Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ładny porządek :)
Neliska naszczęście była bardzo grzecznym szczeniaczkiem i obyło sie bez większych zniczeń - jedna para butów pogryziona, zrzucony zegar i pogryziona tarcza ( zegarmistrz zreperował ;) ) troszke pogryzione drewniane ściany i modrzew na działce i to chyba wszystko :)
Wypadków za to miała dużo... ze schodów to spadała codziennie bo za każdym razem chciała być pierwsza na dole, raz jej sie zdarzyło spaść z 2 metrowego murka, serca mialam w gardle gdy bieglam zobaczyc czy jest cała. Murek z jednej strony był niziutki i ona chciała go przeskoczyć... od tamtej pory omija go szerokim łukiem. Raz jak biegła i utkiwiła jej noga w studzience i zrobiła fikołka, cała Warszawa słyszała chyba jej pisk wtedy... Zawsze mnie zaskakiwała ze sobie nic nie zrobiła. Czasami mam wrażenie ze te psy nie maja kregosłupa bo wyginają sie w kazda stronę.

• Replies 240
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='klepcia']Ładny porządek :)
Neliska naszczęście była bardzo grzecznym szczeniaczkiem i obyło sie bez większych zniczeń - jedna para butów pogryziona, zrzucony zegar i pogryziona tarcza ( zegarmistrz zreperował ;) ) troszke pogryzione drewniane ściany i modrzew na działce i to chyba wszystko :)

no..no..to jakaś wyjątkowa :p
Zostawiona na 20 minut duża paczka opakowana twardą pianą montażową wyglądała tak:

do tego z 2 żelazka pogryzione i potłuczone..przegryziony prawie na wylot telefon kom., tłuczenie talerzy (szyta łapa), zrzucanie wszystkiego co się da z szafek i blatu, przeskoczenie siatki ogrodzeniowej wysokości 170cm (porysowany brzuch :p ) i wiele wiele rzeczy których już nie pamiętam. Nie zostawała w domu sama dłużej niż na 2h:diabloti:

Posted

Nor(a) napisał(a):
do tego z 2 żelazka pogryzione i potłuczone..przegryziony prawie na wylot telefon kom., tłuczenie talerzy (szyta łapa), zrzucanie wszystkiego co się da z szafek i blatu, przeskoczenie siatki ogrodzeniowej wysokości 170cm (porysowany brzuch :p ) i wiele wiele rzeczy których już nie pamiętam. Nie zostawała w domu sama dłużej niż na 2h:diabloti:

Moja tez by tak demolowała dom,gdyby została sama na 5 minut chociaż:evil_lol: Na szczęście zawsze ktoś jest w domu.

Widzę,że wszystkie seterkowe szczeniaki sa takie beztroskie i nieostrożne.Czasem sie zastanawiam czy moja ma wogóle instynkt samozachowawczy:roll: .
ostatnio przeceniła swoje możliwości i stwierdziła,że jest w stanie zejść ze schodów.Skończyło sie na tym,że zawisła na stopniu(mamy dziwne schody z dużymi szparami między stopniami).w ostatniej chwili ja złapałam,inaczej spadła by z wys.ok.3m:shake: .

Posted

[quote name='Nor(a)']no..no..to jakaś wyjątkowa :p

coś w tym musi być :) Bo wszyscy seterkowicze jakich znam są zaskoczeni "spokojnością" i posłuszeństwem Nelice. Choć musze przyznac ze Nelice to tylko taka na pokaz grzeczna jest, w domu przychodzą jej do głowy rózne szalone pomysły. Przypomniało mi sie jeszcze, ze Nelice także zostawiła ślady swocih ząbków na telefonie i ze od młodości mści sie na wszystkich kwiatkach w domu które stoją na podłodze. Tutaj jest przykład co zrobiła z 2 m palmą, która nie raz była już przewrócona.

Posted

klepcia napisał(a):
coś w tym musi być :) Bo wszyscy seterkowicze jakich znam są zaskoczeni "spokojnością" i posłuszeństwem Nelice.

Każdy pies jest inny;) .Mój rodezjan tez jest zadziwjająco spokojny jak na tą rasę i wcale nie jest kontaktowy:shake: ,choc ponoć rr-y to psy nie opuszczające właścicieli na krok.

Czy ktoś z Was wybiera się na wystawę światową w Poznaniu?

Posted

[quote name='Jureja']
Widzę,że wszystkie seterkowe szczeniaki sa takie beztroskie i nieostrożne.Czasem sie zastanawiam czy moja ma wogóle instynkt samozachowawczy:roll: .

wiesz..ja kiedyś myślałam, że to co niżej to jest maks co moze zrobic pies :evil_lol: ..te wszystkie rzeczy po prostu znosiła na swoje posłanie.:p Najpoważniejsze jej "wykroczenie" to zeżarcie wkładki w moim bucie. Wyjątkowo spokojny i zachowawczy pies.

Blue to tak jak Twoja seterka ..nic instynktu samozachowawczego..poza tym za młodu cechował ją prawdziwy wandalizm :diabloti: (zapomniałam napisać o zjechaniu na pazurach po masce mojego auta :mad: )

Powiem tak: dobrze, że pies dorasta szybciej niż np. dziecko :lol:

Posted

Jureja napisał(a):

Czy ktoś z Was wybiera się na wystawę światową w Poznaniu?

My sie wybieramy :) Juz mamy nocleg zarezerwowany:) Super ze setery sa ostatniego dnia to bedzie mozna obejrzec finałowe konkurencje :) Martwie sie tylko zeby Nelisa nie dostała akurat cieczki

Posted

Ja się obawiam,że moja mała nie będzie chciała się ustawiać(nie wytrzymuje bez ruch sekundy :shake: ).
Jak Wy uczyliście wasze psy postawy?powinnam zacząć juz teraz czy może jak zaczne ją wyprowadzać na spacery(na smyczy łatwiej:roll: ).

Nor(a) Ty wystawiasz jeszcze Blue?

Posted

[quote name='Jureja']Ja się obawiam,że moja mała nie będzie chciała się ustawiać(nie wytrzymuje bez ruch sekundy :shake: ).
Jak Wy uczyliście wasze psy postawy?powinnam zacząć juz teraz czy może jak zaczne ją wyprowadzać na spacery(na smyczy łatwiej:roll: ).

powinnaś zacząć już teraz :p ..chyba że będzie miała po prostu talent. Takie coś ma Vega..nauczenie postawy zajelo mi 5 minut..ale jej sie to nie przyda bo ona kundel :eviltong:

Nor(a) Ty wystawiasz jeszcze Blue?

czekam do sierpnia/września..dlatego, że opóźniona jest we wszystkim (wzrost, szata, zachowanie)..Wystartujemy w ostatni raz w młodzieży a potem już w pośredniej zobaczymy jak się bedzie sprawdzać.

Posted

[quote name='Nor(a)']powinnaś zacząć już teraz :p ..chyba że będzie miała po prostu talent. Takie coś ma Vega..nauczenie postawy zajelo mi 5 minut..ale jej sie to nie przyda bo ona kundel :eviltong:

Talentu to ona nie ma.Jak ją postawie na stół i ustawie to wytrzyma kilka sekund.A potem zaczyna się wściekać i próbuje zejść ze stołu:shake: .

czekam do sierpnia/września..dlatego, że opóźniona jest we wszystkim (wzrost, szata, zachowanie)..Wystartujemy w ostatni raz w młodzieży a potem już w pośredniej zobaczymy jak się bedzie sprawdzać.

Opóżniona?a dlaczego?
Możesz ją pokazać w listopadzie na światówce:cool3:

Posted

[quote name='Jureja']
Opóżniona?a dlaczego?

Na kwietniowej wystawie w Lublinie jej konkurentka wyglądała jakby byla o jakiś rok starsza od Blue..a byla młodsza o 4 m-ce :crazyeye: . W opisie Blue widnieje.."wszelkie cechy szczenięcia, a nie psa w klasie mlodziezy" ..Wg sędziego: "dać jej tak z pół roku, bo na razie nie ma co oceniać" :shake:
Ale rośnie :diabloti: ..Niedawno byliśmy na zlocie goldenów, gdzie byla tez inna gordonka..starsza nieco..Dysproporcji większych nie bylo

Możesz ją pokazać w listopadzie na światówce:cool3:

do przemyślenia jak się sprawdzi na wcześniejszych wystawach ;) . Jej miotowa siostra idzie jak burza..3 Zw. Młodzieży..wygrywa na każdej, na której startuje. (zazdroszczę!!!!!) ;)

Posted

Ale to chyba dobrze,że Blue wolno dojrzewa:roll: .Nie ma obciążenia dla stawów,a i tak osiągnie taki wygląd jak ma w genach zapisane;) .

Moja rośnie chyba O.K .chudzielec z niej ale waży 8kg(ma dwa m-ce).Trochę szeroko i sztywno stawia tylne łapy ale tylko jak idzie.Ona żadko chodzi raczej biega:evil_lol: .

Posted

[quote name='Jureja']Ale to chyba dobrze,że Blue wolno dojrzewa:roll: .Nie ma obciążenia dla stawów,a i tak osiągnie taki wygląd jak ma w genach zapisane;) .

Dla zdrowia myślę, że bardzo dobrze, dla późniejszej budowy chyba też (ona się składa z samych mięśni nic tłuszczyku na sobie)..Na wystawy nie dobrze..(pies ma być w pełni rozwinięty z bogatą szatą już w wieku roku!):roll:

Moja rośnie chyba O.K .chudzielec z niej ale waży 8kg(ma dwa m-ce).Trochę szeroko i sztywno stawia tylne łapy ale tylko jak idzie.Ona żadko chodzi raczej biega:evil_lol: .

Nie jest taki chudzielec ;) ..Vega w wieku niecałych 3 m-cy wazyła 6 kg (w tej chwili 30!! :shock: ). Ale z nią to wszystko możliwe było, jakby uszy staneły też bym się nie zdziwiła :p
Sposobem biegania się nie przejmuj. Blue biegała jak ostatnia pokraka. Łapy latały we wszystkie możliwe strony, lżejszy tył fruwał gdzieś w górze, głowa ciążyła do dołu. W tej chwilli biega pięknym równym kłusem z bardzo ładnie i miękko "pracującym" tyłem, zdziwiłam się że tak to się zmieniło.

Posted

Risa biega zadziwiająco pięknie jak na szczeniaka ale za to brzydko chodzi.Te nogi ma jakby za długie,stworzone do biegu a nie powolnego poruszania się.

A co do postawy wystawowej to się poddaje:niewiem: .Ona wogóle nie chce stać:jak ustawie głowę to łapy są nie tak.Jeśli juz stoi to po chwili sie przechyla na bok itd.Po minucie zaczyzna warczeć,piszczeć,ładowac sie mi na ręce ,żebym ją postawiła na podłogę:shake: .
Chyba musze z nią jechac do hodowcy.Oni potrafili ją tak ustawić,że stała sama.Dlaczego mi nie wychodzi:placz: .

Posted

Jureja napisał(a):

A co do postawy wystawowej to się poddaje:niewiem: .Ona wogóle nie chce stać:jak ustawie głowę to łapy są nie tak.Jeśli juz stoi to po chwili sie przechyla na bok itd.Po minucie zaczyzna warczeć,piszczeć,ładowac sie mi na ręce ,żebym ją postawiła na podłogę:shake: .
Chyba musze z nią jechac do hodowcy.Oni potrafili ją tak ustawić,że stała sama.Dlaczego mi nie wychodzi:placz: .

nie poddawaj się ;) ..Każdy pies kiedyś zaczynał ;)

Z hodowcą dobry pomysł..Gdy zobaczyłam ostatnio w Lublinie w jaki sposób hodowczyni ustawiła Blue ..to.....no cóż ..nie tą metodę przyjmowałam wcześniej co trzeba :diabloti: .

Posted

[quote name='Nor(a)']nie poddawaj się ;) ..Każdy pies kiedyś zaczynał ;)
I każdy własciciel;) może z czasem sie naucze...

Z hodowcą dobry pomysł..Gdy zobaczyłam ostatnio w Lublinie w jaki sposób hodowczyni ustawiła Blue ..to.....no cóż ..nie tą metodę przyjmowałam wcześniej co trzeba :diabloti: .

Ja starałam się ustawiać ją tak samo jak hodowca:niewiem:

Posted

Powiedzcie jak przygotowujecie naturalne jedzonko dla waszych psów?
Ja zamierzam zupełnie zrezygnowac ze suchego(choć znając swoje lenistwo nie na długo:oops: ).
Moja rodezjanka dostaje makaron z mięsem(surowym)+olej+witaminy i czasem jakiś nabiał.
zastanawiam się czy wypełniacz mogę zastąpić warzywami:roll: .
Czytałam na seterkowie Bzuma,że Ty karmisz bez wypełniacza( o ile dobrze pamiętam):-) .czy taka dieta nie jest zbyt bogata w białko?Czy ty Bzuma stosujesz prawdziwy BARF czy tylko coś podobnego?
Niestety ja BARF'em karmic nie będe mimo,iż to najlepsza dieta.Jednak dla mnie zbyt kłopotliwa.

Jak najprosciej i najszybciej przygotowac naturalne pożywienie?

Acha i czytałam,że Twoje rudzielce,Bzuma jedzą tez royala.czy dobrze znoszą takie 'przeskakiwanie'z mokrego na suche?

Posted

Jureja napisał(a):
Powiedzcie jak przygotowujecie naturalne jedzonko dla waszych psów?
Ja zamierzam zupełnie zrezygnowac ze suchego(choć znając swoje lenistwo nie na długo:oops: ).

Blue dostaje pół woreczka ryzu..gotowane mięsko (indyk, kurczak albo wołowina), duzo warzyw do tego (gotowanych, ale i surowe przegryzki). Niestety jak w tygodniu pracuje jeden ich posiłek to suche, które czasami zastępuje białym serem z jogurtem (jak zdążę to kupić). Żarcie gotuje się dla nich codziennie ;)
Zdażało mi się im zrobić po prostu jajecznicę z makaronem i tez wcinały.

Posted

Nor(a) napisał(a):
Niestety jak w tygodniu pracuje jeden ich posiłek to suche

Raja nie chce jeść suchego jak dotychczas jadła mokre:shake: .Mam nadzieję,że seter nie będzie taki wybredny.
Twoje nie mają żadnych sensacji żołądkowo-jelitowych po takiej zmianie?

Żarcie gotuje się dla nich codziennie ;)

Pracowita jesteś;) Zwłaszcza obieranie kurczaka nie należy do przyjemności.Dlatego wolałabym karmić surowym(poza tym jest zdrowsze).

Posted

Jureja napisał(a):
Raja nie chce jeść suchego jak dotychczas jadła mokre:shake: .Mam nadzieję,że seter nie będzie taki wybredny.
Twoje nie mają żadnych sensacji żołądkowo-jelitowych po takiej zmianie?

Żadnych najmniejszych ;) ..z tym, że Blue rosła tylko na suchym RC. Żywienie chyba trzeba dopasować do psa i żeby się nie kłóciło z własnym światopoglądem. Dla mnie suche to jednak pasza, na której koncerny to produkujące zarabiają krocie:roll: ..i raczej odrzuciłam opcje żywienia tym psów przez całe ich życie, podstawa u nas w tej chwili to domowe jedzonko...)

Posted

Nelice także jest na podobnej diecie, codziennie dostaje ryż z kurczakiem lub wołowiną, z duża ilością warzyw. Mokrego z puszek prawie nie jada, a suche dostaje jako przekąske na kolacje. Gdy znajdzie suche w misce w porze obiadowej to robi strajk głodowy i nic nie je przez cały dzień. Często dostaje też biały ser, a warzywa i owoce uwielbia pod każda postacią. Jak robie sałatkę jarzynową to zawsze zjada mi połowę składników.
Jedyny problem z jedzeniem pojawia sie gdy jest ciepło, wtedy przez dwa dni potrafi nie spojrzeć w stronę miski.

Posted

Jurejko czas się spotkać.. a jeśli Risa nie chce stać - służę pomocą :)
pozatym jakos za 2 tyg. sie przeprowadzamy wiec bedziesz mogla z nia do mnie wpascna ogród to poćwiczymy

Posted

Niestety ja nie mam jak dojechać do Ciebie Gana(cholerny brak prawa jazdy:angryy: ).Myślałam już,żeby wpaść z małą do Kasi ona ją wspaniale ustawiała:) .

A gdzie Bzuma?chciałam ją spytac o tą naturalną dietę.