Ja juz wyczytałam ,że narkoza wziewna ,która nie jest używana często to cos tam się w niej robi i może zaszkodzic i powinien to robic wet z doświadczeniem. także jednak cokolwiek zadecydujemy po wizycie ogólnej w niemczech.Ja tylko się modle żeby w razie co anestezjolog był w tych niemczech lub żeby choc z innej kliniki wzieli jakiegoś zawołali w końcu chyba mogą bo tam z pewnoscią warunki i medycyna jest bardziej rozwinieta jak na tym zadupiu moim. Jest tam jeszce jedna klinika tylko teraz z tą noga tamnie dojde za bardzo żeby cholera numer spisac czy cos ale wpiatekmoże już dam rade jakoś no i musze jeszce załatwic jakis transport na ta wizyte. Quote
basiagk Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 Oj ta klinika w Bolesławcu to fuszerka pachnie. Quote
madziara1983 Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 basiagk napisał(a):Oj ta klinika w Bolesławcu to fuszerka pachnie. no to nawet nie klinika tylko gabinet weterynaryjny ehh pewnie tylko kase chcą Quote
madziara1983 Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 Byliśmy na długim socerze teraz i na zakupach w zoologicznym tz po takie mieki plasterki mięsne bo kurcze coś musi dostawac w nagrode ehh Wszyscy sa tam w szoku ,ż eon jest taki nadpobudliwy ,a znaja na sjuz troche i pierwszy raz go widzieli osobiście to jak go zobaczyli to powiedzieli ,ze w życiu by nie uwiezyli ,ze ten pies na cokolwiek w życiu był chory ,normlanie padalec taki ze szok, po wyjadał pokarm dla ptaków i obsikał królika w akwarium ,normalnie dzentelmen jak nic i w nagrode mu zabwke jeszce dali ehh Quote
basiagk Posted April 18, 2007 Posted April 18, 2007 :lol::lol::lol: Najbardziej spodobało mi się że obsikał królika!:lol::lol::lol: Quote
madziara1983 Posted April 18, 2007 Author Posted April 18, 2007 basiagk napisał(a)::lol::lol::lol: Najbardziej spodobało mi się że obsikał królika!:lol::lol::lol: chcielismy go wyciagnąć i mu pokazac bo piszczał do niego jak świnka kli kłi ale po tym jak go olał to juz woleliśmy żeby sie bardziej z nim nie zaprzyjaxniał.. Quote
madziara1983 Posted April 19, 2007 Author Posted April 19, 2007 witajcie,dopiero wróciłam z pracy ehhh Gruby narazie czuje się dobrze i nic się nnie zmeniło z tym dziasłem tylko raz bardziej czerwienieje raz mniej ale nie puchnie mocno. A moja noga tak sobie boli ale to wiadomo w koću to jakas interwencja. Narazie za wiele tam nie widze bo krew się zbiera,moze za jakies dwa tzry dni zobaczymy czy będzie lepiej z ato druga mnie strasznie boli od chodzenia na palcach w pracy ehh masakra.W poniedziałek już na ta wizyte doniemiec idziemy ehh czas zleciał.Narazie na wizyte mamy i ewentualne badania jak trzeba będzie zrobic gorzej z zabiegiem ,musimy w razie co uzbierać. Quote
madziara1983 Posted April 20, 2007 Author Posted April 20, 2007 Witajcie, u nas nic nowego. Zaraz ide do tej Pani żbey wypisac nawazniejsze rzeczy po niemiecku tz po koleji wszytskie zabiegi itp,żeby nic nie zapomniec powiedziec ,a w poniedziałek na wizyte. Quote
Recommended Posts