Pies Pustyni Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 lapiovra napisał(a): Poza tym przyrownywanie zwierząt rzeżnych do psów, to też dla mnie pomyłka. A to dlaczego,jesli mozna wiedziec? Quote
tabaluga1 Posted July 7, 2010 Posted July 7, 2010 lapiovra napisał(a):ja mam pytanie, kiedy byl ten wywiad, nie wyłapałam daty, Na początku kwietnia tego roku,tak jak Karmi założyła ten wątek. . A tu sąsiednie stanowisko prokuratury w sprawie dyskutowanej z rzecznikiem,tez z dogo : Karmi napisał(a):Sylwia Rogala-Walczyńska- ,,Prawnokarna ochrona zwierząt" Prokurator, 3-4/2009,str 88 http://lex.pl/czasopisma/prokurator/spt_3-4_09.html ,,Na marginesie prowadzonych rozważań warto przez chwilę zatrzymac się przy problematyce procederu obcinania (kopiowania) uszu i ogonów psom. Należy przypomniec, iż ustawodawca zakazując znęcania się nad zwierzętami wyróżnił w art. 6 ust. 2 u.o.z. m.in. umyślne zranienie lub okaleczenie zwierzęcia, niestanowiące dozwolonego prawem zabiegu (art.6 ust. 2 pkt. 1) oraz dokonywanie na zwierzętach zabiegów i operacji chirurgicznych przez osoby nie posiadające uprawnień bądź niezgodne z zasadami sztuki lekarsko-weterynaryjnej, bez zachowania koniecznej ostrożności i oględności oraz w sposób sprawiający ból, któremu można było zapobiec (art. 6 ust. 2 pkt. ) Przepis art. 27 ust. 1 u.o.z. formułuje dwa podstawowe warunki dotyczące wszelkich zabiegów lekarsko – weterynaryjnych przeprowadzanych na zwierzętach, a mianowicie: wymagania dotyczące celu, którym może byc tylko: a) ratowanie życia lub zdrowia zwierzęcia, b) konieczne ograniczenia populacji oraz wymagania dotyczące osoby prowadzącej zabieg, która może byc wyłącznie osoba uprawniona. Natomiast ust. 2 art. 27 obejmuje trojakiego rodzaju zabiegi wykonywane na zwierzętach: lekarsko-weterynaryjne; zootechniczne; inne wynikające z technologii produkcji. A zatem ustanowione w tym przepisie wymagania obejmują, od strony osób wykonujących zabiegi, posiadanie kwalifikacji określonych w odrębnych przepisach i od strony sposobu wykonywania zabiegów zachowania koniecznej ostrożności, zapewniając ograniczenie cierpień i stresu zwierzęcia. Zabiegi lekarsko – weterynaryjne wykonywane na zwierzętach w sytuacji niespełniania, któregokolwiek z wymienionych warunków uznawane są za zranienie lub okaleczenie zwierzęcia, które nie stanowią zgodnego z prawem zabiegu. Naruszenie nakazów i zakazów ujętych w art. 27 zostało uznane za wykroczenie, za które przewidziano karę aresztu lub grzywny,a także (fakultatywnie) nawiązkę w wysokości 1000 zł na cele związane z ochroną zwierząt. Analizując powyższe przepisy należy dodac, że art. 27 nie przedstawia w sposób jednoznaczny definicji zabiegów lekarsko – weterynaryjnych, zootechnicznych oraz innych zabiegów wynikających z technologii produkcji, jak również nie rozstrzyga w kategoryczny sposób problematyki obcinania (kopiowania) ogonów i uszu psom. Z uwagi na to stwierdzic trzeba, że kopiowanie uszu psom, skracanie im ogonów czy też pozbawienie możliwości wydawania głosu oraz usuwanie pazurów i zębów itp., co prawda ma charakter zabiegów chirurgicznych, jednakże są to zabiegi niezgodne z prawemi karalne na podstawie przepisów ustawy o ochronie zwierząt, ponieważ nie mają nic wspólnego z ratowaniem zdrowia lub życia zwierzęcia. Ich celem są jedynie względy estetyczne i interes finansowy właścicieli oraz lekarzy weterynarii." Quote
lapiovra Posted July 10, 2010 Posted July 10, 2010 tabaluga1;14999618]Na początku kwietnia tego roku,tak jak Karmi założyła ten wątek. Bardzo dziękuję za odpowiedż, i nie powiem, ze nie jestem zaskoczona, wydawało mi sie, ze to "starszy" wywiad. Z uwagą przeczytałam również powyższe pismo, z niego jasno wynika, co wolno a co jest zakazane. . Quote
Kateczka Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 zaznaczę sobie....jestem przeciwniczka tego typu zabaw z naturą....i Związku tez od jakiegoś czasu.... Quote
tabaluga1 Posted July 11, 2010 Posted July 11, 2010 Karmi napisał(a):Sylwia Rogala-Walczyńska- ,,Prawnokarna ochrona zwierząt" Prokurator, 3-4/2009,str 88 http://lex.pl/czasopisma/prokurator/spt_3-4_09.html Wniosek : Obcinanie psom uszu, a także skracanie im ogonów to zabiegi niezgodne z prawem i karalne na podstawie przepisów ustawy o ochronie zwierząt . Quote
Recommended Posts