Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No,proszę! I Fifi nie jest już taki samotny...!:) Ta Dogomania to jednak miodzio!

Zastanawiam się,czy dziadziunia nie trzeba by było na początek oddać w ręce sprawnego weta na przegląd-włącznie z badaniami krwi i moczu...?Bo jeśli znajdzie się ten wymarzony domek (u Renaty...),to dobrze byłoby wiedzieć,jak należy się nim zajmować.Więc jeśli robiłyśmy jakąś finansową zbiórkę,to może najpierw na lekarza? Co myślicie?

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Oczywiście! Kochane jesteście z tym moim pomysłem imienia. Fifi, tak, jak największy pieszczoch, maskotka:)
Wymiękłam przy nim, zerwał się i zsikał. Taki jest dzielny. A na dobrą sprawę umiera.

Proszę i błagam o dom dla tego pieska!

Posted

Syla napisał(a):
To gdzie ta księgowa Fifiego?

Od biedy-ja nią zostanę,chociaż żem humanistka...
Ale dopiero wtedy,gdy lepsi zawiodą,poczekajmy jeszcze trochę...

Posted

elmira napisał(a):
Wysłałam juz Pm do Renaty. Prawda jest taka, że dla Fifi najlepszy byłby DT, gdzie byłby on jedynym psem.

Jestem Elmirko,Cześć Dziewczynki:)Niestety na razie nie mogę pomóc:-(.Mam w tej chwili 10 psiaków,w tym 8 stare,chore i niektóre do tego ślepaczki.Do Syla jadą w maju 2 staruszki,ale i tak zostanie mi 8 psiaków,chyba,że jakiegoś jeszcze wyadoptuję.Ale wiecie,jak idą adopcje starych,chorych psów:shake:.Od razu mówię,że będą tu spore koszta.Mój Antoś
  • pod koniec życia miał podobne objawy,nie trzymał moczu,tylne nóżki odmawiały posłuszeństwa,był słabiutki:-(.Leczenie było drogie.Dostawał karsivan(około 60zł/miesiąc),codziennie zastrzyki na stawy+p/bólowe(15zł/zastrzyk),a wcześniej tabletki na stawy(50zł/miesiąc).Jeżeli Fifi miałby chore serduszko,to w najlepszym wypadku dostawałby furosemid(4zł/miesiąc),a w najgorszym wypadku vetmedin(100zł/miesiąc).Na dzień dobry badanie krwi(80-100zł).Także koszty są potężne:sad:.Dojdzie też koszt pampersów,bo gdy psiak popuszcza mocz,to niestety trzeba go wsadzić w pieluszki(30zł/miesiąc)No chyba,że zostawimy malucha bez leków i będzie odchodził w bólu,bo ból będzie na pewno....Sądząc po opisie objawów niestety trzeba będzie podjąć takie leczenie i prawdopodobnie będzie to leczenie dożywotnie.Obym się myliła,ale niestety tak to wyglądało u Antoniuszka
  • ,teraz w podobny sposób leczę mojego starutkiego Niniusia...

• Posted

Jestem bardzo szczęśliwa,Renatko5,że zajrzałaś na wątek Fifiego i dziękuję,że otwarcie napisałaś,o kosztach związanych z leczeniem psiaka ,bo chyba przede wszystkim z tym musimy się liczyć..:(

Ponawiam więc pytanie :zbieramy na hotelik czy najpierw na weta?
    Z tego,co napisała Renata wynika,że Fifi cierpi....Może zatem warto zawieźć go najpierw do weterynarza,porządnie zbadać,wzmocnić,podać leki przeciwbólowe ,a później-wymóc na kierowniku przeniesienie go w bardziej komfortowe miejsce i dopiero wtedy zabrać się za szukanie mu domu?
    Wy jesteście doświadczone w pomaganiu psiakom,ja-dopiero się uczę,ale takie mam przemyślenia,o których napisałam wyżej...Co Wy na to??? Czasu mamy niewiele ,ulżyjmy mu chociaż w cierpieniu...

Posted

Jeżeli Fifi ma problemy z chodzeniem,to na bank go boli:-(.To są pewnie sprawy zwyrodnieniowe,a w tym wypadku zawsze występuje ból.Leki p/zapalne i p/bólowe Fifi powinien dostać jak najszybciej

Posted

Renata5 napisał(a):
    Jeżeli Fifi ma problemy z chodzeniem,to na bank go boli:-(.To są pewnie sprawy zwyrodnieniowe,a w tym wypadku zawsze występuje ból.Leki p/zapalne i p/bólowe Fifi powinien dostać jak najszybciej

Jesteś dla mnie autorytetem, więc ,co radzisz? Zbiórkę na porządną pomoc weterynaryjną,prawda? Już mogę wpłacać i umawiać weta!

Posted

ketunia napisał(a):
    Dziewczyny w takim razie daję 100 zł na badania.
    Dajcie znać na pw gdzie mam wysłać pieniążki.
    Trzeba go zbadać jak najszybciej.

Oj Ketunia,jestes szalona,ale oczywiście pozytywnie:loveu:
    100zł,to koszt gruntownego badania krwi.Będzie wiadomo jak wygląda cała morfologia,jak sprawuje sie trzustka,wątroba i pozostałe narządy.Serduszko od biedy można zbadac osłuchowo,dobry wet pozna,czy są szmery lub nierówna praca serca.EKG nie jest niezbędne,bo to tez koszt około +/-60zł.Ja bym od razu zaaplikowała steryd na stawy + leki p/bólowe.Po 2-3 dniach steryd bym odstawiła i zaaplikowała metotreksad.Tak leczy się psiaki ze stanami zwyrodnieniowymi stawów,a u Fifiego na taki stan mi wygląda

Posted

jostel5 napisał(a):
    Jesteś dla mnie autorytetem, więc ,co radzisz? Zbiórkę na porządną pomoc weterynaryjną,prawda? Już mogę wpłacać i umawiać weta!

Wetem nie jestem z zawodu,ale ponad 25 lat pomagałam bezdomnym,poranionym,pobitym bezdomniakom i jakoś udało mi sie każdego wyleczyć,a w tamtych czasach nie było tylu wetów co teraz i człowiek zdany był na siebie:).Teraz jestem stałym gościem u wetki ze względu na swoje starowinki,także coś tam kumam,jeżeli chodzi o leczenie staruszków i rozpoznawanie objawów choroby u takich właśnie psiaków.Dlatego tez podstawą jest zabrac Fifiego do weta,porządnie go przebadac i podać leki.W tytule napisz proszę,że zbieramy na weta i leki dla umierajacego psa...lub coś w tym stylu.

Posted

Wiem,z jakim oddaniem walczysz o swoje psiaki ,bo z zapartym tchem czytałam wątki niektórych z nich...Popłakałam sobie też jak należy i powzruszałam takoż samo!:)

Próbowałam zmienić tytuł,ale jakoś mi to nie wychodzi...Może jutro (to znaczy-dzisiaj) ktoś coś mi podpowie! Bez umiejętności sprawnej obsługi komputera jest się tu czasem jak bez ręki! Nad czym boleję.

Posted

jostel5 napisał(a):
    Wiem,z jakim oddaniem walczysz o swoje psiaki ,bo z zapartym tchem czytałam wątki niektórych z nich...Popłakałam sobie też jak należy i powzruszałam takoż samo!:)

Próbowałam zmienić tytuł,ale jakoś mi to nie wychodzi...Może jutro (to znaczy-dzisiaj) ktoś coś mi podpowie! Bez umiejętności sprawnej obsługi komputera jest się tu czasem jak bez ręki! Nad czym boleję.1

Pod pierwszym postem naciśnij "edytuj post". Wtedy na górze możesz zmienić tytuł wątku.

Posted

Próbowałam!!! Wyświetla mi się "Raportuj zły post" i tyle! Chyba chodzi o to,by dać modom znać,że wypisuje się tu jakieś zberezeństwa...Nie pojawia się nic więcej!:(

Posted

ketunia napisał(a):
    Pod pierwszym postem naciśnij "edytuj post". Wtedy na górze możesz zmienić tytuł wątku.

Ketunia,a Ty Kochana walnij Moruskowi piękne allegro,bo chłopak nam wrócił do zycia,więc niech nacieszy sie swoim własnym,osobistym domkiem:)

Posted

Renata5 napisał(a):
    Ketunia,a Ty Kochana walnij Moruskowi piękne allegro,bo chłopak nam wrócił do zycia,więc niech nacieszy sie swoim własnym,osobistym domkiem:)

w takim razie zrobię allegro. Tylko z pięknym tekstem będzie problem:)