Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

co mówi prawo na ten temat? czy psiaki mogą wchodzić na plażę? czytałam o tym wypowiedzi forumowiczów ale niczego się nie dowiedziałam, więc postanowiłam ząłożyć nowy temat... czy psy nie mogą wchodzić tylko wtedy kiedy jest znak zakazu wprowadzania ich?

• 1 month later...
Posted

pies na plaży jest legalny od października do maja.Spokojnie w październiku ładujesz się na piasek i nie masz problemu,ale w maju już stop.W tych miesiącach nawet tam gdzie masz znaki zakazu wchodzisz.My przeszlismy całą plażę z gdyni do sopotu i nawet na molo sopockie:)nie ma problemu.Nie wiem jak jest z dikimi plazmi,ale ja teraz na takiej byłam i psiarze okoliczni też tam byli,więc chyba na dzikich luz...pozdrowionka

Posted

Są już plaże "dla psów" na półwyspie , dziś byłam na jednej z nich, w Kuźnicach za Helem, to jest wejście nr. 29, jest też plaża dla psów między Juratą a Jastarnią , niestety nie pamiętam który to numer wejścia,...., na tych plażach jest tablica informacyjna z napisem "TU MOŻESZ ODPOCZYWAĆ Z PSEM..." . Na pozostałe plaże wole nie wchodzić jeśli jest zakaz.... Nie wiem jak jest z "dzikimi" plazami, ale skoro nie ma zakazu, to czemu nie spacerować....

• 2 months later...
Posted

My drugi rok z rzędu spędzaliśmy urlop z psem w Unieściu koło Mielna.
W samym Mielnie przy dwóch wejściach jest znak "zakaz wprowadzania psów", ale już trzecie zejście (licząc od "centrum" w stronę Unieścia) tego zakazu nie ma i nikt nie zwraca uwagi, że nie wolno czy nie wypada - nawet ratownicy na odcinkach strzeżonych.

Jeśli chodzi o samo Unieście - zakazu wprowadzania psów nie ma przy żadnym z wejść. Dla zdrowia psychicznego naszej suni - wybieramy raczej te "boczne" wejścia z mniejszą ilościa rozwrzeszczanej dzieciarni - ale w zasadzie można korzystać z calej plaży. Zresztą nie tylko my wybieramy boczne wejście, bo w sąsiednich "boksach" z wiatrołapu często spotykamy i inne czworonogi.

Popoludniami, gdy oblężenie plaż jest mniejsze nikomu nie przeszkadza, by psa spuścić czy iść z nim popływać.

Oczywiście gdy psu przytrafi sie kupa na plaży - wszyscy patrzą na ręce właściciela - czy na pewno posprząta. Ale myśle, że nie jest to problem - w końcu sami też nie chcemy opalać się wśród psich odchodów. Nie ma wprawdzie osobnych kubłów na psie odchody, ale samych koszy na śmieci jest wystarczjąco dużo aby utrzymać plaże w czystości.