illona Posted May 11, 2010 Posted May 11, 2010 Ulka18 napisał(a): My ostatnio wyciagnelysmy z mieleckiego schroniska Bunie, ktora wazyla 8 kg, w schronisku malo jadla, dopiero w DT po kilka dniach nabrala apetytu. To stres powoduje, ze pies nie je w schronisku, a jak opadnie, to psinka odzyskuje apetyt. Ale nasza sunia od razu po przyjeździe jadła i to baaardzo duuurzo. Quote
illona Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 Witam. No cóż bardzo powoli ale dziewczynka zdrowieje. Hemoglobina powolutku rośnie, brzuch chory nadal, ale polepsza się. Cola póki co może jeść tylko ryż z marchewką i z kurczakiem, jak to dostaje to raczej nic się nie dzieje. Po próbach podania czego innego zaczynają się sensacje typu wymioty, biegunki z krwią. Nawet po Royalu gastro wymiotowała. Waży prawie 17 kg. Zadomowiła się już na dobre, uczy się kontaktów z innymi psiakami, umie przynosić piłeczkę, tak więc wszystko na dobrej drodze. A poniżej kilka obecnych zdjęć dziewczynki. Pozdrawiam. Quote
illona Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 A to moja Pani. Tylko mnie całuje i całuje. No ile można. Wiem że jestem piękna ale bez przesady. No kopnij tą piłkę wreszcie! Oj trzeba szybko do Pani uciekać. Tak... pozować też już potrafię. Język też mam piękny. A to moi kumple z podwórka. Też ze schronu jak ja. No i przegryzły mi piłkę czarne paskudy. Muszę być szybsza od tego czarnidła No daj piłeczkę proszę. Trochę jestem niewyraźna, ale to w biegu Uszka też umiem postawić, ale żadko kcem Quote
illona Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 A to jeszcze dwa filmiki do kompletu. [video]http://trash.pl/ilonka/DSCN5418.MOV[/video] [video]http://trash.pl/ilonka/DSCN5405.MOV[/video] Quote
adkaaaaa5 Posted May 27, 2010 Author Posted May 27, 2010 Metamorfoza nie do poznania!!! Cola wyglada cudownie!!! Piekne futerko :) Piekna mordka :) Pieknie przybrała na wadze:) Widac, ze jest szczesliwa !! Oby tylko calkiem wrocila do zdrowka tego jej zycze :) Quote
kamilawa Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Jest przecudowna, dzięki za tak dobrą opiekę wspaniałej Coli ;) Quote
Ulka18 Posted May 31, 2010 Posted May 31, 2010 Przecudna sunia :fadein: A jakie futro zadbane i szeroki usmiech na pyszczku. Niezwykla metamorfoza. Quote
lisiaczek90 Posted June 6, 2010 Posted June 6, 2010 Wygląda cudownie :) totalna metamorfoza :) Ale całe szczęście, że już znalazła swój domek :) Quote
illona Posted June 15, 2010 Posted June 15, 2010 Witam. No i dziewczyny przechwaliłyście. Ale od początku. Cola na początku czerwca została przestawiano na royala gastro. Brzuch się uspokoił, biegunki pojawiają się ale sporadycznie, nie ma już krwi w kupie. Waży w tej chwili 18 kg czyli prawie osiągnęła swoja prawidłową wagę. Wreszcie ma zimny i mokry nos. Cieszyłyśmy się, że wreszcie pies wyzdrowiał... ale. Zaczęłą garściami wyłazić jej sierść i to do tego stopnia że w tej chwili na tyłku, tylnich łapach jest już prawie łysa. Niby od spodu odrasta sierść, ale wygląda paskudnie. Wet mówi, że albo jest to skutek jej wszystkich chorób, leków, stresu i tego wszystkiego co sunia przeszła, bądź nie toleruje lub nie przyswaja jakiegoś składnika z suchej karmy. Dostała bombę z kwasów tłuszczowych i bedziemy obserwować. Jeżeli przez dwa tygodnie nie uspokoi się to trzeba szukać nowej karmy, a z jej nadwrażliwym brzuchem raczej nie będzie to łatwe. Już normalnie ręce nam opadają. Ja już jestem całkiem głupia, nie wiem juz co i jak robić żeby ona wreszcie wyzdrowiała. Przy gotowanym kurczaku z ryżem brzuch sobie nie radził, przy suchej karmie łysienie. Co jej dawać? Moze wy macie jakieś pomysły? Bo limit naszych już się wyczerpał. Pozdrawiam. Quote
Ulka18 Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Moze za duzo bialka ma ta karma? Przy przebialczeniu wlasnie siersc wychodzi takimi garsciami. Jesli chodzi o to wypadanie siersci, to czy wychodzily cale kępy podszerstka jak wata czy wlos okrywowy też? Radzilabym podawac tran do jedzenia, karmic czesto, malymi porcjami. Quote
illona Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Royal Canine Gastro Intenstinal skład: Analiza składu: białko 32%; tłuszcz 22%; skrobia 20,1%; włókno strawne 11%; włókno surowe 5,1%; Omega 6 4,6%; kw. linolowy 4,4%; kw arachdonowy 0,1%; Omega 3 0,8%; EPA+DHA 0,31%; wapń 0,9%; fosfor 1%; sód 0,5%; pH moczu 6,0-6,5. Energia metaboliczna 4300 kcal/kg. Nie wiem czy to jest odpowiednia ilość białka, aż tak się nie znam. Ale z tego co czytam to jest jedna z najlepszych karm jeżeli chodzi o problemy z układem pokarmowym. Tak jak pisałam brzucho się uspokoiło i nie ma żadnych problemów. Z tego co wet mówił musi jakieś 4 tygodnie to jeść, jeżeli ta sierść się nie uspokoi będziemy szukać czegoś innego. Jeżeli chodzi o wypadanie sierści to wychodzi kępam/ garściami i podszerstek i okrywa włosowa. Jeżeli chodzi o tran to te tabletki które dostała zawierają go. Poczekamy jeszcze te dwa tygodnie i zobaczymy. A i jeszcze na pewno swędzi ją ta skóra bo się gryzie bardzo. Pcheł nie ma na pewno. Quote
jola_li Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Biedna Collinka :-(... A może jej podawać jakieś leki antyalergiczne? Quote
illona Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Ten preparat który dostała [FONT=Arial]Viacutan® Plus[/FONT][FONT=Arial] [/FONT] [FONT=Arial]Dodatek dietetyczny dla psów i kotów stosowany w przypadku: [/FONT] [FONT=Symbol]· [/FONT][FONT=Arial]suchych, łamliwych włosów, wypadaniu włosów, łupieżu sierści, w celu poprawienia wyglądu okrywy włosowej[/FONT] [FONT=Symbol]· [/FONT][FONT=Arial]wspomagająco w farmaceutycznym leczeniu stanów zapalnych skóry (m.in. dermatitis atopica) [/FONT] [FONT=Symbol]· [/FONT][FONT=Arial]wspomagająco w farmaceutycznym leczeniu świądu (np. przy użyciu kortykoidów)[/FONT] [FONT=Symbol]· [/FONT][FONT=Arial]w celu ograniczenia dawki i okresu stosowania kortykoidów w leczniu procesów zapalnych skóry.[/FONT] [FONT=Arial]On też jest na alergie.[/FONT] [FONT=Arial]Dostaje jeszcze jeden ale nie pamietam nazwy. Na pewno zawiera drożdże.[/FONT] [FONT=Arial][/FONT][FONT=Arial] [/FONT] Quote
Ulka18 Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Analiza składu: białko 32%; tłuszcz 22%; skrobia 20,1%; włókno strawne 11%; włókno surowe 5,1%; Omega 6 4,6%; kw. linolowy 4,4%; kw arachdonowy 0,1%; Omega 3 0,8%; EPA+DHA 0,31%; wapń 0,9%; fosfor 1%; sód 0,5%; pH moczu 6,0-6,5. Uwazam, ze ta karma zdecydowanie za duzo tluszczu i za duzo bialka. Przerobilam podobny przypadek z moja kolaczka i niestety nigdy nie kupuje karmy, ktora ma bialka wiecej niz 20-25%, tluszczu max 17%. Najlepsze karmy dla psow z problemami produkuje Hill's, moim zdaniem oczywiscie. Dla wrazliwych kolakowych zoładkow polecam te karmy : HILL'S PD Canine d/d Salmon & Rice 12kg Prescription Diet* Canine d/d* to pełnowartościowa karma dietetyczna dla psów, podawanie której ogranicza występowanie nietolerancji pokarmowych oraz zapewnia utrzymanie prawidłowej funkcji skóry w der-matozach i przy nadmiernym wypadaniu włosów. Zawiera specjalnie wybrane źródła białka oraz wysoki poziom niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. ANALIZA SKŁADU: Białko 15,6%, Tłuszcz 13,0%, Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 3, l %, Włókno l ,5%, Popiół 4,1%, Wilgotność 8,0%, Wapń 0,65%, Fosfor 0,47%, Sód 0,26%, Potas 0,60%. 1 kg zawiera: Witamina A 16 000 j.m., Witamina D3 940 j.m., Witamina E 160 mg, Miedź całkowita (siarczan miedzi) 8,7 mg/kg. ''Acana Lamb & Apple - kompletna i zbilansowana karma dla wszystkich dorosłych psów (powyżej 1 roku życia) Formuła prawdziwie hypoalergicznej diety ACANA LAMB & APPLE złożona jest z mięsa chowanych na wolnym wybiegu nowozelandzkich jagniąt jako jedynego źródła białka oraz parowanego owsa jako jedynego hypoalergicznego zboża." http://www.krakvet.pl/acana-lamb-apple-135kg-p-12593.html Quote
jola_li Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Nawet nie chcę myśleć, co by się z nią stało w tym schronisku, gdybyście jej nie zabrały :-(. Quote
illona Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Tego Royala gastro na różnych stronach podają inny skład. Na krakvecie znalazłam taki: ANALIZA Białko22% Wapń [SIZE=2]1,1% Tłuszcz7% Fosfor 0,84% Węglowodany47,6% Sód[SIZE=2]0,40% Bezazotowe wyciągowe54,5% Witamina E600mg/kg Włókno pokarmowe8,7% Witamina C300mg/kg Włókno surowe1,8% Tauryna2 100mg/kg Omega 61,3% Luteina5mg/kg Omega 30,26% EPA+DHA 0,14% Czyli w normie powinno być. Quote
illona Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Juz wszystko wiem. Tych Royalów gastro jest kilka rodzaji. Zawartość białka od 22% do 32%, tłuszczu od 6,5% do 22%. Teraz musze sie dowiedzieć jaki ona dostaje Quote
Ulka18 Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Illona, im mniej bialka i tluszczu tym lepiej. Z wlasnego doswiadczenia i ze szczerego serca radze, zeby suczynia dostawala karme z jak najmniejsza iloscia bialka. Czy trzustka u Kolinki pracuje prawidlowo? Quote
illona Posted June 16, 2010 Posted June 16, 2010 Biochemia wyszła u niej dobrze tylko nie pamietam czy na trzustke było też robione. Na pewno wątroba, nerki, cukier ok. Dopytam bo będe dzisiaj u weta. Quote
Recommended Posts