quo-vadis Posted March 24, 2006 Posted March 24, 2006 Witam. Jestem na tym forum nowa i nie wiem dokładnie czy taki temat już był. Mam 10-cio miesięczną suczkę rasy cocker spaniel angielski. Mam problem z jej czesaniem. Ona lubi się kąpać i lubi jak się ją czesze tylko ona nie chce spokojnie stać. Gdy tylko podchodzę do niej ze szczotką kładzie się na plecach przez co nie moge uczesać grzbietu. Jak tylko chcę zeby wstała to wstaje ale skacze na mnie, chce się bawić i mnie po twarzy liże choć zwykle jest nienauczona lizania. Już nie wiem co robić - jak mam ją czesać. Co mam zrobić, żeby podczas pielęgnacji sierści Kora stała spokojnie? Pomóżcie, proszę. Quote
Klaudia:-) Posted March 25, 2006 Posted March 25, 2006 Naucz ją komendy siad,waruj albo stój i wydawaj ją podczas czesania. Lepiej jak się cieszy z czesania niż jakby się bała lub była agresywna. Nagradzaj ją za prawidłowe zachowanie. Quote
quo-vadis Posted March 25, 2006 Author Posted March 25, 2006 Siad umie, waruj też tylko nie mogę jej nauczyć komendy stój - ona jest za bardzo roztrzepana i nie potrafi ustać w miejscu. Ale dzięki za odpowiedź. Myślałam, że nikt nie odpowie. No ja się cieszę, że się nie boi tego czesania. Tylko ona się tak na to czesanie cieszy, że zapomina o posłusłuszeństwie - w ogóle przestaje reagować na komendy. A normalnie to reaguje. Ech już nie wiem jak ją nauczyć tej spokojności podczas czesania. Quote
Viz Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 Quo a moze tak sprobowac inaczej? Mam rowniez ogromny problem z moim jamnikiem. Tez kladzie sie na plecach (nie ukrywajac - uwiebia jak go drapie szczotka po brzuchu, przymyka oczy i mruczy z zadowolenia), wiec zaczelam cierpliweie podchodzic do sprawy. Wzielam szynke czy jego ulubiona pileczke trzymałam ja w gorze i azakalm mu siedzie. W tym czasie 30 sekund go przeczesałam. Pileczke mu rzucilam, chwile sie pobawil. Powrot do czesania - siad, pilka przed nim, czesanie 30 sekund i znowu to samo. Pare takich "lekcji" i psiak siedzi bardzo grzecznie, bo wie, ze cos dostanie za to swoje bezruchowe siedzenie. Mimo iz to wulkan energii i jak tylko rzuce pilke to wraca do swojego aktywnego trybu zycia :lol: :lol: :lol: Quote
Recommended Posts