Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 512
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki wielkie mam nadzieję ze czegoś się tam nauczę... a czy wogole ktoś robiła tam kurs? Bardzo by mi ten kurs pomogł bo mam straszny problem z moją Spanielka... nie da sie nikomu tknąc...;/

Posted

GoNia21 napisał(a):
Dzięki wielkie mam nadzieję ze czegoś się tam nauczę... a czy wogole ktoś robiła tam kurs? Bardzo by mi ten kurs pomogł bo mam straszny problem z moją Spanielka... nie da sie nikomu tknąc...;/

Żeby ostrzyc spanielka nie potrzeba kursu. :eviltong: ;)
No chyba, że myślisz o otwarciu własnego saloniku. :cool3:

Posted

Żeby ostrzyc spanielka nie potrzeba kursu. :eviltong: ;)
No chyba, że myślisz o otwarciu własnego saloniku.

jak najbardziej o tym myślałam zeby otworzyć swoj salon tylko ze za granicą...
a co do mojej suni to jeszcze byś się zdziwiła jakie ona robi problemy;/ tylko zastanawiam sie dlaczego bo ostatnio grzecznie stała... moze masz jakieś rady?

Posted

[quote name='GoNia21']Żeby ostrzyc spanielka nie potrzeba kursu. :eviltong: ;)
No chyba, że myślisz o otwarciu własnego saloniku.

jak najbardziej o tym myślałam zeby otworzyć swoj salon tylko ze za granicą...
a co do mojej suni to jeszcze byś się zdziwiła jakie ona robi problemy;/ tylko zastanawiam sie dlaczego bo ostatnio grzecznie stała... moze masz jakieś rady?
To zależy jaki jest problem. Sunia się wyrywa ze strachu? Czy jest agresywna?

Ostanio usłyszałam taką metodę i naprawdę zdaje ona egzamin w przypadku psów, które boją się np. maszynki czy nożyczek (kopiuje wypowiedź koleżanki):

"jak Laura była u mnie i robiła mi Diunę to chciała jej uszy maszynką przejechać. Diuna warczała i rzucała się - po prostu się bała, coś nowego, głośnego. Dałyśmy jej powąchać, po czym zaczęłyśmy z Laurą "ziewać" na maszynke. Maszynka na ziemi Diuna też, a my zieeeeew i ręką tą maszynkę popychałyśmy. Udawałyśmy znudzone, dawałyśmy smaki, po 20 minutach Diuna na luzaka dała uszy ogolić"

Ziewanie jest u psów sygnałem uspokajajacym, wiec ziewając dajemy psu znać, że nie ma powodów do strachu. ;)

I wypowiedź dziewczyny, która nie mogła wystrzyc uszu psa nożyczkami, bo reagował strachem i agresją:
"Wypróbowaliśmy Twój sposób z zieewem i sprawdził się najpierw sobie tak ziewałam na te nożyczki, popychałam je i po około 3 minutach psa można było strzyc na uszach zero agresji, grzecznie położył się i wcinał karme, a ja ciachałam mu normalnie ocholce!!"

Posted

Witam

Od dawna czytam forum, ale po przestudiowaniu tematu zalogowałam się i mam pytanie, które już tu padło. Czy jest jakiś kurs godny polecenia we Wrocławiu?

Pozdrawiam

• 4 weeks later...
Posted

widze,ze jak zwykle są tutaj same zakłamania i nieprawidłowości.
otóż dla poinformowania wszystkich jestem groomerem od ponad 12 lat i nie uczyłam się w salonie w Łodzi.Gdy ja zaczynałam łódz tez tylko strzygła i niczego nie organizowala-ja podejmowałam nauki u fachowców a nie w Łodzi.
Byłam w łodzi chcialam zobaczyć jak ucza i na czym to polega-ale nie byli mnie w stanie niczego nauczyć nowego.
Więc dementuje pogłoski,ale nie koczyłam tam szkolenia.
Więc nie wiem kto ma na celu wprowadzanie takich błednych informacji

Posted

szukam kursu na linii Skierniewice - Warszawa. gdzieś czytałam jakiś artykuł o salonie właśnie w Skierniewicach.. podobno trwa 3 miesiące. ale szczegółów niestety nie pamiętam...
interesują mnie kursy, które dają jakiś certyfikat - nie strzyżenie w lecznicy....

i może wie ktoś jak się załatwia skierowanie z Urzędu Pracy na taki kurs? (z programu dopłat unijnych) wiem, że trzeba pójść i się dowiedzieć, ale przecież są kolejki, a jak zbajerować urzędniczke to nie mam pojęcia... :roll:

Posted

Zaden certyfikat, nawet ze złota nie zrobi znikogo dobrego groomera :diabloti: .

"Groomerów" z certyfikatami i to nawet różnego stopnia :evil_lol: jest baaaaaaardzo duzo, tylko jakoś częsci tych osób tak drobnej rzeczy jak umiejetności brak ....... a "efekty" ich pracy można potem obejrzec w galeriach piesków przez nich zrobionych :roll:.

Poza tym nie widze nic złego w strzyzeniu w lecznicy, jesli robi sie to porządnie.

Posted

no, tak, wiem - ale mimo wszystko certyfikat to jakieś potwierdzenie umiejętności. też nie mam nic przeciwko strzyżeniu w lecznicach, ale "na logikę" wydaje mi się, że jednak więcej osób przyjdzie do salonu niż do lecznicy, chociaż mogę się mylić... na pewno bez praktyki o umiejętności trudno.

szczerze mówiąc o grooming'u mam małe pojęcie - dopiero zaczynam rozeznanie. a właściwie już zaczęłam od kiedy odkryłam, że nowofundlandy można strzyc :cool3: i co najważniejsze - pierwsze, "domowe" (z braku chwilowo środków) sprawiło mi przyjemność, choć może efekty jakoś powalające nie były :-) :roll: kocham zwierzęta i chciałabym w jakimś stopniu związać z nimi przyszłość, dlatego chciałabym spróbować swoich sił na takim kursie, tylko nie wiem co i gdzie najlepiej w moich okolicach... :niewiem:

Posted

Jak dla mnie, to taki certyfikat nie ma zadnej wartosci ..... i swiadczy w wiekszosci przypadków o odbyciu kursu, ale nie potwierdza faktycznych umiejetnosci. Poczytaj troche - jest kilka topików o kursach, pielegnacji, szkoleniach itp, poogladaj w galeriach foty zrobionych psów. Bo szczerze mówiąc, to widac :cool3:, ze masz bardzo małe pojecie o groomingu ...... :cool3:

Oczywiscie, ze zeby byc dobrym, trzeba miec praktyke i "cwiczyc", ale ja nie chciłabym aby ktokolwiek uczył sie na moim psie i jeszcze musiałabym za to zapłacic.

Posted

ale od czegoś trzeba zacząć, żeby spróbować i sprawdzić na ile daje się rade. nikt nie rodzi się przecież od razu wszechwiedzący.... chociaż pewne predyspozycje można mieć i mozna ich nie mieć - jak inaczej to sprawdzić (zdobywając podstawową wiedzę i ćwicząc) jak nie poprzez kurs ?

Posted

Alez oczywiscie, ze tak. Tylko wyszłas z błędnego załozenia - nie pytałas, w jaki sposób najwiecej sie nauczysz, sprawdzisz czy to Ci sie podoba czy nie, tylko zapytałas, które kursy daja certyfikat, zebys nie "musiała" strzyc w lecznicy.

Na forum wielokrotnie były poruszane tematy dotyczace kursów w róznych miastach, czego ucza, czego brakuje, doswiadczenia róznych osób po odbytych róznych kursach itp, wystarczyło tylko przejrzeć i poczytac, a dopiero potem "wyposazona" w postawowe informacje pytac o konkretne rzeczy - odnoszac je do siebie.

Oczekiwałas chyba "gotowego przepisu" bez "stania w kolejce i bajerowania urzedniczki", czego zreszta nie wiesz, bo nie byłas, ale od razu zakładasz same przeszkody :shake:.

Karolajn, tak na marginiesie - zaden ze znanych mi kursów nie jest bezpłatny, kosztuje i to niemało i akurat taki sposób "przekonania sie" czy dasz rade jest chyba delikatnie mówiąc pomyłka.

Posted

Kursy jak najbardziej , ale po nim trzeba jeszcze mierzyć siły na zamiary .
Musiałam ostatnio pójść do salonu z dyplomowanym groomerem . To co mnie tam spotkało, to było straszne. Pies wyglągał jak powygryzany.
Na wystawę skończyłam psa lewą ręką ( bo prawa jest w lekkiej niedyspozycji) .
Powinno się umnieć przyznać,że czegoś jeszcze nie potrafię . A zasłanianie się ukończonym kursem to jeszcze nie wszystko .

• 2 weeks later...
Posted

Witam.Mam pytanko,czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kursem prowadzonym w Krakowie,warto sie wybrać?Uczestniczyłam już w kursie warszawskim,tylko nie wiem co mi to miało dać....:angryy:,więcej chyba nauczyłam sie sama.Ponieważ jednak wszystkiego sama się nie dowiem,chętnie skorzystałabym z jakiegoś szkolenia,tylko w innym rodzaju niż to ukończone.Jak coś wiecie,to piszcie,będe wdzięczna:loveu:

Posted

Generalnie sierpień,no chyba że coś w lipcu się zwolni.Możesz napisać mi coś o noclegu,prawdopodobnie będe miała w Gdańsku,ale w razie gdyby nie,to masz może jakieś doświadczenia,co,gdzie,za ile???Może pisz na PW.Pozdr.Aga

Posted

Nati28 napisał(a):
Kurs trwa tydzien, codziennie od 9-19 jest sie na praktykach. Kosztuje 2500 zl. Ale naprawde polecam :p

Polecasz? A czego sie nauczylas po tym tygodniu? Kiedy uczylas sie teorii?
Pracujesz juz jako groomer po tygodniu nauki? :-o