Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

prosze wstrzymajcie się do juta , zwykle na chirurgii nie mam problemu z załatwieniem czegoś , dajcie do kogoś z was tel. to rano jak uda mi się załatwić zadzwonię

Posted

Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie :) , ja dowiem się jutro u naszych wetów, i wlaśnie mi się przypomniało że jakiegoś lekarza mamy w Rudzkim Toz-ie . Myśle że jeśli by ta gąbka była nieosiągalna taniej , to doktor nie dawał by nadzieii że można ją gdzieś załatwić.
Wpłata
- ann 1 - 40 zł - jednorazowa

1318 zł + 40 zł = 1358 zł Dziękujemy:)

Posted

czerda napisał(a):
prosze wstrzymajcie się do juta , zwykle na chirurgii nie mam problemu z załatwieniem czegoś , dajcie do kogoś z was tel. to rano jak uda mi się załatwić zadzwonię

Jak Ci się uda to dzwoń :) ,tel. 505- 843-542 może być trochę przeterminowana tylko nie dłużej niż 5 m-c . Serdeczne dzięki . :)

Posted

no jestem, wykorzystałam sporo miejsc gdzie mogłabym mieć nadzieję na tę gąbke. Doktor FABISZ wie co dobre. Mało mamy szans z pozyskaniem ze szpitalnego odzysku. W związku z kosztami niemałymi są te gąbki wykorzystywane z zachowaniem ścisłego zarachowania, i nie są jak to dawniej bywało zamawiane i nie wykorzystane aż do przeterminowania. taka mam odpowiedż z kilku miejsc gdzie się tego używa. Można się ewentualnie pokusić o kupno w hurtowni jak najtaniej, co rzecz jasna nie będzie o wiele taniej.

Ale można zaproponować , jeśli się następnym odbiorcom naszych apeli nie uda, coś dobrego również ale bardziej osiągalnego. Ja mam na myśli plastry tzw srebrne które stosowałam z ogromnym sukcesem za radą bajki, czy BALSAM SZOSTAKOWSKIEGO,(leczący nawet zmiany martwicowe) trudno osiagalny ale mam żródło, czy to co poradził chirurg gliwicki roztwór 10 % jakichś soli, dr. FABISZ wie zapewne o co chodzi. Polecam też do kurowania ran takie siateczki nasączone antybakteryjnie i zapobiegajace przyklejaniu ie opatrunku do rany z niemieckiej firmy Dressmana w różnych rozmiarach. stosowałam i były bardzo pomocne. w dalszym etapie gojenia rany polecam niezawodny absolutnie ekstrakt propolisowy, naturalny antybiotyk.
Niemniej jednak, czekamy jeszcze na kilka odpowiedzi od osób zapytanych, no i od cioteczki czerdy. Pytałam też dr Stefa z Obornik, o rozległych znajomosciach. nie jest łatwo. pozostają hurtownie.

Posted

Teresko, balsam szostakowskiego to na tony mogę Ci załatwić, to żaden już deficyt. te 10% sole, to pewnie Natrium Chl., używa się go bardziej do "wyżerania" rany, aby ją oczyścić i zmusić do ziarninowania.
Opatrunki parafinowe o których mówisz polecam, sprawdzają się nawet przy poważnych ranach i owrzodzeniach.

Posted

Bardzo przepraszam za offa - ale czy ktos moze mi powiedziec, czy schroniskowy wet moze psa po wypadku z bezwladnymi nozkami - ot tak wrzucic do boksu i stwierdzic, ze potrzebne jest przeswietlenie i nas tym koniec...? bo nie ma rtg - piesek ma umrzec???Rasny Boga... to sie dzieje w Stargardzie Szczecinskim!!!

http://www.dogomania.pl/threads/185675-Dramatycznie-pilne!!!?p=14760116#post14760116

nie wiem, co robic - dzwonic tam? co powiedziec\/ jak pomoc????

Posted

TERESA BORCZ napisał(a):
no jestem, wykorzystałam sporo miejsc gdzie mogłabym mieć nadzieję na tę gąbke. Doktor FABISZ wie co dobre. Mało mamy szans z pozyskaniem ze szpitalnego odzysku. W związku z kosztami niemałymi są te gąbki wykorzystywane z zachowaniem ścisłego zarachowania, i nie są jak to dawniej bywało zamawiane i nie wykorzystane aż do przeterminowania. taka mam odpowiedż z kilku miejsc gdzie się tego używa. Można się ewentualnie pokusić o kupno w hurtowni jak najtaniej, co rzecz jasna nie będzie o wiele taniej.

Ale można zaproponować , jeśli się następnym odbiorcom naszych apeli nie uda, coś dobrego również ale bardziej osiągalnego. Ja mam na myśli plastry tzw srebrne które stosowałam z ogromnym sukcesem za radą bajki, czy BALSAM SZOSTAKOWSKIEGO,(leczący nawet zmiany martwicowe) trudno osiagalny ale mam żródło, czy to co poradził chirurg gliwicki roztwór 10 % jakichś soli, dr. FABISZ wie zapewne o co chodzi. Polecam też do kurowania ran takie siateczki nasączone antybakteryjnie i zapobiegajace przyklejaniu ie opatrunku do rany z niemieckiej firmy Dressmana w różnych rozmiarach. stosowałam i były bardzo pomocne. w dalszym etapie gojenia rany polecam niezawodny absolutnie ekstrakt propolisowy, naturalny antybiotyk.
Niemniej jednak, czekamy jeszcze na kilka odpowiedzi od osób zapytanych, no i od cioteczki czerdy. Pytałam też dr Stefa z Obornik, o rozległych znajomosciach. nie jest łatwo. pozostają hurtownie.

Pani Tereso ta gąka jest po to , aby podczas operacji umieścić ją bezpośrednio na kości i tam zaszyć , ona pozostanie w łapie będzie przez długi czas uwalniać antybiotyk wewnątrz , aż do całkowitego wchłonięcia się . Tego się niczym nie da zastąpić , Volwerin nie ma na zewnątrz ani jednej ranki, aby używać innych środków.

Żeby wszystko dokładnie wyjaśnić. Nasz weterynarz wcześniej mówił żeby tej łapy na razie nie ruszać , żeby dać jej czas bo tam zrobi się ziarnina ( zrost) który powinien tą łapę usztywnić.
Cała komplikacja polega na tym że rzeczywiście tam zrobił się zrost tylko nie w tym miejscu co trzeba , dlatego Volwerin zaczął gorzej chodzić , nie ta część łapy zaczeła się usztywniać . Podczas tej operacji trzeba całą tą bliznę usunąć , zeskrobać z kości i na tej wyskrobanej kości będzie ta gąbka położona i będzie uwalniać antybiotyk , żeby nie doszło do komplikacji np. zapalenia okostnej lub kości , co mogło by się bardzo źle skończyć. Z antybiotyków tylko linco-spectin , jest w stanie tak głeboko wnikać , a i to nie aż tak dobrze jak antybiotyk z tej gąbki, który jest uwalniany dokładnie miejscu operacji . Dlatego jest ona taka ważna.

Posted

Słuchajcie, ale ktoś mówił, że ta gąbka ma być mniejsza. Czy ją da się kroić. Może jest możliwość podzielenia się nią z kimś?
Gdzieś było wcześniej napisane o rozmiarze 5x5, a ta, która jest w sprzedaży ma rozmiar 10x10. Z tego można zrobić 4 takie małe.
Czy ona musi być całkiem sterylna i niewykorzystane resztki się wyrzuca?

Posted

pytałam mamę, szpitale są ściśle rozliczane z tej gąbki, zamawiają tak, że nic im nie zostaje nawet przetrminowane, ale zapyta jeszcze koleżankę z innego szpitala.

Posted

Trzymamy kciuki bardzo mocno Fioneczko, może opatrzność bedzie czuwać nad Volwem, i uda ci się zdobyć.!!!

Ja znów mam odpowiedż z dwóch następnych szpitali, jak wszędzie, wyliczane co do grosza, i nie ma przeterminowanych. rzadko używane. i nie dziwię się ze są szpitale gdzie to nawet nie jest znane. Cioteczka chorzowska nie opusciła nawet wizyt u ząbkowych chirurgów. Stomatolodzy też nie mogli pomóc. czekam na cud u fioneczki. jesli nie ma i nie da się zastąpic to skladamy się i kupujemy ilość wymaganą, byle już volw nareszcie chodził i był zdrowy. Nie jest nam przeceż potrzebna jakaś wielka ilość do tej łapki. no to mierzymy nasze przywiązanie do psikowego szczęścia szczyptami gąbki z nieba, cioteczki nie zostawiamy volwa bez garamycynowego szczęścia, a nóż zostanie ciut dla psika z urwanym fragmentem łapki.

Posted

jest taki opatrunek , nazywa się Collatamp EG , to samo co gąbka garamycynowa , o rozmarach 5 x 5
ale duzo tańszy , cena hurtowa brutto ok 130-140 zł , detaliczna ok . 190 zł
może wet się wypowie

Posted

[quote name='figa33']jest taki opatrunek , nazywa się Collatamp EG , to samo co gąbka garamycynowa , o rozmarach 5 x 5
ale duzo tańszy , cena hurtowa brutto ok 130-140 zł , detaliczna ok . 190 zł
może wet się wypowie
Figa ma racje - zajrzyjcie proszę - w tym dokumencie - na 26 sytronie jest opis dzialania Collatampu EG - http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:uTj2SIvAk7QJ:www.viamedica.pl/gazety/gazeta6/zamow_art_pdf.phtml%3Fid%3D45%26indeks_art%3D433+Collatamp+EG&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEESifxKwWGiBPIyaguug3V2RWVsnN7Ogrtvq0M4_9rO0zf_xQeNo86ssk1ARGrt3HvHqb27S0UrUXKC19lSf6gHcMIHg5yuDOaB4Ky-1K9zTuh0pIezyWvOZ-UzGVdwu-oKsE5rpq&sig=AHIEtbSDElK-4LqmRvPx47O7HiEijGSZwg