Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym abyście powiedzieli co sadzicie o tego typu zabawach?

Mam tu na myśli wiszenie się psa na sznurze, zabawce, nie dotykając ziemi.
Znam psy które się w ten sposób bawią (szczególnie terriery bardzo to lubią) i jakoś nigdy nic im się nie stało ale czytałam kiedyś, bodajże na forum bullowatych że jest to bardzo niebezpieczne, może powodować urazy kręgosłupa a także wady zgryzu.
Jak jest naprawde?

Posted

No napewno nie mozna pozwolic na takie zabawy szczeniakom i młodym wcio ąż rosnacym psom,ale dorosłe według mnie mogą byleby z umiarem inie bez przerwy.Jest wiele psów które to uwielbiają min. bksery teriery bullowate i ... moj collie:lol:

Posted

Nie widzę w takich zabawach nic złego w przypadku dorosłego, zdrowego (przebadanego) psa i właściciela znającego umiar oraz mającego wyczucie. Przeciąganie, szarpanie, wiszenie - teriery to uwielbiają.

Posted

Moja Kropka KOCHA takie zabawy wiszenie na zabawkach, przeciąganie, szarpanie skakanie i odbijanie się od różnych powierzchni... pewnie żaden z Was tutaj mojej Kropki nie widział, bo mało kto galeria odwiedza.. ale mam małego 5 kg potworka który z wyglądu chyba w niczym teriera nie przypomina.. ale uparty charakterek ma wypisz wymaluj :D
W każdym razie... jeśli pies już w pełni dojrzały fizycznie rozwinięty jest i człowiek bawi się z umiarem to nie widze problemu... dużo psów wręcz KOCHA takie igraszki :)

to jest moja bestyjka :)
http://www.youtube.com/watch?v=HNCOQd-tgCk

• 3 weeks later...
Posted

kiedys miałam staffika i nie wiedziałam ze jak sie ze szczeniakiem będe przeciągać i szarpać to będzie miała wade zgryzu i biedak miał, nie przyszło mi to do głowy... przy okazji kochał szarpać smycz jak byl młody i trudno było go tego oduczyć ... ale dla niego przeciąganie zawsze było wielką frajda ;) Ogólnie on zawsze miał coś w pyszczku ;)

A to on ;)

Posted

No to dobra ... to po prawej ma 8 miesięcy :diabloti:

to jest z dziś , to rude ma rok

http://s567.photobucket.com/albums/ss120/pennstaff/?action=view&current=Wideo0078.flv

aha to są psy jak by kto pytał wystawowe , te małe STAFFIKI :diabloti: więc zgryz jest oceniany :)

ciągają , szarpią , wiszą - odkąd nauczą się to robić , w słowniku TTB nie ma czegoś takiego jak bezpieczna zabawa , bo co kolwiek robią , robią to niebywale ekspresyjnie

Posted

Vectra napisał(a):
w słowniku TTB nie ma czegoś takiego jak bezpieczna zabawa , bo co kolwiek robią , robią to niebywale ekspresyjnie

dokładnie, bulle nie tylko w zabawie z właścicielem mogą zrobić sobie krzywdę, moja suka już tyle razy dziwnie upadła bo zrobiła coś głupiego i nie przemyślanego ;) na pewno trzeba mieć umiar w takich zabawach moja tak jak od Vectry ma prawie 8 miesięcy nie powiem żebym jej nie podciągnęła do góry ale to jest kwestia kilku sekund raz na jakiś czas, bo wiem że jest jeszcze za wcześnie ale wszystko z umiarem wydaje mi się, że jest w porządku ;)