Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie!
Poszukuję informacji o wybiegach dla psów w różnych miastach Polski. Ciekawa jestem, czy są miasta, gdzie stworzono godne warunki wybiegania się dla czworonogów. Ostatnio różne gminy wprowadziły całkowity zakaz puszczania psów luzem na terenie niektórych miast. Wydaje mi się, że jest to nie zgodne z prawem (z ustawą o ochronie zwierząt), ponieważ do normalnego życia psy potrzebują ruchu, również swobodnego, nie tylko na smyczy.
Wiem, ze w wielu zagranicznych miastach, a nawet na pojedynczych osiedlach są usytuowane specjalne wybiegi tylko dla psów. Jeśli w Waszym mieście są takie miejsca, napiszcie, pochwalcie się!

Posted

U mnie w mieście (Gorzów) jest wybieg dla psów, a właściwie tor agillity. Ale to raczej nie jest godne nazwania torem, czy wybiegiem... Po pierwsze jest maleńki, usypany piaskiem - spuszczony pies się tam nudzi, jeśli nie znajdziemy mu zajęcia. Po drugie psiarze częściej traktują go jako psi wychodek, więc trzeba uważać, żeby nie wdepnąć (a pojemnik na kupy jest przy wejściu...). Miejsca na wybieganie tam specjalnie nie ma, bo jest on podłużny i dosć wąski, pies nie może się nawet dobrze rozpędzić. Przeszkody są z drewna, niezgodne całkiem z regulaminem agillity, połamane i poniszczone... ponadto menele traktuja go często jako dobrą miejscówkę, także szkoda słów. No i co to jest jeden "wybieg" na tyle psiarzy! Jak się wejdzie, to zaraz już krążą i pytają, kiedy się wychodzi...
w miastach są specjalne tereny, gdzie można spuszczać psa, ale nie każdy ma możliwosć dojechania tam, niestety.
I takie moje skromne zdanie: jak ktoś ma w 100 % odwoływalnego psa, to powinien móc spuszczać, bo co to komu szkodzi? Jeśli pies nieodwoływalny, to nie ma co puszczać, bo to nieodpowiedzialne.
A ja się wycwaniłam, kupiłam linkę 30 m i pies zadowolony lata "luzem" :) I nikt mi nie powie, że nie jest na smyczy. Także trzeba sobie jakoś radzić.

• 3 weeks later...
Posted

Witajcie!
mam pytanie odnośnie wybiegów- czy orientujecie sie jakie ( i czy w ogóle są) jakieś prawne ustalenia, wytyczne itp dotyczące tego jak powinien wyglądać ( wielkość, wyposażenie, lokalizacja np. odległość od osiedli itd) taki "moejski" wybieg dla psów? Czy zależy to wyłącznie od włodarzy danego miasta i ich uchwał czy też sa jakieś "wyższe" wytyczne- ustawa, rozporządzenie albo coś podobnego?

Posted

przy tatrzanskiej buduje sie park jakis a jak na razie to jest ogrodzony plac z furtkami - tam psiarze zrobili sobie wybieg ;). Taki na dziko ale zawsze jest miejsce aby psy sie bezpiecznie wyhasaly.

• 3 weeks later...
Posted

Karilka napisał(a):
przy tatrzanskiej buduje sie park jakis a jak na razie to jest ogrodzony plac z furtkami - tam psiarze zrobili sobie wybieg ;). Taki na dziko ale zawsze jest miejsce aby psy sie bezpiecznie wyhasaly.

A w jakim mieście - w Łodzi? Czy jest on ogrodzony?

• 2 weeks later...
Posted

W Gdańsku jest kilka. Ja chodzę z psiną na najbliższy - w parku nad Strzyżą. Jak jest jakiś przyjazny psiak to się z nim bawi albo sobie ćwiczymy Obi i PT. Są laweczki, śmietniki, drzewka...

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Moi drodzy!
Między innymi dzięki Waszej pomocy i tematowi o braku wybiegów dla psów w polskich miastach powstał artykuł, który został wydrukowany w miesięczniku "Przyjaciel Pies".
Od dziś w kioskach!
[SIZE=3]http://pies.pl/p_index.php?strona=strona&kat=183&id_a=2316

Serdecznie dziękuję za pomoc przy powstawaniu materiału!!

• 5 months later...
  • 5 months later...
  • 3 months later...
  • 3 months later...
Posted

kavala napisał(a):
A w Krakowie coś takiego jest?

ja znam jeden, na ul. Strzelców (Prądnik Czerwony).... ogrodzony, trochę trawki, piasku, ławeczki i ścieżki dla właścicieli, kosze na "nieczystości"...
miejsca do pobiegania trochę jest, można spotkać inne psiaki, pies ma możliwość socjalizacji.. ale żadnych sprzętów dodatkowych nie ma...

cytując prasę "W 2007 roku z inicjatywy właścicieli psów, których wsparli radni dzielnicy przy ul. Strzelców, powstał jedyny w Krakowie wybieg z prawdziwego zdarzenia. Duży i ogrodzony."

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Ciekawy temat, bardzo na czasie i myślę, że trzeba o tym rozmawiać !
Właśnie niedługo mam bronić pracę inżynierską, aby zostać architektem krajobrazu. Jest ona na temat psich wybiegów, jako że psy to moje życie :)
Chętnie więc porozmawiam, nawiążę współpracę :)
Tak jak zauważono na początku- miasta zakazują puszczania psów luzem. Jako psiarze doskonale sobie zdajemy sprawę co się z tym wiąże- pies jest nieszczęśliwy, ponadto może być uciążliwy dla otoczenia. Jeśli miasto nie daje w zamian psich azyli, myślę że zmusza nas do łamania ustawy o ochronie zwierząt, albo własnych przepisów, bo kto z nas nie zaryzykuje mandatu aby pies mógł trochę pobiegać? Mało kto może sobie pozwolić na wypady za miasto kilka razy w tygodniu. Myślę, że musimy napierać. Parki dla psów powinny być normą w przestrzeni urbanistycznej - tak jak są w wielu miastach zagranicznych.
W Olsztynie udało mi się zlokalizować 3 wybiegi. Ciężko było znaleźć o nich informacje bo są przenoszone albo znikają. To jeden na ulicy Żołnierskiej:

https://lh3.googleusercontent.com/-p49VCaaFq1g/TyU0FkFrbSI/AAAAAAAAAYI/xJvPrBpYjec/s800/zolnierska.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-yiayfxRxIEA/TyU0HUYMPJI/AAAAAAAAAYU/j3fnu1-OiKE/s800/zolnierska%2520%25282%2529.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-S6uCo0izS6s/TyU0OCmkdRI/AAAAAAAAAYg/0OdRpOlDOOw/s800/zolnierska%2520%25283%2529.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-DuZSKj-4VnA/TyU0N5OCAkI/AAAAAAAAAYc/IPQ7xGymgzg/s800/zolnierska%2520%25284%2529.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-TXQ3fEv1Ups/TyU0Ok7NRII/AAAAAAAAAYo/UWvPBS9j960/s800/zolnierska%2520%25287%2529.JPG
Nie wygląda najlepiej, ale cieszmy się że w ogóle istnieje.
Niestety taka jak Polska rzeczywistość. Moim zdaniem trzeba dbać o to, żeby takie przestrzenie nie tylko powstawały, ale były też zadbane, BEZPIECZNE! oraz jeśli nie atrakcyjne wizualnie, to przynajmniej estetyczne. Jak mają one zyskać aprobatę społeczną, kiedy wyglądają tak jak powyżej? Ludzie nie chcą mieć takiego terenu pod blokiem, zwłaszcza gdy właściciele nie sprzątają po swoich psach. A skoro mieszkańcy takich miejsc nie chcą.. to ciężko będzie walczyć aby było ich więcej.

Edited by leepa