Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Katarzyna napisał(a):
Moje psy codziennie pija mleko "prosto od krowy", nie maja biegunek ani sensacji i mimo wszystko nie uwazam podawania mleka za glupote. Zawiera bialko, witaminy, wapn, fosfor...
Dodam, ze 2 psy zaczely pic mleko w wieku doroslym i zero problemow- ale widocznie taka ich uroda.

U mnie jest podobnie tyle, że nie podaje mleka codziennie i jest to mleko z kartonu 2% rozmieszane z wodą. Również nie zauważyłam żadnych "skutków ubocznych", a moja suka mleko uwielbia ;)

• 3 months later...
  • Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Moje oba burki mleko uwielbiają, więc skoro nic im po mleku nie dolega nie widzę powodu, żeby go nie podawać.
Burki dostają je w niewielkiej ilości i rzadko, średnio raz, dwa razy w miesiącu, a zazwyczaj jeszcze rzadziej. Mimo, że Sabinka ma skłonnośc do biegunek - po mleku akurat nie ma sensacji. Choć teoretycznie przecież powinny wystąpić ze względu na brak ciągłości w podawaniu mleka, a więc utracenie zdolności do wytwarzania latazy przez organizm.

Co do "bezwartościowości" mleka... No, chyba nie do końca się zgodzę... Poza dostarczaniem wartościowych składników odżywczych mleko może działać łagodząco na przewód pokarmowy, zobojętniając sok żołądkowy.
Cytat z ulotki Ostoleku (kwas alendronowy):
"Mogą wystąpić dolegliwości górnych odcinków przewodu pokarmowego, takie jak uczucie pieczenia, zgaga, bóle brzucha, trudności w połykaniu, które mogą być wynikiem zapalenia lub owrzodzenia błony śluzowej przełyku lub żołądka. W takich sytuacjach należy podać mleko lub środki zobojętniające sok żołądkowy oraz skontaktować się z lekarzem."
Źródło TUTAJ

Posted

Moje psy także piją mleko i nic im się nie dzieje - uwielbiają :)

Z kolei pies cioci (seter irlandzki) od szczeniaka pije tylko mleko (nigdy nie pił wody) i ma się świetnie mimo swojego wieku :)

Posted

moje psy też od czasu do czasu dostają mleko (takie od krowy) - zadowolone są co nie miara i zero sensacji. A dostają je naprawdę rzadko.
tak więc ciężko tu mówić o "przyzwyczajeniu"

z tego co zauważyłam to generalnie po przejściu na BARF mają "twardsze żołądki".

Posted

właśnie dobrze :multi:, nie pamiętam już co to biegunka u psa ;)
a wcinają trawy, kocie/owcze/kurze... kupy, piją wodę z kałuży, itd...
od czasu do czas dostaną coś z mojego talerza ;) (np. naleśniki :lol:)

kiedyś każda zmiana jedzenia powodowała rozstrój - teraz spokój :multi:

Posted

To dobrze :) Mój pies kiedyś mi uciekł z dwoma innymi pieskami. Na śmietniku zjadły jakies świństwo :( Cerber i Spinuś zaraz wymioty, biegunka, gorączka.... Nie było ratunku! Po kilku godzinach zmarły... Przeżył tylko mój Twardziel :(

• 2 weeks later...
Posted

Witam ,
Jestem nowy na forum , pozdrawiam wszyskich użytkowników ,
Mam psa , a konkretnie suczkę ( 5 miesięcy skończyła).
W diecie stosuję kefir , czasami ser biały chudy , albo półtłusty, dawałem też jogurt naturalny , ale przeszedłem na kefir.
Tyle jeżeli chodzi o nabiał.
Kiedyś wet. powiedział mi że psu nie powinno się podawać mleka , sera ,kefiru itp. , nie posłuchałem , pies żyje ma się dobrze , kefir pije ze smakiem , nie zmuszam go .

Posted

A jak wet umotywował zakaz podawania nabiału?
Ja jeszcze podaje jajka, mleka nie mogę często i dużo bo pies wypija wszystko za jednym podejściem i miałabym spacerki co kilka(naście) minut:evil_lol:

Posted

Była mowa , że pies czegoś tam nie przyswaja , że nie powinien dostawać mleka :niewiem:, pamiętam , że kiedyś biorąc owczarka niemieckiego z hodowli , też dostałem instrukcję , że tylko kozie mleko , ale wtedy nie dawałem wogóle.
Teraz daję kefir, jajka też czasami ( całe) , na początku dawałem tylko żółtko , ale uznałem że jak by mój pies znalazł jajko np. na spacerze , to pewnie nie tracił by czasu na oddzielanie białka od żółtka .
Nie zmuszam psa do picia kefiru , czy jedzenia całego jajka , zjada bo chce i jest ok.

• 1 month later...
Posted

Ja Titou dawałam mleko zawsze na wieczór i wrzucałam do niego chleb żeby psinka miała pożywną kolacje. Ostatnio jednak weterynarz kazał odstawić mleko, mimo iż nie ma po nim żadnych problemów, wręcz lepiej śpi i jest spokojniejszy. No i teraz się zastanawiam czy dawać mu mleko czy nie? Titou ma 7 tygodni.

Posted

to od kiedy masz tego szczeniaka ?? ponoć właśnie poodawanie cały czas mleka od młego powoduje nie zaniknięcie tego składnika co trawi mleko... i potem można podawać i psiakowi nic nie bedzie... tak wyczyłałam kiedys tutaj...

Posted

masz malucha od 6 tyg.... można spytac co to za rasa tego malucha :) ja uznaje skoro pies lubi i nic mu nie jest to daje :) moj mleka nie dostawa za czesto a nawet jakso o 3 miesiaca do 9 nie dostawal wogole potem dawalismy mu po troche i teraz na sniadanie platki z mlekiem to norma i nic mu nie jest a nawet cieszy sie jak gupi jak zobaczy mleko u kogos w rece :D

Posted

Najlepsze dla psa jest mleko kozie ,jako,że składem najbardziej jest zbliżone do mleka suki.Po mleku krowim często występuje rozwolnienie lub nawet biegunka.Psy nie trawią mleka krowiego,faktem jest ,że część psów zjada mleko bez sensacji,ale zazwyczaj są to psy których przewód pokarmowy został wcześniej do tego przyzwyczajony.Pies jest zwierzęciem mięsożernym i podawanie mu mleka z bułką jako posiłek jest niewystarczające.Mleko może być dodatkiem do karmy jako zachęta do jedzenie dla małego szczeniaczka ,a nie jako główny jego składnik.

Posted

heheh mój pies nie tknie mleka koziego :D omija go wielkim łukiem wiekszym nawet niż właśna miske z miechem :D no chyba ze w misce jest jakis pasztet z sarny albo krolika :D ewentulanie cos innego równie pysznego :D

Posted

SOS Sfora masz rację że może mleko kozy jest bardziej przybliżone do mleka suki niż krowie, ale też nie przesadzałabym, ponieważ różnice też są znaczne. Może komuś się przyda:
Skład mleka w % różnych zwierząt - wg Pleyera
Rodzaj mleka - Sucha masa/ Białko// Tłuszcz/// Cukier mlekowy

Mleko suki- 23/ 9,72// 9,26/// 3,11
Mleko krowy- 12/ 3,30// 3,20/// 4,60
Mleko kozy- 9,3-14,3/ 3,76 // 2,0-5,9/// 4,44
Mleko owcy- 13,3-25,0/ 4,3-6,6 // 2,2-12,8/// 4,0-6,0

dane pochodzą ze strony: http://www.kazior5.com/pieschoroby/brakmleka.htm

Generalnie wyznaję zasadę, że mleko suki dla szczeniąt,
mleko krowy jest dla cieląt (chyba, że skondensowane- wtedy dla mnie do kawy;)).

Posted

Zasada słuszna ,jak najbardziej się z nią zgadzam.Miałam na myśli okres,kiedy maluch już trafia do nowego domu lub kiedy suka niezbyt chętnie (około 4 tygodnia życia maluchów) daje małym cyca.Nie jest to wyłączenie wiedza z książek,ale głównie z doświadczenia.Odchowałam kilka miotów na kozim mleku i nie miałam nigdy problemów,co świadczy o dobrej tolerancji tego pokarmu.Nie nie zastąpi mleka matki i nie o to mi chodzi.

Posted

Twoje doświadczenia, potwierdzają zasadę, że zdolności do wykorzystywania różnych składników odżywczych z pokarmu przez żywy organizm nie da się zawrzeć w tabelce ani w schemacie. Zresztą moja mama też musiała się wspomagać pomocą różnych produktów, żeby mnie wykarmić, a jakoś sobie zdrowo wyrosłam:razz:.

Ja mam tylko takie doświadczenia, że wykarmiałam małego kociaka od ok 10 dnia mlekiem Beaphar, później dochodziły jakieś gerberki z kurczakiem, powoli mięsko itd.

Posted

naszemu psaikowi zamiast mleko które średnio przyswaja, podajemy od czasu do czasu jogurt naturasny, albo kefirek, poza tym biały ser też jest mile widziany

Posted

Moje maluchy jedzą mleko kozie,które im smakuje chyba równie dobrze jak mleko matki,a do tego serek z mleka krowiego.W ten sposób już odchowałam kilka miotów i wszystkie pięknie wyrosły .:multi: