madzia20sosnowiec Posted March 21, 2006 Posted March 21, 2006 kochani od kilku dni mamy pod opieką z ewą pudliczke, która jest w tragicznym stanie, masa guzków na całym ciele, poczawszy od podbródka, cycusiów a skonczywszy w okolicy odbytu, nie wiem co robic, naprawde guzków jest cała masa, w zyciu nie widziałam psa w takim stanie, dlatego tez proszę was o pomoc w doradzeniu nam, jakie badania wykonac przed zabiegiem usuwania guzków, zeby zobaczyc czy są one złosliwe czy nie, czy wogóle jest taka mozliwosc? dla zainteresowanych zdjecia w topicu ponizej http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=23477 bedziemy wdzięczne za kazde informacje pozdrawiam m Quote
asher Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Przed wszystkim idźcie z sunią do weterynarza. W jakim ona jest wieku? U starszych psów czasem robią się różne guzki i guzeczki, które niekoniecznie muszą być groźne. Moja Sabina ostatnio miała usuwane 4 guzki: na boku i w okolicy ogona. Wynik histopatologii: jedna cysta, a reszta to skupiska komórek chłonnych. Weterynarz stwierdził, że więcej mojej suczy z powodu takich pierdół kroić nie będzie :D Weterynarz czasem już obmacując takiego guzka umie poznać, czy trzeba ciąć, czy zostawić i tylko obserwować, czy nie rosnie. Można też zrobić biopsję, jeśli guzek jest wystarczajaco duży. Quote
Angelka Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 madziu a może te guzy są z powodów hormonów mój pies ostatnio miał operację i miał właśnie takiego guza który powstaje pod wpływem hormonów. Został wykastrowany może w tym przypadku tez potrzebna by była sterylizacja. Potrzeba by było dobrego specjalisty i badań histopatologicznych. W tym celu robi sie biopsję cienkoigłową , jest to szybki i prawie bezbolesny zabieg coś jak chipowanie. Quote
madzia20sosnowiec Posted March 22, 2006 Author Posted March 22, 2006 dziewczyny dziekuje wam bardzo, podniosłyscie mnie na duchu, poniewaz dzisiaj jeden z wetów powiedział ze z opisu telefonicznego wynika, ze sunka ma 90% szansy ze są przerzuty:-( bedziemy jechac do lekarza prawdopodobnie w piatek a potem we wtorek, błagam trzymajcie kciuki :kciuki: Quote
asher Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Trzymamy :kciuki: A żeby były przerzuty, to nowotwór musi być złośliwy. Jestem więcej, niż pewna, że przez telefon się tego nie da zdiagnozować ;) Acha, te guzy z sutków to ja bym od razu usuwała, nie zawracając sobie głowy biposją. Najlepiej razem z sutkami. Ale ja jestem przewrażliwiona ze względu na nowotwór mojej Sabiny ;) Quote
Angelka Posted March 22, 2006 Posted March 22, 2006 Pewnie że będziemy trzymać :happy1::kciuki::kciuki::kciuki::kciuki: Quote
Cortina Posted March 26, 2006 Posted March 26, 2006 spokojnie, Cortina tez ma guzki i to na ogol niegrozne tluszczaki i kaszaki, mam nadzieje ze u twojej suni tez to nie bedzie nic groznego;) Quote
madzia20sosnowiec Posted March 26, 2006 Author Posted March 26, 2006 mam nadzieje ze bedzie ok, trzymajcie kciuki juz we wtorek jedziemy na biopsje :kciuki: Quote
madzia20sosnowiec Posted March 27, 2006 Author Posted March 27, 2006 jutro biopsja, chyba nie przespie nocy :cool3: Quote
iza_g Posted March 28, 2006 Posted March 28, 2006 To w takim razie dzisiaj z całej siły :kciuki: :kciuki: :kciuki: za dobre wyniki... Quote
madzia20sosnowiec Posted March 28, 2006 Author Posted March 28, 2006 tutaj to co dzisiaj u weta juz jestesmy jestesmy kochani :loveu: przebadani, mokrusi i szczesliwi a to z dwóch powodów, pierwszy juz znacie, za jakies 20 minut nasza misia trafi do nowego domku w tarnowskich górach, niestety, ja i ewa juz nie dałysmy rady dzisiaj podjechac bo sporo czasu zeszło nam u weta i jeszcze zawoziłysmy krew do badania w inne miejsce :oops: na wstepie chce powiedziec, ze misia byla bardzo dzielna dziś, nawet nie piskneła kiedy pan doktor wbijał strzykaweczke w guzki :multi: najpierw zrobilismy badanie kliniczne i usg i tak po kolei...jak narazie wg tego badania nie ma wiekszych obaw o misie, czekamy na wyniki biopsji (5-7dni), zapisze wam wszystko co pan doktor nam powiedział ;-) badanie kliniczne-uszypułownay guz w okolicy odbytu,twardy o nieregularnym kształcie, guz gruczołu mlekowego (pakiet 4 i 5) strona lewa, guz okolica podrzuchwowa, badanie biochemiczne w załączniku: 1 CREA < 0,500 mg/dl 2 GPT 24,2 U/l 3 ALP 39,1 U/l USG pęcherz moczowy dobrze wypełniony, bez zmian nerki długie 4,5-4,9, budowa prawidłowa, śledziona cała jednorodna wątroba bardzo dobrze widoczna sieć naczyniowa miąższ jednorodny woreczek zólciowy duży pobrano (tu sie nie moge doczytac co?) do badan cytologicznych tkanku guza, krew, morfologie i co wy na to? Quote
Angelka Posted March 29, 2006 Posted March 29, 2006 Z tego co widze to wyniki ma spoko nie wiem tylko jak z tą kreatynina bo niewiem jakie sa normy. Ale się baardzo ciesze że tak się ułożylo :multi: Quote
madzia20sosnowiec Posted March 29, 2006 Author Posted March 29, 2006 zapraszam na wątek misi, znów biedulka w hoteliku, prosze pomózcie:-( Quote
Recommended Posts