Niufka Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 Rino Falappi, Czworonożni przyjaciele: "Jajka muszą być gotowane, aby zapobiec negatywnemu wpływowi surowego białka na witaminę B" . David Taylor, Ty i twój pies "Jajka są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Surowe białko zawiera awidynę - antagonistę witaminy B, biotyny oraz substancję, która utrudnia trawienie. Jeśli chcemy dawać jajka regularnie, powinniśmy je gotować na miękko". Potwierdzi to każdy lekarz weterynarii. Wystarczy spytać. Natomiast żaden ze znanych mi weterynarzy (a kilku jest) nie potwierdził, że żółtko "łagodzi" negatywne działania awidyny. Quote
Niufka Posted May 11, 2006 Posted May 11, 2006 [quote name='Dinusia']Ile siemienia podajecie? bo chyba zaczne podawac mojej Neli siemie (mam tego pelno w chacie bo kot uzywal) :) Ja mielę siemię lniane z ziarnami słonecznika i pestkami dyni. Dodaję łyżkę do mieszanki twarogu, żółtka, mleka, witaminek i zmielonych skorupek jaj. Wybuchowa mieszanka :) Quote
bigos Posted July 31, 2006 Posted July 31, 2006 Jeżeli chodzi o bialko z jajka to: 1. Gotowane jak najbardziej; 2. Surowe jest niezalecane, powoduje m.in. MATOWIENIE SIERŚCI Ja Bigoskowi podaje zaparzone siemię lniane i od czasu do czasu olej z pestek winogron (lub oliwę z oliwek) oraz żółtko:roll: Quote
iwonka_ Posted August 2, 2006 Posted August 2, 2006 Wracając do tego jajeczka: mając małe dzieci się wgłębiałam i wyczytałam,że juz ubicie białka na pianę niweluje jego antagonistyczne działanie w stosunku do witamin i innych tam . Wiec : jajko całe tak, ale białko potraktowane temperatura lub ubite. Quote
grallinka Posted August 2, 2006 Posted August 2, 2006 jaa jeszcze zainwestowalam w olej rycynowy.ale to raczej zeby natluscic siersc zeby sie tak niekoltunila na codzien.ale olej rycynowy ma dzialanie odzywcze na wlosy.kiedys babki stosowaly to zeby miec ladne brwi i geste zeby ale takze zeby pozbyc sie lupiezu itp. dzis bede kapac i wyprobuje.jak bedzie po to napisze jaki efekt:) Quote
Błyskotka Posted August 22, 2006 Posted August 22, 2006 Ja podaję siemie lniane, Biotiderm, tran w kapsułkach i żółtko :lol: Quote
loozerka Posted August 24, 2006 Posted August 24, 2006 a olej z winogron to w jakich ilościach powinno się podawac? ja polewam nim royala i w sumie tak nie obliczam tego "aptekarsko" bo widzę, że Gangster to chętniej wcina z tym olejem, ale nie chcialabym przesadzić. Quote
kofee Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 A mnie się wydaje, że royal jest taki tłusty, że nie mam odwagi dodawać oliwy, ani oleju... Quote
madzia20sosnowiec Posted September 11, 2006 Posted September 11, 2006 moja gajka jest teraz w trakcie ciązy urojonej, dodatkowo jest psem długowłosym (briardem) i dla tego typu psa wetka poleciła mi DOLFOS z beta karotenem i biotyną, preparat zapobiega nadmiernej łamliwosci włosa i jego wypadaniu. wskazania: Preparat specjalnie wskazany jest dla długowłosych ras psów, w tym zwłaszcza suk po zakończonym okresie karmienia i odchowie szczeniąt. Ponadto wskazaniem do używania preparatu są: przesuszona skóra,nadmierne złuszczanie naskórka, suchość, matowość oraz wzmożona łamliwość włosa, nasilone chorobowo wypadanie sierści, przeciągające się okresy linienia, choroby skóry i okrywy włosowej jak również okresy ciąży i laktacji ;) tableteczki nie są drogie bo kosztują ok. 10-12 złotych za 90kapsułek;) Quote
Aten@ Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 [quote name='grallinka']kiedys babki stosowaly to zeby miec ladne brwi i geste zeby ale takze zeby pozbyc sie lupiezu itp. :lol::lol::lol: chyba na odwrót mialo byc :evil_lol: Quote
Niufka Posted September 13, 2006 Posted September 13, 2006 Tak naprawdę to pewnie miało być gęste brwi, ładny łupież i żeby pozbyć się zębów :evil_lol: :lol: :lol: :lol: ;) Taka teraz moda ;) Quote
Piuma Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 Rycyna moze dzialac toksycznie jak pies sie wylize ,a bialko surowe z jajka ,u malych ras moze dawac objawy podobne do beri beri (nerwowe) czyli niediboru wit.B ,Jajko trzeba sparzyc, bialko podawac wylacznie sciete. Quote
tulasy Posted October 25, 2006 Posted October 25, 2006 Dawałam jakiś czas Efa Oile, a teraz przeszłam na trochę na Gammolen Zobaczę jaki będzie efekt zmiany, Raz w tygodniu dostają żółtko do białego sera, Do codziennych porcji dodaję im pełną łyżeczkę zmielonego sieminia. Nie wiem czy to prawda ale słyszałam że siemie pobudza apetyt, co przy moich pannicach nie jest wskazane Quote
Recommended Posts