Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie!
To mój pierwszy post na tym forum (i mam nadzieję, że nie ostatni), a piszę do Was z prośbą o pomoc. Otóż szukam dobrej hodowli sznaucera olbrzyma w województwie małopolskim, śląskim świętokrzyskim lub podkarpackim (jestem zainteresowana kupnem rodowodowej suni, którą mogłabym wystawiać). Byłabym wdzięczna, gdybyście umieli coś podpowiedzieć lub gdybyście mieli informacje na temat planowanych miotów teraz lub w okresie wiosna/lato 2010.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Posted

W Katowicach jest aktualnie miot po nienajgorszych rodzicach. Ogłasza się np. na allegro.

My w naszej hodowli też mamy wspaniałe szczenięta, zdecydowanie do wystawiania, ale akurat suczek nam nie obrodziło (mamy 7 chłopaków i 3 suczki, w tym 2 zarezerwowane - dla nas i bliskiego znajomego).

Wśród chłopaków, tak jak to teraz widzę będzie 4 bardzo podobnych do ojca, a dwa podobne na 90%. REWELACJA.
Ojciec maluchów został wybrany bardzo starannie (w kraju nie widzieliśmy lepszego kandydata na ojca szczeniąt nawet w najlepszych hodowlach na północy kraju). Suczka wolna tylko jedna i nie jestem w stanie zagwarantować, jaka będzie (bo może być rewelacyjna, a może zbierać tylko oceny doskonałe, ale nie podbijać ringów). To się okaże za kilka tygodni. Teraz kończą 6. Chyba, że zmienimy zamiary i zostawimy sobie chłopaka (okropnie teraz tyramy wychowując 10 maluchów i mamy chwilami dość). Wtedy byłaby niezwykle piękna suczka, rokująca bardzo dobrze wystawowo. (bo mamy taką upatrzoną dla siebie, a ta dla kolegi też zapowiada się niczego sobie).

Posted

Nie napisałam nic o ojcu szczeniąt naszych. To ARAS Pasala - Litwa. Gdyby jego właściciele byli tak zaangażowani, jak znani polscy hodowcy, miałby już zwycięstwo świata, a ma tylko championat 6, czy 7 krajów (ma kopiowane uszy i ogon, więc nie wszędzie można go pokazać, niestety, zresztą jego właściciele pracują w innych zawodach niż "psie" i nie stawiają na sławę swojej hodowli, przez długi czas nie mieli nawet suczki, tylko właśnie Arasa i jego matkę). Więcej o moich szczeniakach www.sznaucerywroclaw.drl.pl - jesteśmy od niedawna hodowlą (nieoczekiwanie, bo wcześniej nie planowaliśmy i nawet nie wystawialiśmy naszej suki więcej niż minimum, czyli 3 razy), ale wierzę, że jeśli małe będą wystawiane, to może zyskamy dobre imię, bo jak pisałam, chyba odziedziczą to "coś" po ojcu.

Posted

Avera po pierwsze witaj w gronie sznaucerowym :)
A po drugie jeśli zależy ci na fajnym szczeniaku to szkoda zawężać krąg poszukiwań do najbliższej okolicy. To decyzja na wiele lat, a jeśli dodatkowo chcesz wystawiać warto rozejrzeć się dalej. Tym bardziej, że często hodowcy pomagają z transportem.