Madunia Posted May 9, 2010 Posted May 9, 2010 Zgadzam się z moją poprzedniczką. Sympatyczny sędzia, bardzo dokładnie maca psa. Jednak kiedy ostatnio sędziował sznaucery miniaturowe w Łodzi wiele osób było oburzonych, ponieważ sędzia sprawdzał tez oczy i to bardzo dokładnie nawet w cieniu i pod słońce...i u kilku psów stwierdził że są ślepe i wywalał bardzo ładne osobniki z ringu z bdb lub db. Także pod tym względem to troszkę przesadził... Quote
Scott Posted May 18, 2010 Posted May 18, 2010 Ostatnio sędziował w Jeleniej Górze . Starszy Pan kulturalny ,uśmiechnięty ale jednocześnie "macający" psy i zaglądający głęboko w zębiska no i troszkę dziwne decyzje z ocenami. Wyglądało ,że kieruje się własnymi upodobaniami a nie wzorcem. Quote
Impresja&Simarilion Posted May 20, 2010 Posted May 20, 2010 Moja suczka była u niego 3 na BISie więc nie narzekam :P Quote
Aram Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 A my w Nowej Rudzie "wylecieliśmy z ringu" za chęć mojego psa do pogryzienia sędziego podczas właśnie sprawdzania "migdałków", ale tłumaczymy to sobie także stresem u psa (chwilę wcześniej na ringu miały awanturę dobermany) Tak czy siak pierwszy raz pies odwalił mi taki numer! No i jeszcze pan Dostal zakładał gumowe rękawiczki do sprawdzania zębów,a z tym także spotkaliśmy się po raz pierwszy. Quote
Yanni Posted September 2, 2010 Posted September 2, 2010 Sympatyczny, uśmiechnięty człowiek -oglądający jamę ustną psa w rękawiczkach. Stara się chyba takze dostrzec dwunastnicę i oddźwiernik. Jelit nie oglądał ale ..gdyby mógł .....Ma swoje typy i ... nie ważny wzorzec. Ruch i prezentacja nie bez znaczenia. Wybiera te ładne wzrokowo psy. Quote
duzebzium Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 Moje psy były oceniane przez tego Pana 2 razy. I MÓWIĘ NIGDY WIĘCEJ!! Po pierwsze jak pisali poprzednicy sprawdzał, liczył zęby bardzo drastycznie nawet szczeniakom, "na chama" otwierał paszcze i wkładał całą rękę. Przy każdym zmieniał gumową rękawiczkę. Pies znajomej w championach naprawdę piękny Inter,MultiCh dostał ocenę bdb tylko za to że miał zbyt żółte zęby :nonono2: Po drugie Pan nie lubi żadnych kosmetyków u psów. Uważa, że im pies bielszy tym ma więcej ko0smetyków na sobie, dlatego w mojej rasie wybierał psy "brudniejsze", nie uczesane i ze skąpą okrywą włosową. Chyba najlepsze dla niego były psy wzięte od razu z podwórka :evil_lol:. Tak naprawdę nie bardzo wiadomo czym się kierował przy ocenie. Wszyscy raczej się śmiali przy jego ocenianiu i czekali co jeszcze wymyśli :cool3: ... Quote
Yanni Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 duzebzium napisał(a): Pies znajomej w championach naprawdę piękny Inter,MultiCh dostał ocenę bdb tylko za to że miał zbyt żółte zęby. to jak miał dostać ocenę doskonałą skoro miał żółte zęby? Jak sama nazwa oceny wskazuje pies po prostu w tym punkcie nie był doskonały ! I nie wina w tym na pewno psa i sędziego tylko właścicieli. duzebzium napisał(a): Po drugie Pan nie lubi żadnych kosmetyków u psów. Uważa, że im pies bielszy tym ma więcej ko0smetyków na sobie, dlatego w mojej rasie wybierał psy "brudniejsze", nie uczesane i ze skąpą okrywą włosową. Punkt 11 Regulaminu wystaw psów 11. Zabronione jest traktowanie szaty, skóry i nosa jakimikolwiek środkami, które zmieniają ich strukturę lub kolor. Zabronione jest także przygotowywanie psów na terenie wystawy z zastosowaniem jakichkolwiek środków. Łatwo jest kogoś oczerniać, ale solidnych argumentów to akurat żadnych nie przytoczyłaś.Wręcz odwrotnie. Quote
duzebzium Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 Ale chyba jest coś nie tak, że później po ocenie suk, ta sama znajoma z suka z młodzieży wzieła BOBa i powiedział jej żeby "wybaczyła mu tą ocenę bdb". Czyżby potem żałował... Co do kosmetyków to nawet to nawet pies tylko wykąpany według niego miał na sobie dużo kosmetyków :/ To co lepiej wziąć na wystawę szczególnie białego psa z podwórka, który właśnie wykopał dziurę w deszczowy dzień... Moim zdaniem psy na wystawie powinny być czyste i wykąpane, w końcu to "pokaz psich piękności". Quote
Błyskotka Posted October 16, 2010 Posted October 16, 2010 Ten sędzia już nikogo więcej nie oceni bo zmarł "27.9. 2010 Smutné zprávy Ve věku sedmdesáti let náhle zemřel Ing.Jaromír Dostál DrSc. Patřil mezi významné osobnosti české kynologie. Jeho jméno je spojeno nejvíce s plemenem český fousek, které choval a v jehož klubu dlouhou dobu zastával funkci hlavního poradce chovu. Byl i předsedou Českomoravské kynologické unie a rozhodčím pro posuzování všech plemen psů. Vladimíra Tichá " Quote
feeria Posted October 18, 2010 Posted October 18, 2010 Bardzo smutna wiadomość. Byłyśmy przez niego sędziowane i bardzo mile go wspominamy. Quote
Recommended Posts