Ada_-_ Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 [FONT=Palatino Linotype]Majeczka ma 2-3 lata. Do schroniska trafiła po wypadku. Potrącił ją samochód. ;( Zaćma postępuje i Maja bardzo szybko traci wzrok. :-( Jest zamknięta w sobie, smutna cala radość z niej uszła. Kiedyś była wesoła, pełna życia, teraz cały czas siedzi w budce. Pilnie potrzebuje domu i kochających właścicieli. Sunia jest bardzo kochana, grzeczna i nie wdaje się w konflikty z pobratymcami, trzeba tylko dać jej szansę...[/FONT] Majka Quote
dineh Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 eh tyle tych bid ;( a wszystkim na raz nie da sie pomóc no ale będe od czasu do czasu podnosić ... Quote
Ada_-_ Posted April 1, 2010 Author Posted April 1, 2010 Zamówiłam banerek dla Majeczki, ale trochę trzeba będzie poczekać na niego . Quote
dineh Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 ja robiłam banerki ale na tym komputerze nic się nie da(na święta wróciłam do domu) :( ... Quote
dota&koka Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 jestem i ja. nie wiadomo w co pierwsze ręce włożyć.za wiele tych nieszczęść,za wiele :-( Quote
dineh Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 podnoszę ...czym wiecej cioteczek tym większa pomoc Quote
vega17 Posted April 1, 2010 Posted April 1, 2010 ja też się dołączam :) w kupie raźniej i cieplej:) Quote
Sempere Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 A Majeczka ciągle siedzi w budzie, wychodzi tylko wtedy gdy się do niej wchodzi. Bardzo posmutniała. POMOCY!! Quote
vega17 Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 co się dzieję, czemu posmutniała, dziewczyny dajcie więcej jej zdjęć, czy da się ją wyleczyć?? może pieniążki na operacje by się przydały? Quote
dota&koka Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 już jest,ale nie za bardzo :( to mój pierwszy,więc proszę o wyrozumiałośc ;-) Quote
vega17 Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 wow ja już tyle się tu wysiedziałam ale niestety nie poznałam tajników robienia banerków Quote
dineh Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 w razie czego o banerki można pisać do mnie chętnie pomogę zrobiła bym i tej psinie ale w domu nie mam żadnego programu do obróbki zdjęć a ten komputer ma takie tępo że jak włączam go w miedzy czasie zdążę się przespać :D... Quote
Ada_-_ Posted April 2, 2010 Author Posted April 2, 2010 Super, że tyle cioteczek ; ) ja działam w Paincie ;P, ale podlinkowac nie umiem, tyle co mi się z Lucy udało. Majusi więcej fotek nie ma, może ktoś podrzuci coś, ta fotka jest stara, bo w wakacje 09 robiona, i jeszcze dobrze widziała i wesoła była. to jest filmik ze schroniska ( TVP Kraków program "Kundel bury i kocury" ) i na końcu II częsci jest Majeczka , ale zachęcam do obejrzenia całego ;D http://www.youtube.com/watch?v=IYLr3d-3YYs Maja ma zaćmę, która postępuje więc dlatego tak bidulka 'dziczeje' Potrzebny jest jej stały kontakt z człowiekiem, a nie 5 minut przy rozdawaniu jedzenia i sprzątaniu Quote
vega17 Posted April 2, 2010 Posted April 2, 2010 a da się to operować??? szkoda żeby całkiem straciła wzrok. Quote
Zółwik :) Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Znalazłam coś w internecie o leczeniu, ale nie wiem czy to się także stosuje u zwierząt: "Wprawdzie na rynku dostępne są krople mające poprawić ostrość widzenia, jednak nie przynoszą one zbyt dobrego efektu. Najlepsze rezultaty daje leczenie chirurgiczne polegające na usunięciu zmętnionej soczewki i zastąpieniu jej sztuczną. Bezbolesną metodą leczenia zaćmy jest fakoemulsyfikacja, polegająca na laserowym rozbijaniu zmętnionej masy. Nie leczenie zaćmy może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku. Jeśli pacjent nie cierpi na inne choroby oka usuniecie zmętnionej soczewki daje dobre rokowania.: Quote
vega17 Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 no ciekawe, trzeba z panią D pogadać, ja niestety nie mam kiedy,może udało by się zatargać Majkę na konsultacje w tej sprawie Quote
Zółwik :) Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Jak da się coś zrobić to trzeba szybko działać, bo choroba szybko postępuje Quote
vega17 Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 to trzeba rozmawiać z Panią D, praktycznie to od niej wszystko zależy. Aaa mam jeszcze pytanie, co wiesz o Klusce (Lucy) prawdopodobnie we wtorek ją zawieziemy do DT ale potrzebne jest info skąd się wzięła, gdzie jej matka, gdzie jej rodzeństwo itd Quote
Zółwik :) Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Oj juz nawet nie pamiętam. urodziła się w schronisku, całe rodzeństwo już zostało wydane, praktycznie odrazu, została tylko ona. Dziwiliśmy się bardzo, bo jest przecież bardzo ładna. Zdaje mi się że jej matką była Ariel, już jej nie ma. Urodziła się w sierpniu. Miała operacje brzuszka bo sobie rozcieła jakimś drutem, ale to dawno. O szczepieniach nic nie wiem. sterylizacja to jeszcze za młoda. Jak chodzi o charakter to ma trudny. trochę gryzie... ale jest fajna ogolnie. wszędzie jej pełno Quote
vega17 Posted April 3, 2010 Posted April 3, 2010 Klucha gryzie????? mówisz o tej http://www.dogomania.pl/threads/181016-NiezwykA-a-piAE-knoA-AE-LUCY-wtypie-collie a po jakiej mamie ona jest? jak duża była? czy matka przyszła do schronu w ciąży? wiadomo kto był jej ojcem? ile miała rodzeństwa? Quote
Recommended Posts