Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam na imię Marek. Moja rodzina liczy 4 osoby : ja, żona i dwóch synów(10 lat i 15 lat). Zastanawiamy się nad kupnem psa. Pies nie mógłby mieszkać z nami w domu, bo w domu są alergicy. Kupno psa jest bardzo przemyślane dlatego proszę was o pomoc. Pies będzie na pewno z rodowodem. Chcielibyśmy dużego psa(50-60 cm w kłębie) który mógłby mieszkać w ogrodzie , tak jak ktoś napisał pies by był w ogrodzie nie w kojcu pod naszą nieobecność, w zimę o deszczowe dni w domu abo w specjalnym pomieszczeniu dla pieska i jeszcze jedno piesek powinien być nie agresywny i raczej aktywny ale nie za bardzo tak w sam raz.
Syn (15 lat) bardzo lubi psy, chciałbym z przyszłym psem trenować agility i dogfrisbee, ale raczej tak amatorsko :) Obecnie mamy psa, 3 letniego mieszańca teriera. Mieliśmy już huskiego. Na wakacje przeprowadzamy się do domu na wsi z dużym ogrodem. Pies będzie codziennie wyprowadzany na długie spacery. Pies powinien być łatwy w pielęgnacji. Chcielibyśmy rodzinnego, mądrego psa. Bardzo podobają nam się goldeny, ale ta rasa nie nadaje się do kojca. A jaka się nadaje ?Proszę o pomoc.
Podsumowując.
Główne cechy psa, które powinien posiadać :
- średniego wzrostu
- nie agresywny
- przyjazny, nie agresywny
- mieszkający na dworze
- średnio aktywny, bardzo lojalny i inteligentny.
I pośrednie:
- mało szczekliwy
- łatwy w pielęgnacji
- lojalny, taki który nie ma skłonności do włóczęgostwa
- nie skłonny do bójek.
- lubiący aportowanie i zabawy np. w szarpanie.
Proszę i dziękuję za pomoc oraz proszę o spełnienie cech głównych, jeżeli się uda to również pośrednich, są one mniej konieczne.:lol:

Posted

Takie psy jak opisany ideal sie zdarzaja,ale najczesciej w Hollywood.

Bardzo duzo zalezy od wlasciciela,bo nawet najlepszy material mozna zepsuc,ale jesli byscie sie naprawde przylozyli,to appenzeller moglby sie nadac.Nie jestem tylko pewien,jesli chodzi o szczekliwosc,bo ponoc moze byc halasliwy,ale nie wykluczone,ze taki bywa z nudow.

Posted

Dziękuję za pomoc, czekam an więcej propozycji, kierujcie się głównymi cechami w wyborze rasy idealnej dla nas. Pisałem na innym forum i pisali ze nie ma takiego psa, ale do tych 5 cech powinien się znaleść i wysłali mnie tu :)
Główne cechy :
- średniego wzrostu
- nie agresywny
- przyjazny, nie agresywny
- mieszkający na dworze
- średnio aktywny, bardzo lojalny i inteligentny.

Posted

border absolutnie nie może mieszakć w kojcu i zostawać sam długie godziny w ogrodzie!!!! Pomyśl najpierw zanim coś napiszesz a jak się nie znasz to nie pisz nic!

Powiedz jeśzcze ile czasu pies bedzie sam w tym ogrodzie, ile godzin dziennie możecie poświęcić na spacery. Jeśli chodzi o alergie to nie wiem czy że pies nie będzie w domu pomoże. Trzeba by było to sprawdzić.

Posted

A mieszaniec mieszka na dworze czy w domu? Dlaczego nie trenujecie z terierkiem sportów, a może trenujecie? Co się stało z huskym?

Odnośnie włóczęgostwa czy bójek to kwestia wychowania i charakteru indywidualnego psa. Psy, które swobodnie mogą mieszkać na dworze raczej mają stanowcze charaktery no i nie są średnie tylko średnio-duże ;)

Alergia jest stwierdzona przez lekarza czy po prostu występuje u kogoś po bezpośrednim kontakcie z psem? Terier Was uczula?

Posted

Z naszym terierem syn trenuje agility, praktycznie teraz co drugi dzień. I posłuszeństwa. Często jeździ z nim rowerem i na rolkach. CO do naszego poprzedniego psa, to potracił go samochód. Podczas naszej nieobecnosci zostawiłem go u mojego kuzyna, a on mu wybiegł z ogrodu, bo oni zostawili otwarta furtkę i pies wpadł pod samochód :( Alergia występuję po bezpośrednimi kontakcie z psem, to znaczy było duzo gorzej gdy mieliśmy huskiego, przez pierwsze miesiące był w domu i strasnzie uczulał. Później zamieszkał w kojcu i było lepiej, obecny pies również mieszka na dworze. Pies w ogrodzie będzie podczas naszych nieobecności czyli 8h, oczywiście zależy też od planu syna, bo gdy wróci ze szkoły może się zajmować psem.Border collie na pewno odpada i na pewno wiecie dlaczego.Na spacery to na pewno zależy do pory roku, w zimę do gdzoiny a w ciepłe dni 2h. Nie jestem właścicielem który nie wychodzi z psem gdy pada deszcz. Mam zakupioną deszczówkę i buty nie przemakalne i w deszcze też chodzę na spacery.

Posted

Wlasciwie podane cechy sie wzajemnie wykluczaja. Jak rodzinny, to nie podworzowy, jak srednio aktywny, to i rolki i frisbie i dlugie spacery i agility i..., jak inteligentny, to sam sobie zorganizuje zajecie, mozliwe rozpracowanie np, kojca.
Wlasciwie, dlaczego kolejny pies? Jak wyobrazacie sobie spacery ze stadem 2 samcow, ktore razem az tak niekonfliktowe nie musza byc? Jak z np. wakacjami, wyjazdami, skoro jest w domu alergik.
Co, jesli podrastajacy samiec bedzie w konflikcie z obecnym, obecny nie zaakceptuje przybysza?
I tych pytan jest dosc duzo.

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

[quote name='martaor']Cechy żeczywiście wzajemnie się wykluczają.Ale jeżeli już to np.harrier albo bokser(nie wiem o jakie średnie psy chodzi).
Wprawdzie zalozyciel watku znikla dawno ;). Ale skad pomysl na boksia czy harriera do trzymania na zewnatrz?