Agucha Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 Mam problem z dwoma suczkami - jedna moja prywatna (Toffi), druga wzięta na tymczas (Zuzia). Toffi po wyrośnięciu z okresu szczenięcego przestała podsikiwać w domu, co jest normalną koleją rzeczy Niespełna 3 tygodnie temu przyszła do nas na tymczas sunia Zuzia i zaczeło się... Początkowo Zuzia miała zapalenie pęcherza moczowego i musiała chodzić w pampersie, bo sikała nieustannie i wszędzie. Po wyleczeniu było 2-3 dni spokoju i znów się zaczeło ale tym razem suczka wyszukiwała sobie dogodne miejsca do tego - wniosek nasunął się sam - znaczy teren, żeby czuć się pewniej. Mija już 3 tydzień, ale problem zamiast ucichnąc nasila się - moja suczka zaczęła się dziwnie podniecać, wylizuje Zuzię od stóp do głów, popiskuje, zaczepia, truchta na około niej... Jest to dość męczące i dla Zuzi i dla mnie, a dla samej Toffi stresujące :roll: Padły teorie, że Zuzia jest przed cieczką i druga suka to wyczuwa, stąd to zachowanie. Może tak być? Tutaj filmik z tych nieustannych "nagonek": [video=youtube;deJT13j1tjU]http://www.youtube.com/watch?v=deJT13j1tjU[/video] Druga sprawa, poruszona w temacie wątku - sikanie na łóżka :angryy: Toffi wybrałą sobie łóżka moich dzieci, a Zuzia dla odmiany moje sypialniane... Doszło do tego, że muszę je na noc zamykać w kuchni, bo jak nie mają dostępu do łóżek - sikają na dywany i dywaniki w łazienkach... Zuzia jest na tyle zdesperowana, że wyczekuje momentu naszej nieuwagi - czasem jest jedynie 5 min - żeby zakraść się do sypialni i nalać. Dzisiaj załatwiła mi nowe poduszki, kołdrę prana już 3 razy i materac... nie powiem, żebym przez to nie miała nieprzyjemności w domu :roll: Toffi na szczęście po "obstruganiu" uładziła się i odpuściła sobie pościele - przeniosła się do łazienki... Czy te zachowania sa na tle: - stresu, - zbliżającej się cieczki, - ustalaniu hierarchii (?) - zazdrości, - znaczeniu terenu??? Jak mogę sobie z tym poradzić oprócz zamykania pokoi, bo jak widać z tego co napisałam powyżej - i to daje się przeskoczyć... Dodam, że Zuzia wychodzi na spacery 3-4 razy dziennie i jedynym zajęciem jakie ma jest oblewanie słupów, krzaczków, ścieżek, uliczek osiedlowych itp... Nie interesują jej inne psy, zabawa, patyczki, smakołyki - GŁUCHNIE! Ważne jest tylko to ile miejsc zaznaczy... Kolejna rzecz bardzo irytująca! Ps. Jeszcze nie jest wysterylizowana, planuję to w niedługim czasie. PROSZĘ POMÓŻCIE BO NIEDLUGO JA BĘDĘ MUSIAŁA POSZUKAĆ SOBIE TYMCZASU! :roll: Quote
mshume Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Kto może coś doradzić? Sunia ma wspaniały DT, ale jak tak dalej pójdzie to rodzina się zbuntuje :( POMOŻCIE. Quote
Agucha Posted April 5, 2010 Author Posted April 5, 2010 Zbuntować się nie zbuntujemy, jedynie będziemy się z TZem licytować... Jest troszkę lepiej, pokoje nadal zamykamy, ale sikanie zelżalo. Toffi prawie w ogóle nie sika (czasem naleje w kuchni), Zuzi w nocy się zdarzy... Wylizywanie jest sporadycznie, ale jest. Na dworze niestety bez zmian... Quote
Recommended Posts