Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Moje futro zabija sie za każdą formą nabiału, ze szczególnym upodobaniem mleka i sera białego. Nic się jej po nich nie dzieje więc co jakiś czas zezwalam na chwilę szaleństwa. Nawet Fast Foody nie są zabójcze jeśli stosowane z umiarem. Ja też, nawet mając alergię na mleko, używam go czasem do kawy. Nie przesadzajmy, jeśli psu nie szkodzi w sposób natychmiastowy (wysypki, rozwolnienie) to moim zdaniem można raz na jakiś czas podać.

Posted

Oczywiście,że zjedzenie czegoś niezdrowego ,nie jest zakazane ,w końcu człowiek też zjada mnóstwo takich potraw.Chodzi jedynie o to ,że psy nie trawią mleko krowiego i często mają po jego spożyciu biegunki.

Posted

Rozumiem, że żaden ssak nie pije mleka po skończeniu okresu niemowlęctwa, ale... Mojej suce na żołądkowe problemy nic tak nie pomaga jak mleko właśnie. Szklanka mleka i nie mamy sraczy, żygaczy,ciurania w brzuszku itp. Ciekawe, bo niby pies nie trawi mleka.

• 3 months later...
Posted

witam,

wlasnie zglebiam pierwsza z serii ksiazek Iana Billinghurst'a - Give Your Dog a Bone, wiec w skrocie opisze co autor mowi o mleku:
- mleko krowie mozna podawac, ale w ograniczonych ilosciach i tylko swieze (prosto od krowy)
- mleka pasteryzowanego (czyli tego co mozemy kupic w sklepie) NIE PODAWAC
a tlumaczy to tym, ze psy nie trawia laktozy. jednak w mleku prosto od krowy znajduja sie pewne enzymy (ktore gina w procesie pasteryzacji) a ktore pomagaja je strawic
- mleko kozie mozna podawac w niewielkich ilosciach (wg niego mleko kozie zawiera jakies naturalne konserwanty, wiec nie poddawane jest procesom pasteryzacji)

a co do nabialu:
- twarog podawac!
- jagorty podawac! (ale tylko naturalne, bez cukru)
- kefiry tez jak najbardziej!
- zolte sery w niewielkich ilosciach i sporadycznie tez mozna podawac

to tyle ile wyczytalam poki co o mleku i nabiale. a tak w ogole, to polecam ksiazke, bo jest napisana prostym jezykiem i nawet ktos kto slabo jezyk zna, powinien sobie z nia poradzic ;)

• 1 month later...
Posted

Saba uwielbia mleko, nie szkodzi jej. Daje jej też czasami jajko i trochę sera.

mleka pasteryzowanego (czyli tego co mozemy kupic w sklepie) NIE PODAWAC
Ja mojej suni daje mleko w kartonie, i nic się nie dzieje.

• 3 weeks later...
Posted

Ja myślę, że tolerancja mleka jest u każdego psa inna. Jeden będzie tolerował inny nie. Ja swojemu 14 miesięcznemu psu raz na jakiś czas dam ok pół szklanki mleka. Uwielbia je, a po takiej ilości nie ma biegunki.

Posted

[quote name='divine07']A mleko takie ze sklepu można podawać?? No bo przecież psiaki młode piją mleko ale takie psie od mamy suczki.
Mleko suczki ma inny skład niż mleko krowie ;) To, że psiaki piją mleko suczki nie znaczy, ze mogą pić krowie. Różne psy różnie reagują. Moje czasami dostają ,,mleko przetworzone" : ser, jogurt itp
Był już zresztą taki wątek na Dogo:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23552

• 3 years later...
Posted

Też wyczytałem, że mleka psom nie powinno się podawać ze względu na laktozę. Mój 2 miesięczny szczeniak urodził się na wsi i jego kondycja jest okropna. Dosłownie skóra na kościach, wyrwany pazur na tylnej łapie itp. Gdy byłem go odrobaczyć to weterynarz zalecił mi podawać psiakowi mleko ale nie naturalne tylko mleko dla noworodków - Bebiko 2 - by przygotować go do szczepień i poprawić ogólnie jego kondycję. Pił krowie mleko może ze dwa lub trzy razy ale nie miał żadnej biegunki. Moje poprzednie psy też pijały mleko i nie pamiętam by miały biegunkę.