Avera Posted April 5, 2010 Posted April 5, 2010 Witajcie! To mój pierwszy post na tym forum (i mam nadzieję, że nie ostatni), a piszę do Was z prośbą o pomoc. Otóż szukam dobrej hodowli sznaucera olbrzyma w województwie małopolskim, śląskim świętokrzyskim lub podkarpackim (jestem zainteresowana kupnem rodowodowej suni, którą mogłabym wystawiać). Byłabym wdzięczna, gdybyście umieli coś podpowiedzieć lub gdybyście mieli informacje na temat planowanych miotów teraz lub w okresie wiosna/lato 2010. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc! Quote
marako Posted April 5, 2010 Posted April 5, 2010 W Katowicach jest aktualnie miot po nienajgorszych rodzicach. Ogłasza się np. na allegro. My w naszej hodowli też mamy wspaniałe szczenięta, zdecydowanie do wystawiania, ale akurat suczek nam nie obrodziło (mamy 7 chłopaków i 3 suczki, w tym 2 zarezerwowane - dla nas i bliskiego znajomego). Wśród chłopaków, tak jak to teraz widzę będzie 4 bardzo podobnych do ojca, a dwa podobne na 90%. REWELACJA. Ojciec maluchów został wybrany bardzo starannie (w kraju nie widzieliśmy lepszego kandydata na ojca szczeniąt nawet w najlepszych hodowlach na północy kraju). Suczka wolna tylko jedna i nie jestem w stanie zagwarantować, jaka będzie (bo może być rewelacyjna, a może zbierać tylko oceny doskonałe, ale nie podbijać ringów). To się okaże za kilka tygodni. Teraz kończą 6. Chyba, że zmienimy zamiary i zostawimy sobie chłopaka (okropnie teraz tyramy wychowując 10 maluchów i mamy chwilami dość). Wtedy byłaby niezwykle piękna suczka, rokująca bardzo dobrze wystawowo. (bo mamy taką upatrzoną dla siebie, a ta dla kolegi też zapowiada się niczego sobie). Quote
marako Posted April 5, 2010 Posted April 5, 2010 Nie napisałam nic o ojcu szczeniąt naszych. To ARAS Pasala - Litwa. Gdyby jego właściciele byli tak zaangażowani, jak znani polscy hodowcy, miałby już zwycięstwo świata, a ma tylko championat 6, czy 7 krajów (ma kopiowane uszy i ogon, więc nie wszędzie można go pokazać, niestety, zresztą jego właściciele pracują w innych zawodach niż "psie" i nie stawiają na sławę swojej hodowli, przez długi czas nie mieli nawet suczki, tylko właśnie Arasa i jego matkę). Więcej o moich szczeniakach www.sznaucerywroclaw.drl.pl - jesteśmy od niedawna hodowlą (nieoczekiwanie, bo wcześniej nie planowaliśmy i nawet nie wystawialiśmy naszej suki więcej niż minimum, czyli 3 razy), ale wierzę, że jeśli małe będą wystawiane, to może zyskamy dobre imię, bo jak pisałam, chyba odziedziczą to "coś" po ojcu. Quote
weszka Posted April 6, 2010 Posted April 6, 2010 Avera po pierwsze witaj w gronie sznaucerowym :) A po drugie jeśli zależy ci na fajnym szczeniaku to szkoda zawężać krąg poszukiwań do najbliższej okolicy. To decyzja na wiele lat, a jeśli dodatkowo chcesz wystawiać warto rozejrzeć się dalej. Tym bardziej, że często hodowcy pomagają z transportem. Quote
Recommended Posts