Martens Posted May 25, 2011 Posted May 25, 2011 Heximus napisał(a):Fmm a zastanawialaś sie może nad psem typu Letriwer ??? Golden albo Labrador, moja niedowidzaca sasiadka ma takiego psa kiedy ma ochote na całodzienny spacer pies wiernie jej toważyszy a kiedy czuje sie gorzej pies wiernie lezy, z tego co sie orientuje te psy sa bardzo oddane wierne grzeczne i cierpliwie oczekuja powrotu wlasciciela po wielu godzinach pracy potrafia sie swietnie dostosowac do kazdej aktywnosci wlasciciela Retriever, nie letriwer ;) Ja mam zgoła odmienne obserwacje - mam na osiedlu mnóstwo labków, które są wulkanami energii o delikatności słonia w składzie porcelany, rzucają właścicielami jak worami kartofli na końcu smyczy, wyrywają się do wszystkiego co żyje... I obie rasy to psy pracujące, potrzebuję dużo ruchu - szczególnie w młodym wieku. Quote
Heximus Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 Sorry ale nie mam tego psa i nie wiedzialam jak sie pisze :) Ogolnie to mialam na mysli Goldena. Podobno bardzo opiekuncze ale oczywiscie decyzja nalezy nie do mnie :) ja chcialam szatana i mam.... Tylko żaluje za je bez konca.... Quote
dagg Posted May 26, 2011 Posted May 26, 2011 [quote name='Heximus']Sorry ale nie mam tego psa i nie wiedzialam jak sie pisze :) Ogolnie to mialam na mysli Goldena. Podobno bardzo opiekuncze ale oczywiscie decyzja nalezy nie do mnie :) ja chcialam szatana i mam.... Tylko żaluje za je bez konca.... [quote name='`Fmm']Nie napisałam, że potrzebuję psa obronnego. Pisząc o nieufności myślałam o pewności siebie. O tym, że jak zaatakuje (lub będzie próbował) mnie inny pies, nie skuli ogona i nie schowa się za mnie. Nie chcę, żeby mój pies miał zapisane w genach, np. radosne powitania i skakanie na ludzi w stylu labradora. Nie musicie pisać, że to zależy od wychowania, ja to doskonale wiem, jednak jak pies ma "zaprogramowane" takie cechy to trudniej jest tego oduczyć. Tak więc chyba wyjaśniłam na czym ta obrona i nieufność miałaby polegać:) Myślę również, że BOS jest nieufny, a sprawdza się w ratownictwie (wodnym). Następnym razem radzę przeczytac CAŁY wątek przed doradzaniem ras, które Autorka wyklucza... Quote
Dog_lover Posted May 28, 2011 Posted May 28, 2011 Może maltańczyk, chyba najbardziej pasuje do listy :) Quote
Martens Posted May 28, 2011 Posted May 28, 2011 Dog_lover napisał(a):Może maltańczyk, chyba najbardziej pasuje do listy :) Szczególnie do towarzyszenia w sportach, ratownictwa wodnego i wielkości rzędu owczarek niemiecki :roll: I tego: "jak zaatakuje (lub będzie próbował) mnie inny pies, nie skuli ogona i nie schowa się za mnie.". Quote
Recommended Posts