vege* Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Hej, mam nadzieję, żę mi pomożecie w miarę swoich możliwości. Otóż mam problem z moją Nuką, od zawsze zbierała różne śmieci (głównie tylko kości, jakieś ryby, kiedyś połknęła 2 myszy) jak wiadomo ludzie wszędzie wywalają różne rzeczy, czasem normalne mięso/kości czasem niestety z trucizną i boję się, że Nuka któregoś dnia się po prostu zatruje :-( próbowałam, oduczałam ja, ze wszystko co na ziemi na dworze to jest ble, ale niestety ona dalej wszystko zbiera, kiedy jest puszczona luzem i gdy już dorwie cos to ucieka i nie chce przyjść dopiero jak zje to przychodzi szczęśliwa :/ Ogólnie Nuka jest dość dobrze wychowana, przychodzi na zawołanie, jak jej rzucę patyczek to ładnie oddaje i przynosi, umie dużo sztuczek i komend, umie też puść/oddaj/fe/nie rusz, ale jak jest na smyczy albo w domu bo jak spuszczona to no niestety zbiera te świństwa :/ Jak ją oduczyć? Bo w kagańcu nie chce biegać ani się załatwić w ostateczności pochodzi w kagańcu ale jest obrażona na cały świat, ze ma namordnik a i tak jak chce to i przez niego przeciśnie to coś co znajdzie :shake: Możecie mi pomóc, próbowałam chyba wszystkiego, i kiełbasę z pieprzem i chillie wywalałam na podwórko, ale co się okazało taka stra kiełbasa posmakowała jej :crazyeye: Quote
Litterka Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Może po prostu, kiedy znajdzie jakiś "śmieciołyk" zawołaj ją i w zamian daj smakola? Quote
vege* Posted March 30, 2010 Author Posted March 30, 2010 Ale właśnie jak ma tego 'super śmiecioła" to nie chce przyleźć dopiero jak zeżre to przyjdzie :/ Quote
Greven Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Ćwicz przywoływanie i oddawanie na 10 metrowej lince. Quote
karjo2 Posted March 30, 2010 Posted March 30, 2010 Poczytaj, troche tematow juz o tym bylo, np: http://www.dogomania.pl/threads/178479-Szczeniak-zjada-wszystko-kantarek-moA-e-pomA-c Czym ja zywisz, jak byla oduczana? Quote
vege* Posted March 31, 2010 Author Posted March 31, 2010 Zazwyczaj dostaje purine (ta leży zawsze w misce) a o stałych porach dostaje np. mięso z ryzem i warzywami i różne inne rzeczy które bardzo lubi (mama jej gotuje) A właśnie oduczałam ja tą kiełbasą z chillie i pieprzem, ale się okazało, że taka kiełbasa jej smakuje, najpierw ją uczyłam w domu komendy 'nie rusz' i bardzo dobrze ja umie i wytrzymuje tyle dopóki nie powiem 'weź', na dworze jak coś złapała to mówiłam FE! i jej to zabierałam z pyska, ale ona jest tak łakoma na to co znajdzie, że zjada każde kości/mięso, które znajdzie Quote
Recommended Posts