Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś testował/użytkuje specjalne smycze do prowadzenia psa przy rowerze?
Zaczęła się wiosna, pies skończył magiczny wiek i można z nim już na rowerku pojeździć. Generalnie ładnie biega przy nodze na komende bieg (jak zwalnia żeby coś powąchać to wyryczane BIEG działa i biegnie dalej) i przypuszczam że rower też będzie ok, tylko ten lęk że w kosmos wylecę jak kolos postanowi sobie coś wąchnąć w międzyczasie. A na smyczy być musi. Poradzicie coś??

Posted

A bez smycz nie może biec, w leśnych alejach, jeśli słucha się ?
Ja również bałabym się jechać rowerem i sporym psem .
W ogóle nie lubię rowerów więc nawet bez psa rzadko wsiadam na niego

Posted

tu_ania_tu napisał(a):
niestety, ale nie mam do niego na tyle zaufania - las to zwierzyna, a zwierzyna to niestety instynkt i na to jeszcze nie znalazłam sposobu

Myślę, że w takiej sytuacji najlepsze jest trzymanie smyczy w ręku a nie zahaczanie o rower. Ja bym się bała że pies pociągnie mnie wraz z rowerem. Trzymając smycz w ręku mamy możliwość szybko zareagować

Posted

King@ napisał(a):
Myślę, że w takiej sytuacji najlepsze jest trzymanie smyczy w ręku a nie zahaczanie o rower. Ja bym się bała że pies pociągnie mnie wraz z rowerem. Trzymając smycz w ręku mamy możliwość szybko zareagować

też myślę że to jest najbezpieczniejsze, tak już się nawet przymierzałam - smycz zahaczona o luźny kciuk pod kierownicą, tak zeby tylko lekko dłonia ruszyc i pozbyć sie kłopotu ;-)
Marta_Ares napisał(a):
moze smycz z amortyzatorem :)

albo z fragmentem amortyzatora, zawsze jakoś odciąża przy nagłym pociągnięciu

a można takie kupić?? widziałam w necie jakies smyczo-uchwyty przymocowywane do siodełka albo smycze do joggingu i na rower - takie które trzeba sobie przez klatke piersiowa przełożyc - każdy z pomysłów jest dla mnie niestety nie do wdrożenia w życie